DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Veterinerlik Fakültesi Dekanı Savaş Hatipoğlu, kanatlı hayvanların metabolizmalarından dolayı kimyasal gazlara karşı duyarlı olduklarını söyledi.
Amerika'nın olası operasyonu sırasında Irak'ın kitle imha silahlarını kullanacağı yönündeki iddialar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tedirginliğe yol açtı.
1990 yılındaki Körfez Savaşı'nda ilginç yöntemler alan sınır boyundaki köylüler, bu kez Irak'ın kimyasal silah kullanıp kullanmadığını tavuklardan öğrenecek.
DÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Savaş Hatipoğlu, kanatlı hayvanların her türlü gaz maddelerine karşı duyarlı olduğunu belirterek, "Kanatlı hayvanların kalbi dakikada 200 kez attığı için metabolizmaları yüksektir. Bu nedenle gaz gibi maddelere daha duyarlıdır" dedi.
"BÖYLE BİR ŞEYİ ONAYLAMIYORUZ" 1990 yılındaki Körfez Savaşı sırasında da kimyasal gazlara karşı sınır boylarındaki vatandaşların evlerinde tavuk bulundurduğunu ifade eden Savaş Hatipoğlu, "Özellikle son Körfez Savaşı sırasında vatandaşlar, kimyasal gazlara duyarlı oldukları gerekçesiyle evlerine tavuk almıştı. Ancak, böyle bir şeyi onaylamıyoruz. Ama insanlar eski yöntemleri kullanmaya halen devam ediyor. Artık kimyasal gazlara karşı uyarıcı teknolojik sistemler kuruldu. İnsanların tavuk yerine bu sistemlere yönelmesi gerekiyor" diye konuştu.
Eski dönemlerde maden işçilerinin gaz sızıntısını öğrenmek için güvercinleri kullandıklarını sözlerine ekleyen Hatipoğlu, "Eski dönemlerde, madenlere güvercin bırakılırdı. Bir süre sonra madene gelen işçiler, önce güvercini kontrol ettikten sonra çalışmalarına başlardı. Eğer güvercin, madende meydana gelen bir gaz sızıntısından dolayı ölmüşse madende çalışma yapılmazdı" şeklinde konuştu.