HABER

Kimleri seçiyoruz

Kimleri seçiyoruz

48 milyon 6 bin 650 seçmen bugün yerel yönetimler için sandığa gidip tercihini yaptı. Seçilecek 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı 5 yıl süreyle görev yapacak.

Türkiye, yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gitti. YSK, yaz saatine geçilmesi nedeniyle seçmenleri, bugün saatlerin bir saat ileri alındığı konusunda yeniden uyardı. Doğu illerindeki seçmenler, saat 07.00-16.00, batı illerindekiler ise 08.00-17.0 saatleri arasında oylarını kullandılar. Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve mahalle muhtarı için oy kullandı.

İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için sandık başına gidecek. Köylerde ikamet edenler ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gitti.
KAÇ KİŞİ SEÇİLECEK

16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, 1974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek.

İl genel meclisi için 3 bin 284, belediye meclisi için (ilçe ve belde) 33 bin 868 üye belirlenecek.

SEÇİLENLERİN GÖREVLERİ

Büyükşehir belediye başkanları

Büyükşehir Belediye Başkanları, büyükşehir tüzel kişiliğini temsil etmek ve onun en üst amiri olarak belediye teşkilatını kanunlarla ve stratejik plana uygun olarak yönetmek için seçiliyorlar. İlçelerde de aynı görevi ilçe belediye başkanları üstleniyor.

İl ve ilçe belediye başkanları

Büyükşehir olmayan belediyelerde il belediye başkanları seçiliyor. İl belediye başkanları da illerde büyükşehir belediye başkanına benzer yetkiler kullanıyor. Büyükşehirlerde olduğu gibi illerde de ilçe belediye başkanları seçiliyor.

Belediye meclis üyeleri

Belediye meclisleri, belediyenin karar organı olarak görev yapıyorlar. Belediye meclisine seçilen üyeler, belediyenin bütçesinden imar çalışmalarına, yatırım yapılacak alanlardan meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine isim vermeye, mahallelerin kurularak kaldırılmasına kadar şehirle ilgili konularda karar veriyorlar.

İl genel meclis üyeleri

İl genel meclisine seçilen üyeler ise stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini, personelin performans ölçütlerini görüşerek karara bağlıyorlar. İl genel meclisleri, il çevre düzeni planı ile belediye sınırları dışındaki alanların imar planlarını da görüşerek karara bağlıyor.

Mahalle muhtarları

Mahalle muhtarları seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına, emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonlarına katılıyorlar. Muhtarların, salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kişileri ilgili kuruluşlara bildirmek, askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasına yardımcı olmak, Yeşil Kart çıkartmak, ilmühaber ve nüfus kağıdını kaybeden ya da yenisini çıkartmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek görevleri bulunuyor.

Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti

Köy muhtarlarının mahalle muhtarlarından çok daha fazla sorumlulukları bulunuyor. Köy muhtarları, köyün sınırı içinde asayişi korumak, her ay içinde köyde doğan, ölen, nikáhlanan, boşananların kayıtlarını bildirmek, vergi toplamak için gelen tahsildarlara yardım etmek gibi görevleri de üstleniyorlar.

SEÇİLENLER NE KADAR MAAŞ ALIYOR

Büyükşehir B. Başkanı 7.000-10.000 TL (5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre nüfusa göre katsayı çarpımı ile belirleniyor)

İlçe belediye başkanı 2.500-3.500 TL (Belediye Kanunu'na göre nüfusa göre katsayı çarpımı ile belirleniyor)

İl Genel Meclisi üyeleri Maaş almıyorlar. Sadece katıldıkları oturumlardan "huzur hakkı" alıyorlar. Katılınan oturum sayısına göre 750 TL'yi buluyor. (5302 İl Özel İdaresi Kanununun 24. maddesine göre Meclis toplantılarına katıldıkları her gün için; il genel meclisi başkanına 2600 gösterge, diğer meclis üyelerine 2200 gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödeniyor)

Belediye Meclis üyeleri Maaş almıyorlar. Belediye başkanına ödenecek aylık brüt ödeneğin üçte birini geçmemek üzere Meclis tarafından belirlenecek "Huzur hakkı" veriliyor. Bu nedenle de belediye meclis üyelerinin "huzur hakkı" Belediye Başkanının aldığı maaşa göre farklılık gösteriyor. Toplantı başına 30 TL-200 TL arasında "huzur hakkı" alıyorlar. (5393 sayılı Belediye Kanunu 32. madde)

Muhtar Maaş 280 TL. Ancak, muhtarlık işlemleri için işlem başına ücret alındığı için büyük kentlerde bu miktar 3 bin TL'yi bulabiliyor.

En Çok Aranan Haberler