Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SÇHEK), 2005 yılından beri, çeşitli nedenlerle çocuk yuvasına bırakılan çocukları yurtlarda değil apartman kültürü alarak evlerde yetiştiriyor. SÇHEK, şehirlerde bazı mahallelerdeki apartmanlardan ev kiralayarak yurtta kalan çocukların konaklamalarını burada yapıyor.
Koruyucu anne nezaretinde günlerini geçiren çocuklar, apartman ve mahalledeki çocuklarla birlikte oyun oynuyor, ders çalışıyor ve okula gidiyor. Tamamen ev kültürüyle yetişen çocuklar, topluma karşı kin besleyerek, kendisini toplumdan soyutlayarak yetişmesini engellemiş oluyor.
Türkiye genelinde 81 ilde uygulanan Çocuk Evi uygulaması kapsamında, Kayseri’de 14 ev kiralandı. Değişik mahallelerde apartmanlardan kiralanan evlerde 6’şar çocuk kalıyor. 3 ila 18 yaş arasındaki çocuklara, SÇHEK tarafından görevlendirilen anneler bakıyor. 3 anne 24 saat evde bulunuyor.
Anneler, normal evlerde olduğu gibi sabah erkenden çocuklar için kahvaltı hazırlıyor. Okula gideceklerin bütün hazırlıklarını yapıyor ve mahalledeki en yakın okula gönderiyor. Evde kalan çocukların ise günlük ihtiyaçlarını karşılıyor ve belirli saatlerde parka götürüyor.
Çocuklar, okul dışındaki zamanda, apartmanda ve mahalledeki okul arkadaşıyla birlikte ya kendi evlerinde ya da onların evinde ders çalışmaya gidiyor. Parkta oynayan çocuklar, mahalle arkadaşlarıyla bütün oyunları oynama fırsatı buluyor. Toplum içerisindeki aile yapısını gören ve başlarında bulunan anne sayesinde çocuklar ev kültürünü öğreniyor. Toplum içerisinde yaşama alışkanlığı kazanıyor. Kapalı yurt gibi mekandan kurtulmuş oluyor. Apartman sakinleri de bu evlerde kalan çocuklara ciddi destek sağlıyor. Aynı yaşta çocukları bulunan aileler, çocuk evinde kalanlarla evlerinde televizyon izlemelerine, birlikte ders çalışmalarına ve oyun oynamalarına imkan sağlıyor.
SÇHEK Kayseri İl Müdürü Süleyman Karadeli, Kayseri’deki çocuk evi uygulaması kapsamında yaklaşık 84 çocuk kaldığını belirtti. 42 annenin görev yaptığını ve 24 saat süreyle annelerin nezaretinde evlerin ve çocukların kontrollerinin sağlandığını anlatan Karadeli, 6 yıldır yapılan uygulama sonrasında evlerde kalan çocukların psikolojisinin önemli ölçüde düzeldiğini anlattı.
Karadeli, çocukların tamamen diğer çocuklar gibi hayatta yaşayabilecekleri olayları bu evler sayesinde yaşadığını anlattı. Çocukların, çocukluk dönemleriyle ilgili artık anlatabilecekleri anıların olduğunu anımsatan Karadeli, “Çocuklarımız topluma kin besleyerek ya da düşman olarak yetişmiyor. Tamamen ev, apartman ve mahalle kültürünü alarak yetiştiriyor.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz