HABER

'Kimyasal silah imhasına 75 bin asker gerek'

Hizbullah'ın Suriye'deki kimyasal silahların depolandığı alanlara eğitim kampları kurması, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un endişelerini artırdı.

WASHİNGTON(ANKA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Suriye'nin Türkiye'ye karşı kimyasal silahları kullanabileceği uyarısının ardından, Türkiye'de yeniden gündeme gelen Suriye'nin elindeki kimyasal silahlar meselesi, ABD'de de tartışılıyor. Washington Post gazetesi, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Başkan Barack Obama'ya, Suriye'nin kimyasal silahlarını ele geçirmek için 75 bine kadar askerin gerekebileceğini bildirdiğini yazdı.

Washington Post, "Pentagon, Suriye'nin kimyasal silahları el koymak için 75 bin askerin gerekebileceğini söylüyor" ifadesini başlığına çıkartığı geniş haberinde, üst düzey ABD'li yetkililere dayanarak Hizbullah'ın kimyasal silah tesislerine yakın eğitim kamplarını kurmuş olmasına ilişkin artan bir kaygının bulunduğunu belirtti.

Haberde kimyasal silahlara el koymak için gerekebileceği belirtilen çabanın boyutu ile ilgili olarak da ABD'li ordunun Merkez Komutanlığı ve Genelkurmayı tarafından Beyaz Saray'a sunulan tahminlerin, Suriye'de kimyasal silahlara ilişkin bir hareket belirlendiğinde ABD'nin hızlı devreye girme olanaklarının olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdiği belirtildi.

-"PENTAGON'A ACİL PLAN TALİMATI HENÜZ VERİLMEDİ"

ABD'li gazete, askeri yetkilere dayanarak Pentagon'a "böyle bir misyonu nasıl yerine getireceğine ilişkin ayrıntılı planları hazırlama talimatının" henüz verilmediğini belirterek, "Yetkililer, Suriye'ye ait sınırlı sayıda kimyasal silah depolarını güvence altına almaya yönelik, daha az asker gerektiren acil planların bulunduğunu söylüyorlar" dedi.

Hizbullah'ın, kimyasal tesislerinin yakınlarında kamp kurduğunun ortaya çıkmasının kaygı yarattığına dikkat çeken Washington Post, buna karşın Esad yönetimini korumada giderek daha aktif hale geldiği belirtilen Hizbullah'ın bu silahların kontrolünü ele geçirmek için çaba gösterdiği yönünde bir kanıt bulunmamasına da vurgu yaptı.

-"TÜRKİYE'YE ULAŞABİLİR FÜZELER"-

Haberde Esad'ın bir dış askeri müdahale halinde misilleme tehdidinde bulunduğu anımsatıldıktan sonra, "Yetkililer, Türkiye ve İsrail'in sınırları boyunca gerçekleştirilen saldırıların, (ABD) yönetimini Suriye'nin sorunlarının bölgeye yayılması risklerini ele almaya zorladığını söylüyorlar" ifadeleri de kullanıldı.

-"TÜRK ORDUSU KAYGIYI DİLE GETİRDİ"-

Washington Post, Suriye'nin şimdilik Türkiye'ye ulaşabilen ve İsrail'i vurabilen füzelerinin olduğuna da işaret ettiği haberde, "Suriye'deki kaos ve Sayın Esad'ın günlük ayakta kalma çabası dikkate alınırsa, Suriye'nin füze programının ne durumda olduğu belli değil" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Türk ordusu, Suriye'nin balistik füzeleri ve kimyasal silah stoklarına ilişkin kaygıyı dile getirdi. Potansiyel tehdit konusunda endişeli olan Türkiye ve NATO ülkeleri ise, gayri resmi biçimde, ittifakın Patriot füzesavar sisteminin bir bölümünün, Patriot bataryaları olmayan Türkiye'ye gönderilmesi olasılığını görüştüler. "

-"KİMYASAL SİLAHLARIN İMHASI ZOR"-

Bu arada, Washington Post, haberinde kimyasal silahların imha edilmesi zorluklarına dikkat çekerken de "Sorunu incelemiş olan üst

düzey bir askeri yetkili, "Problem şudur: Pat diye malzemeyi alıp ülke dışına götüremezsiniz' diyor" diye yazdı.

Gazete, aynı yetkilinin kimyasal stoklarının büyük bölümünün yerinde imha edilmesinin gerekeceğini ifade ettiğini belirtirken, ABD'nin kendi stokları yok etme sürecinin yılları aldığını anımsatarak imha işinin de uzun süren, tehlikeli ve tesislerin etrafında çok büyük bir koruma gücünü gerektirecek bir çaba olduğunun altını çizdi.

Buna karşın, planları yakından bilen diğer bir askeri yetkilinin ise, kimyasal silahların bir kısmının, başka bir yerde imha etmek veya denizde gömmek üzere uçakla ile taşınabileceğini söylerken, "Birkaç seçenek var ancak hepsinin değişen risk dereceleri var" dediğine de dikkat çekildi.

-"TESİSLERİNİN SAYISINA İLİŞKİN FARKLI TAHMİNLER"-

Suriye'deki kimyasal silah tesislerinin sayısı konusunda ABD'de farklı tahminlerin bulunduğu belirtildiği haberde CIA'nın üç düzine civarında, ordunun ise 40 üzerindeki bir tahminde bulunduğuna işaret edildikten sonra şöyle devam edildi:

"Yetkililer, ABD ordusunun, Ürdün'deki silahlı kuvvetlere yardımcı olmak ve diğer konular arasında Suriye'nin kimyasal silahların kontrolünü kaybetmesi olasılığı için hazırlanmak amacıyla bu ülkeye sessizce planlamacılar ve diğer uzmanlardan oluşan 150 kişilik özel bir birlik gönderdiğini söylediler."

En Çok Aranan Haberler