YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kiraz’da Toprak Analizi Laboratuarı Açılışına Katılan Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar:

Kiraz Ziraat Odası’nın İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği ile açtığı Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı’nın...

Kiraz’da Toprak Analizi Laboratuarı Açılışına Katılan Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar:

Kiraz Ziraat Odası’nın İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği ile açtığı Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı’nın açılışına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarımın örgütlenme sürecini hızlandırması gerektiğini söyledi.

Kiraz’daki açılışa Bayraktar’ın yanı sıra İzmir Ziraat Odaları Birliği Başkanı Süleyman Yeşil, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ve İZKA yetkilileri katıldı.

Açılış töreni öncesi ilk konuşmayı Kiraz Ziraat Odası Başkanı Erol Yalçın yaptı. Yalçın, 8 metrekarelik bir alanda hizmet veren Kiraz Ziraat Odası’nın 8 yıl içinde 280 metre karelik bir alanda 8 personel ile hizmet vermeye başladığını ve açılışını yaptıkları toprak analiz laboratuvarının da bu hizmetlerin en önemlilerinden olduğunu söyledi. Yalçın, Kirazlı tüm üreticileri laboratuvara sahip çıkmaya davet etti.

İzmir Ziraat Odaları Birliği Başkanı Süleyman Yeşil de il genelinde ziraat odalarının çiftçinin her an yanında olmak için mücadele ettiğini hatırlatarak, ziraat odalarının yapılanmasının hızla geliştiğini ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı heyecanlı konuşmada, Ödemiş’teki patatesin yaşadığı sıkıntıyı bildiklerini ama çözümün örgütlenmekte ve yapısal anlamda yenilenmekte olduğunu söyledi.

Bayraktar, açılan laboratuvarların israfın önüne geçmek adına çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Yurt genelinde çiftçimizin hizmetine böyle güzel tesisleri sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu laboratuvar çiftçimizin nasıl üretim yapması gerektiğini, neyi ne kadar yapması gerektiğini yapılacak analizlerle anlatacak. Türk çiftçisi yetersiz ve yanlış gübrelemeden dolayı yılda 5 milyar doları resmen sokağa atıyor. Çoğalacak bu laboratuvarlar bu durumun önüne geçecek” dedi.

Ziraat Odaları Birliği’nin Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldiğini ve bunu sağlamak için çok çalıştıklarını söyleyen Bayraktar şöyle devam etti: “Bugün Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, Meclis Başkanımızı, ana muhalefet liderimizi ve diğer siyasi liderleri Dünya Çiftçi Günü’nde buluşturduğumuzu görüyoruz. Düne kadar kaymakamların valilerin yüzüne bakmadığı ziraat odaları yapılanmasını güçlendirerek toplumun tüm kesimlerini buluşturan bir hal aldı.

Biz çiftçimizin yararına olan her konuda varız. Tarım sektöründe istihdamın yüzde 45’ini kadınlar oluşturuyor. Hükümetle görüşmelerimiz var kadın üreticilerimizi eğiteceğiz. Kadın üreticilerimizin ziraat odalarının yönetimlerinde yer almalarını istiyoruz.

Orman Bakanlığı ile protokol imzaladık ve ağaçlandırma seferberliği başlattık. Her oda kendisine bir hatıra ormanı oluşturacak. Çiftçilerimize ücretsiz fidan dağıtılacak”

PATATESTE ÇÖZÜM İHRACATTA

Patatesteki fiyat düşüklüğüne de dikkati çeken Bayraktar, “Patateste fiyatın maliyeti kurtarmadığını yakından takip ediyoruz. Ödemiş’in patatesi için de Hükümet ile görüşeceğiz. İhracat desteklemesi isteyeceğiz. Kamu kurumlarından ve ordumuzdan daha fazla patates tüketmesini isteyeceğiz. Her şeyi yiyorlar biraz da patates yesinler. İç pazardaki talebi artırmak zorundayız. Tabi bunlar günü birlik çözümler. 50 yıldır tarım sektörü bir türlü ekonomik yapılanmasını sağlamlaştıramadı. Bunun sebebi örgütsüzlük. Güçlü bir örgüt yapısı tarımın hak ettiği noktaya gelmesini, üreticinin emeğinin karşılığını almasını sağlar. Biz üreticilerimizden aldığımız parayı son kuruşuna kadar üreticiye harcamak zorundayız. Hırsızlık yok, bunun hesabını Allah’a veremeyiz” dedi.

Miras hukuku ve özel bankaların tarım kredileri konularında da görüşlerini aktaran Bayraktar, “Tarım Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığımız ile miras hukuku konusunda çalışmalarımız var. Artık ana öldü, baba öldü tarlalar, araziler bölündü durumu olmamalı. Bu şekilde üretim de üretici de küçülüyor. Her yıl 1 milyon hektar arazi toplulaştırması yapmalıyız. 10 yılda 10 milyon hektar arazi toplulaştırılmış olmalı.

Üreticilerimizden özel bankalara açılmamalarını istiyorum. Tarım Kredi’den ya da Ziraat Bankası’ndan kredi alamayan üretici özel bankalardan yüksek faizle kredi alıyor. Sonra da ödeyemediği zaman çoğu yabancı menşeli bankalar gelip topraklara el koyuyor. Bu konunun da takipçisiyiz. Bizim topraklarımız yabancı bankalara verilemeyecek kadar değerli. Üreticimizin bankalara kaptırdığı toprakları almak için mücadele ediyoruz” dedi.

Bayraktar’ın konuşmasının ardından laboratuvarın kurulmasında emeği geçenlere plaketleri verildi. Daha sonra hep birlikte Kiraz’da ilk kez açılan laboratuvarın açılış kurdelesi kesildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler