YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KİPA Mudanya'nın Tarihini De Tüketiciyle Buluşturacak

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Myrleia Antik Kent’in bulunduğu arsa üzerine inşa edildiği için sivil toplum örgütlerinin...

KİPA Mudanya'nın Tarihini De Tüketiciyle Buluşturacak

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Myrleia Antik Kent’in bulunduğu arsa üzerine inşa edildiği için sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden olan KİPA Mudanya Mağazası, kapılarını haziran ayında açmayı planlıyor.

Mudanya Belediyesi ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayından geçen proje revizyonundan sonra mağazanın son durumuyla ilgili basın gezisi tertiplendi. Yerel ekonomiye ve bütçeye destek amacıyla gerek istihdam, gerekse de tedarikçiler konusunda Mudanyalılar'a öncelik verdiklerin kaydeden Kipa Kurumsal İletişim Müdürü Nazlan Ertan, mağazada 50 kişilik istihdam sağlandığını belirterek, inşaat süresince de yerel tedarikçilerle çalıştıklarını söyledi. Türkiye genelinde doğal enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık verdikleri 29 çevre dostu mağazanın bulunduğunu ifade eden Ertan, Mudanya ile birlikte bu sayının 30 olacağını kaydetti.

TARİHİ KORUMA SÜRECİ

Mağazanın konuşlandırıldığı alanın Myrleia Antik Kenti olması dolayısıyla ilçenin kültürel mirasının korunmasına da destek olduklarını belirten Nazlan Ertan, 13 Nisan’da yapı ruhsatı alınmasıyla inşaata başladıklarını, 3 Mayıs’ta Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile 3. Derece Arkeolojik sit alanı ilan edilmesiyle inşaatın durdurulduğunu anlattı. Bursa Müzesi arkeologlarının denetimde tüm masrafları Kipa tarafından karşılanan birçok noktada sondaj ve arkeolojik kazıların yapıldığını ifade eden Ertan, bu kazılar sonucunda ortaya çıkan heykel ve diğer tarihi eserlerin Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin ardından projenin revizyonunun sağlandığını söyledi. Arsada çok sayıda gözlem çukurları açıldığını belirten Ertan, kalıntıların korunması ve sergilenmesine olanak verilecek şekilde inşaat planlarını değiştirdiklerini, 1 milyon TL tutarındaki ek bütçeyle tarihe sahip çıkacak yeni bir proje yaptıklarını, mağazanın arsa içinde kaydırıldığını kaydederek şunları söyledi: “Dünyanın çeşitli yerlerinde kamu ve özel kuruluşlar tarafından tarihi kalıntıları korumak için kullanılan özel bir inşaat sistemiyle tarihi kalıntıların bulunduğu bölüm çelik konsollar ve camla kaplandı. Böylelikle marketin bulunduğu arazide herhangi bir inşaat kazısı yapılmayarak toprağın yaklaşık 4 metre altından çıkan tarihi kalıntıları korumuş olduk. Bu yöntemle birlikte arkeolog ve öğrencilerin tarihi kalıntılara ulaşıp inceleme yapması mümkün olacak. Özel bir inşaat yöntemiyle yerleştirilen cam zemin sayesinde hem kalıntıları korunacak hem de market ziyaretçilerinin tarihi mirası görmesini sağlanacak. Ayrıca ilçe halkının yeraltındaki tarihi görmesini mümkün kılan bu bölüm, Kipa’nın organize edeceği sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla yöre halkı ve özelikle okullar tarafından görülebilecek.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler