Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yüzlerce muhalif, polisin görev yerlerini bırakması üzerine hükümet binalarına girdi ve kontrolü ele geçirdi.
Ellerinde tahta sopalar taşıyan protestocular, hükümet ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nın bulunduğu "Beyaz Saray" denilen kompleksin etrafındaki yüksek çiti aşarak avluya girdi. Devlet Başkanlığı Sarayı'nın 1. ve 2. katı muhaliflerle doldu. Sarayda bir yağmalama söz konusu. Binanın camları protestocular tarafından kırılıyor.
Diğer taraftan, ülkenin güneyindeki bir hükümet binası daha muhaliflerin eline geçti. Yüzlerce gösterici, Batken şehrinde polis kordonunu aşarak hükümet binasının kontrolünü ele geçirdi. Bu, ülkede muhalefetin eline geçen 3. şehir oldu. Muhalifler daha önce yine ülkenin daha yoksul bölümü olan güney kesiminde Oş ve Celalabad şehirlerinde yoğunlaşmıştı.
Protesto gösterileri muhalefetin, Devlet Başkanı Askar Akayev'i Ekim'de yapılacak olan Devlet Başkanlığı seçimlerinden önce meclisi kendi destekçileriyle doldurmak amacıyla seçimlere hile karıştırmakla suçlamasının ardından başlamıştı.
KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB), 1930'lu yılların sonlarında Kırgızistan edebiyat, kültür ve tarihine, sosyalizm ilkeleri ve Sovyet kültürüyle çeliştiği iddiasıyla savaş açtı. Bu dönemde Kırgızistan, Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını aldı.
Glasnost hareketinin başlamasının ardından Mihail Gorbaçov tarafından ülkenin başına getirilen Askar Akayev ile Stalinci Kırgız Partisi arasında başlayan iktidar mücadelesinde, Kırgızistan Demokratik Hareketi saflarında yerini alan Akayev'e 24 Ağustos 1991 tarihinde komünistler tarafından darbe girişiminde bulunuldu. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Komünist Partisi'nin faaliyetlerine yasak getirildi.
Komünistlerin tüm engelleme girişimlerine rağmen 31 Ağustos 1991'de Akayev tarafından Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ilan edildi. Akayev'in iktidarı komünistler dışındaki partilerin biraraya gelmesinden oluşan Kırgızistan Demokratik Hareketi'nin desteğine dayanıyor.
Askar Akayev dönemi ekonomik ve siyasi açıdan önemli açılımlara sahne oldu. Kırgızistan Cumhuriyeti'nin nüfusu bugün 4.5 milyonu buluyor. Diğer Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde Kırgızistan'ın en verimli topraklarına Rus göçmenleri iskan edildi. Dolayısıyla, her cumhuriyette olduğu gibi bugün Kırgızistan'da da önemli sayıda Rus nüfus bulunmaktadır. 250 bin civarındaki Ukraynalılar ile Almanlar da ilave edildiğinde 1 milyon 250 bin civarında Rus nüfusun Kırgızistan'da yaşadığı görülmektedir. Ancak son 3 yılda 160 bin Rus, Rusya Federasyonu'na göç etti. Kırgız Türkleri, diğer Türk grupları ile birlikte ülke nüfusunun üçte ikisini teşkil ediyor. 3 milyon civarındaki bu nüfusun 2.2 milyonunu Kırgız Türkleri teşkil ediyor.