YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırıkkale’de 3 Bin 500 Yıllık Tarih Ortaya Çıktı

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi Büklükale mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile Japonlar tarafından 2009 yılında...

Kırıkkale’de 3 Bin 500 Yıllık Tarih Ortaya Çıktı

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi Büklükale mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile Japonlar tarafından 2009 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Yapılan kazılarda 3 bin 500 yıllık Hititler'den kalma mimari altyapı ortaya çıktı.

Kırşehir Üniversitesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Japon Kimiyashi Matsumura’nın başkanlık ettiği kazı çalışmalarında elde edilen bulgular ve arkeolojik eşyalar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim ediliyor. Sit alanı ilan edilen ve kazı yapılan bu bölgelerin güvenliği Emniyet ve Jandarma tarafından sağlanıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Büklükale mevkiinin turizme açılması planlanıyor. Hitit uygarlığına ait olduğu söylenen ve taştan örülen evler, tarihi bir görselliği de sergilemiş oluyor.

Kırıkkale Valisi Ali Kolat, eşi İlksen Kolat, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, eşi Ebru Kartal ve beraberinde bir grup heyet, Büklükale’de devam eden arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde göründü. Heyet, incelemelerin ardından Köprüköyü beldesinde bulunan Çeşnigir Köprüsü üzerinde kısa bir tur atarak, yapım çalışması tamamlanan köprüyü inceledi. Daha sonra heyet, günün anısına tarihi köprüde hatıra fotoğrafı çektirdi. Köprünün girişinde büyük kayalar üzerinde renkli sprey boyalarla yazılan isimleri inceleyen Kolat, bu durumun çevreye çirkin bir görüntü verdiğini ve bu konuda çalışmaların yapılmasını istedi. Vali Ali Kolat ve beraberindeki heyetin ziyaret ve incelemelerine Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı ve Belediye Başkanı Salih Avan da eşlik etti.

Ziyaret ve incelemelerin ardından genel bir değerlendirmelerde bulunan Vali Ali Kolat, 3 bin 500 yıllık Hititler'den kalma mimari altyapıya sahip çıkacaklarını söyledi. Karakeçili’nin büyük tarihe ev sahipliği yaptığını ifade eden Kolat, “Ayrıca bizim burada Çeşnigir Köprümüz bulunuyor. Çeşnigir Köprüsü de Selçuklular dönemine ait bir eser. Bu çalışmaları daha da gün yüzüne çıkarırsak, turizm açısından şehrimiz tanınmış olur. Bu tür geçekleştirilen çalışmalar, emek ve zaman isteyen uzun bir iştir.” dedi.

Kazı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Arkeoloji Öğretim Üyesi Japon Kimiyashi Matsumura ise “Burası Milattan Önce 2 bin yılında Hititlere ait. Büyük şehirlerden bir tanesi. Yanından Kızılırmak geçiyor. Her türlü ticaret yolu o dönemde Kızılırmak üzerinden yapılıyormuş. Üzerinde bulunduğumuz bu şehir, ticaret yolunun bulunduğu çok önemli bir yere kurulmuş. Bu araştırmadan önemli sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler