HABER

Kır düğününde içki servisi yapılamayacak

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yeni yönetmelikteki belirsizlikleri gidermek için internet sitesinden sorulara yanıt verdi.

Buna göre kır düğünü şeklindeki organizasyonlarda “açık içki satış belgesi” aranacak.

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yeni yönetmeliği, alkollü içki reklamı ve satışına ilişkin kısıtlamalar getirirken, sektördeki belirsizlikler internet sitesinden yayınlanan soru ve yanıtlarla giderildi. Artık kır düğünü yapılırken mekanda, açık içki satış belgesi aranacak. Alkollü içki sektörünün faaliyetlerine yönelik fuar, festival, şenlik gibi geçici etkinliklerde açık ya da perakende alkollü içki satışı da, TAPDK’dan izin alınması koşuluyla mümkün olacak.

İçkiyi kendin temin et

Yönetmeliğe göre catering firması bağ ve köy gibi yerlerde içki satış ve sunumu yapamayacak. Ancak, söz konusu organizasyon düğün, kutlama benzeri bir organizasyon ise, düğünün veya kutlama sahibinin alkollü içkileri temin etmesi halinde, mülki amirliklerden izin alınması gibi gereklerin yerine getirilmesi koşuluyla, düğün veya kutlama sahibi tarafından yapılabilecek ve ya catering firması tarafından hizmet verilebilecek.

Plajda sınırlama yok

TAPDK, deniz kenarlarında, kaldırım kenarında, plajda, havuz başlarında, veya bahçelerinde açık içki satışıyla ilgili olarak da şu yanıtı verdi: “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ya da ilgili mevzuatı gereğince yetkili makamlardan alınacak açık alkollü içki satışına ilişkin ruhsat veya izin belgesi tarafından uygun görülen açık içki satış belgesini haiz işyerleri, bu yerlerde açık içki satışı veya sunumu yapabilecek. Burada yetkili makam durumunda olan, belediye veya il özel idaresince verilen ve yetkili kolluk kuvvetinin görüşü alınarak düzenlenen söz konusu izinler bulunduğunda, Kurum bu yerlere açık alkollü içki satış belgesi verilecek. Yine, ilgili belediyeye işgaliye vergisi ödemek suretiyle işyeri faaliyet alanını, plaj, kaldırım kenarı, kapı önü gibi alanlara doğru genişleten açık içki satış yerlerine de herhangi bir sınırlama olmayacak.”

Turistik yerde yasak yok

TAPDK tarafından verilen yanıtlarda yönetmelikte, “deniz kıyı şeridi, sahil boyu veya turistik yerler de dahil olmak üzere satış ve sunum yapılamaz” ibaresinin geçmediği belirtilerek, “Sahillerde veya turistik mahallerdeki alkollü içki satışına ilişkin bir düzenleme yönetmeliğin hiçbir yerinde bulunuyor. Böyle bir kısıtlama gündemde değil” denildi.

Aya İrini için açık içki belgesi gerekiyor

· Catering şirketleri veya alkollü içki satış belgesi sahipleri örneğin Topkapı Sarayı’nın bahçesinde, Aya İrini’de verilecek bir konserde veya müzik festivallerinde alkolü içki servisi yapamayacaklar mı?

* Bir catering şirketi tarafından düzenlenen organizasyon, açık içki belgesini haiz bir işyeri adresinde gerçekleştiriliyor ve alkollü içkiler belgeli bir satıcıdan temin ediliyor ise burada alkollü içki sunumuna engel bulunmuyor.

Markayı kullanma ama sponsor ol

· Alkollü içki üretici firmaları artık hiçbir festival ve organizasyon gibi etkinliklere sponsor olamayacaklar mı? Alkollü içkilerin yarı fiyattan satılması yahut yılbaşı sepetinin içine hediye olarak konulması gibi uygulamalar yapılamayacak mı?

* Alkollü içkiler bedelsiz, hediye, yardım, ödül, eşantiyon veya promosyon olarak dağıtılamayacak. Ancak, üretici ve ithalatçılara ait tesisler ile toptan satıcılara ait işyerlerinde ve açık alkollü içki satış belgesini haiz işyerlerinde sunum uygulaması yapılacak. Alkollü içkilerin yılbaşı sepetinin içine konulması ancak ticari amaçla, satışa konu edilebilir ama yardım, hediye, eşantiyon uygulamalarına konu edilemez. Alkollü içki firmaları, festival, organizasyonlara, alkollü içki markalarını kullanmaksızın sponsor olabilirler.

Rakı-balık kesinlikle ayrılacak

· Rakı-balık, rakı-meze, özel şarap-yemek geceleri gibi alkollü içki tanıtımları yapılamayacak mı?
* Rakının balığın yanında vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olduğunu ima eden reklam yapılamaz. Alkollü içkinin, diğer gıda maddelerinin tüketiminin vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olduğu ima edilemez.

20 cl altı gençler için özendirici

· Bakkal, market ve büfe gibi yerlerde 20 cl ve altındaki ambalajlı alkollü içki satışının yasaklanmasının nedeni nedir?

* Fiyatlarının oldukça düşük olması ve kolay taşınabilir olması nedenleriyle özellikle gençler için özendirici nitelik taşıyan 20 cl ve altındaki ambalajlı alkollü içkilerin satışı, kamu ve birey sağlığının korunması ilkesi çerçevesinde, vergisiz satış mağazaları, münhasır alkollü içki satış yerleri, liman, hava limanı, hava meydanlarında bulunan perakende satış yerleri ile sınırlandırıldı.

Teşhiri engelleme yok

· Alkollü içkilerin tezgah altına sokulması sözkonusu mudur?

* Yönetmeğin hiçbir hükmü teşhiri engeller nitelikte değildir. Aksine, Yönetmeliğin 17’nci maddesinde tek bir teşhir alanında toplanması ve bu alanda firmalar arası adaletsizliğe yol açmayacak şekilde teşhiri zorunlu kılındı.

18 yaşını dolduran istediği kadar içki tüketebilir

· Genç kavramı ile getirilen 24 yaş sınırlaması yüksek değil mi? 18 yaşını doldurmuş kişilere alkollü içki satışı serbest iken çocuklara ve gençlere yönelik etkinliklerde genç tanımına giren 24 yaş grubu kişilere alkollü içki satış ve sunumun yapılamayacak olması çelişki değil midir?

* Bu bir çelişki değildir . Zira, daha önce mevcut olan ve 4733 sayılı Kanun ile yasal zemini bulunan, öncesinde alkollü içki reklam tebliği ile düzenlen miş olan ve söz konusu yeni Yönetmelikle ayrıntılı düzenlemelere tabi kılınan reklam kısıtlamaları tedbir amaçlıdır. 18 yaşını doldurmuş her kişi istediği zaman istediği kadar alkollü içki satın alabilir ve tüketebilir.

En Çok Aranan Haberler