Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

King nasıl oynanır, kuralları nedir?

Ne zaman evde ailemizle veya arkadaşlarımızla eğlenceli ve kaliteli zaman geçirmek istesek, iskambil kartları yardımımıza koşar. İskambil kartları ile oynanan keyifli birçok oyun mevcut. Bu oyunlar arasından en sevilenlerden biri ise şüphesiz king. Siz de "King oyunu nasıl oynanır?" diye merak ediyorsanız işte oyunun tüm detayları.

King nasıl oynanır, kuralları nedir?

İskambil kartları, özellikle ev ortamlarında herkesin eğlence arayışını noktalayan en keyifli seçeneklerden biri. Neredeyse her evde bulunan iskambil kartları ile onlarca farklı oyun oynayabilirsiniz. İskambil kartları ile oynanan oyunlar arasında en popüler olanlardan biri ise king oyunu. Öğrenmesi oldukça basit, oynaması da bir o kadar keyifli olan king oyununun tüm kural ve taktiklerine hakim olup bu eğlenceden mahrum kalmak istemiyorsanız ihtiyacınız olan her şeyi bu yazıda sizin için derledik. "King kuralları nedir, king rıfkı nasıl oynanır?" gibi oyuna dair aklınıza takılan her soruyu bu yazıda bulacaksınız. Hazırsanız hemen başlayalım. Şimdiden iyi eğlenceler.

King Oyununun Tarihçesi

King oyunu, iskambil kartları ile oynanan bir oyundur. Oyunda 4 oyuncu bulunur. Fransa’da 20. yüzyılın başlarında özellikle üniversite öğrencilerinin oynadığı barbu oyununun bir versiyonudur. Barbu sakallı adam demektir ve kupa papazını temsil eder. Kupa papazı kartı Türkiye’de oynanan versiyonunda Rıfkı olarak adlandırılır.

King Oyunu Jargonu

Her oyunun ayrı bir kültürü vardır. Özellikle söz konusu olan oyun iskambil kartları ile oynanıyorsa oyuncular kendi içinde ayrı bir jargon bile kullanıyor. Aşağıdaki listede oyuna has kelimeleri ve anlamlarını öğrenebilirsiniz.

Suit

Bir deste 4 suitten (kupa, maça, karo ve sinek) oluşur. Her süitten 13’er tane bulunur.

El

Oyuncuların bir kart atması ve en değerli kartı atan oyuncunun atılan tüm kartları almasına denir.

Onör

As, kız, vale ve papaza onör denir. Elde bulunan suitteki en değerli kartları temsil eder. Bazen onlular da onör kağıt olabilir.

Oyun

Destenin dağıtılıp 13 el oyun oynanmasına denir.

Parti

12 ceza oyunu ve 8 koz oyunu oynanır.

Mecburi Kozcu

Ceza hakkı kalmamış oyuncu.

Mecburi Cezacı

Koz hakkı kalmamış oyuncu.

Kupa Çıkmak

Kupa almaz ya da rıfkı oynarken kupa koz gibi davranır.

Kupa Çekmek

Kupa çıktı ise veya elde kupadan başka kart kalmadıysa yeni eve kupa ile başlamak anlamına gelir.

Rıfkı

Kupa papazı.

Dış King

Başka oyuncunun koz söylediği elde king yapma.

Rıfkıyı Sahibine Yedirmek

Art arda kupa çıkarak rıfkıyı sahibine yedirmek.

Çakmak

Koz atmak.

Fiks

Oyunda bir renkten tek kağıdın kalması durumu.

King Rıfkı Oyunu Nasıl Oynanır?

King oyunu 4 kişi ile oynanır. Toplam 20 el oynanır ve sıfırdan daha küçük sayı elde edenler oyunu kaybeder, diğerleri ise kazanır. Oyun koz ve ceza ellerinden oluşur. Oyundaki tüm oyuncuların iki kez koz, üç kez ceza belirtme hakkı vardır.

Oyuna Başlama

l İlk eli dağıtan kişi belirlenir. Kartlar saat yöne tersine kapalı bir şekilde dağıtılır. Her oyuncuya 13 adet kart verilir.
l Oyuna başlamadan önce elinde karo 2 bulunan oyuncu oyun türünü belirtir. Ondan sonraki ellerde bir sağda bulunan oyuncu oyun türünü söyler.
l İlk oyuncu ortaya kart atarak oyun başlar.

Koz

Koz oyunlarında temel amaç çok el açmaktır. Oyuncu mümkün olduğu kadar el açmalıdır. Maça, kupa, karo ve sinek koz çeşitleridir. Oyuncu eğer koz söylemek istiyor ise onörleri veya 7 kartlık uzun bir süite sahip olmalıdır. Aksi halde koz belirtmesi mantıklı değildir. Oyuncunun elinde ortadaki karttan yoksa koz belirleyip eli alır. Diğer oyuncunun elinde o karttan yoksa ve daha büyük kozu varsa onu atarak eli alabilir. Koz oyunlarında alınan her el +50 puan olarak tabloya yazılır.

Ceza

King’de toplam 6 ceza oyunu vardır. Her cezadan ikişer adet oynanır. Bu cezalar ayrı puanlandırılır. Ceza oyunlarını asıl hedefi ceza almamaktır. Ceza oyuncunun puanını düşürür.

l El almaz: Amaç oyun süresince el almamak. Bu oyunlarda koz bulunmaz. Alınan her el -50 puan olarak tabloya yazılır.
l Kupa almaz: Oyuncu bu oyunda kupa serisinden hiç kart almamalıdır. Elinde, dönen karttan bulunmayan oyuncu eğer elinde bulunuyorsa kupa atmak zorundadır. O eli alan kupayı da alır ve ceza yer. Oyunda kupa çıkana kadar kimse kupa ile ele başlayamaz. Kupa çıktıktan sonra oyuncular kupa atabilir. Oyunda ele alınan her kupanın puanı -30 olarak tabloya yazılır.
l Kız almaz: Bu oyunda hedef kızları almamak. Oyuncunun elinde ortada dönen kağıttan yoksa ve kız varsa atmak zorundadır. O eli alan kızı da alır. Ortada as veya papaz varsa elinde aynı serinin kızı olan oyuncu atmak zorundadır. Oyunda ele alınan her kız için -100 puan tabloya yazılır.
l Erkek almaz: Amaç papaz ve valeleri almamak. Oyuncunun elinde ortadaki kartlardan yoksa, papaz veya vale varsa, oyuncu papaz veya vale atmak zorundadır. O eli alan erkek kartı da alır. Ortadaki erkekten yüksek ve aynı seriden erkek kartı bulunan oyuncu o kartı atmak zorundadır. Ele alınan her erkek için -60 puan tabloya yazılır.
l Son iki almaz: Oyunun asıl hedefi son iki eli almamak. Son iki ele kadar dönen elleri alabilirsiniz. Son iki elin birini ele alan oyuncunun tablosuna -180 puan yazılır.
l Rıfkı almaz: Kupa papazı rıfkı olarak adlandırılır. Bu oyunda asıl amaç kupa papazını eline almamak. Kupa ortaya düşene kadar kimse kupa atmaz. Elinde ortada dönen kağıttan olmayan oyuncunun elinde rıfkı varsa oyuncu rıfkıyı atmak zorundadır. O eli alan oyuncu rıfkıyı da alır. Rıfkıyı eline katan oyuncu -320 puan alır.

King Oyunu Kuralları

l Eğer koz oyunu oynamak istiyorsanız elinizde en fazla bulunan veya en yüksek olan kartı seçmelisiniz.
l Eğer ceza hakkınız kalmadıysa, zorunlu kozunuz varsa ve elinizde 10’dan büyük kart yok ise o tur tekrar dağıtılır.
l Tur içinde tüm elleri alan oyuncu king yapmış sayılır.
l Kız almak oyunu oynanıyor ise ve tüm oyuncular kız aldıysa o el tekrar oynanır.
l Koz kartı ortaya koz düşmeden atılmaz.
l Koz her zaman yükseltilmelidir.
l Ortadaki kartın aynı renginden oyuncuda yoksa koz atarak eli alır. Fakat diğer oyuncuda daha büyük koz varsa eli o alır.

King Oyununun Faydaları

l Stres seviyesini azaltır.
l Zihni güçlendirir.
l Stratejik düşünme yeteneği kazandırır.
l Hızlı ve analitik düşünme yeteneği kazandırır.
l Uzun süre bir işe odaklanma becerisini geliştirir.
l Zeka gelişimine olumlu etkisi bulunur.
l Sosyal becerileri geliştirir.
l Çok yönlü düşünme becerisi kazandırır.

En Çok Aranan Haberler