BİŞKEK (İHA) - Kırgızistan'da seçimler öncesi görevde bulunan parlamento, ülkedeki siyasi krizi çözmek amacıyla yetkiyi yeni parlamentoya bırakmayı kabul etti. Geçen hafta meydana gelen muhalefet eylemleri sonucu Sovyet döneminden kalan yönetim görevden uzaklaştırılmıştı.
Seçimler öncesinde görevde bulunan parlamentonun başkanı İşenbay Kadirbekov, Parlamento Alt Meclisi'nin kapalı oturumda yetkiyi bırakma kararı almasından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu kara, ülkenin istikrar ve çıkarını korumak için alındı" dedi.
Alt Meclis'in aldığı yetkiyi bırakma kararı bugün öğle saatlerinde toplanacak Parlamento Üst Meclisi'nde de görüşülerek kesinleştirilecek.
Muhalefetin geçen perşembe günü hükümet ve devlet başkanlığı binalarını ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Askar Akayev'in ülkeyi terk etmesinden bu yana Kırgızistan'ı hangi parlamentonun yöneteceği ülkede tartışılan en önemli mesele haline geldi. Muhalefet 13 Mart'ta yapılan seçimlerde hile yapıldığını ileri sürüyor. Tartışmalı seçim sonuçlarına göre 75 üyeli parlamentoya çok az sayıda muhalefet adayı girebilecek.
Bişkek'te bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Jan Kubis'in seçimler öncesi parlamentonun 26 Haziran'daki yeni devlet başkanlığı seçimlerine kadar geçici devlet ve hükümet başkanı olarak atadığı Kurmanbek Bakiyev dahil geçici diğer liderlerle görüşme yapması bekleniyor.
Seçimler öncesinde görevde bulunan parlamento üyeleri, yeni seçilen parlamenterlerin kendilerine yetki verilmesi halinde yeni devlet başkanlığı seçimlerini iptal etmesi veya yeni bir karşı devrim başlatmalarından endişe ediyor.
Seçimler öncesi parlamento alt meclisinin yetkiyi yeni parlamentoya bırakma kararı almasından birkaç saat sonra, yeni parlamentonun başkanı Omurbek Tekebayev, Devlet Başkanı Askar Akayev henüz istifa etmediğinden dolayı eski parlamentonun yeni devlet başkanlığı seçimleri için bir gün tayin etme hakkı bulunmadığını belirterek, "Kararın bir dayanağı yoktur. Çünkü yürürlükteki devlet başkanı resmen istifa etmedi. Yeni parlamento kuracağı bir komisyonla Akayevle görüşerek resmen istifa etmesini sağlamaya çalışacak" dedi.
60 yaşındaki eski fizikçi Akayev, çarşamba gününden bu yana ortalıkta görünmedi. Rusya'da olduğu tahmin edilen Akayev, İnternet yoluyla yayınladığı bir mesajında protesto gösterilerini kınadı ve hala devlet başkanı olduğunu yineledi.
Merkez Seçim Komisyonu Başkanı, mahkemeler ve seçim yetkililerinin 13 Mart ikinci tur seçimleri hakkında bir karar vermelerine kadar olan süreçte yeni parlamentonun 75 üyeden 55'ine sahip olacağını bildirdi.
Seçim Komisyonu Başkanı Tuigunaal Abraimov, iki hafta içinde parlamentonun tartışmalı 14 üyeliği için bir karar verileceğini kaydetti.
Akayev'in ülkeden ayrılmasından önce itiraz edilen 6 bölgedeki seçimlerde hile yapılıp yapılmadığı mahkemeler tarafından inceleniyor.