YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırıkkale’de yeni bir sanat dalı doğuyor

MANDREL İLE CAM BONCUK YAPIMININ ÖĞRETİLMESİ PROJESİ İLE HEM İSTİHDAM SAĞLANACAK HEM DE KIRIKKALE BİR İLKE İMZA ATACAK.

Kırıkkale’de yeni bir sanat dalı doğuyor

Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kırıkkale’de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ‘Mandrel İle Cam Boncuk Yapımı Projesi’ ile İçişleri Bakanlığına başvuru yapan dernek, 500 proje arasında 27 proje arasına girerek, 50 bin TL hibe desteği aldı. Mandrel İle Cam Boncuk sanatı; İtalyan cam çubuklara şalumo alevinde şekil verme ile yapılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanat, bu proje ile yeniden hayata geçecek.

CAM BONCUK; 500 PROJEDEN 27 PROJE ARASINA GİRDİ
Form desen ve hikayeler üretilip; takılar, objeler yapılabilen Cam Boncuk sanatında, ilk temel boncuk ve geometrik şekiller, desenler, nazar boncukları, doğadan esinlenilen gibi basit formlar üretilebiliyor. Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Penbe Akgül, büyük uğraşlar vererek projeyi oluşturduklarını ve kısa bir süre içinde İçişleri Bakanlığına başvuru yaptıklarını söyledi. Başvuru sonrasında 500 projeden 27 proje arasına girdiklerini belirten Akgül, geçtiğimiz ayda projenin kabulü için bakanlığa gidip törene katıldıklarını söyledi. Akgül, Kırıkkale’den 10 projenin katıldığını ancak 1 projenin kabul gördüğünü dile getirdi. 3 gün önce de 50 bin TL hibe desteğinin hesaplarına yatırıldığını anlatan Akgül, projenin tezgahını kurarak hemen çalışmalara başladıklarını kaydetti.

15 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Proje kapsamında işsiz 36 kişiye Mandrel İle Cam Boncuk Yapımının öğretileceğini belirten Akgül, Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, 2 bucuk aylık periyotlarda 36 kursiyere eğitim verileceğini kaydetti. 12’şer kişilik kurslar ile eğitimin verileceğini belirten Akgül, ilk kursun 5 Eylül 2011 tarihinde başlayacağını söyledi. 1 yıl sürecek proje sonunda başarılı olan 12 kursiyer ve 3 usta öğretici ile seri üretime geçileceğini öne süren Akgül, pazara çıkarak bir önce üretilen ürünleri satışa sunacaklarını kaydetti. Bu sayede 15 kişiye istihdam sağlanacak ve unutulan sanat yeniden doğacak.

36 KİŞİ KURSA TABİ TUTULACAK
Projenin içeriğinden bahseden Dernek Başkanı Akgül, “Çalışmak isteyen ancak istihdam alanı bulunmayan vasıfsız kişilere gelir kazanabilecekleri bir proje. Camı tanıyan, cam harmanını şekillendirmeye hazırlayan, basit cam formu tasarlayan, tasarlananı biblo, nazar boncuğu gibi küçük süs ve takı eşyasını şekillendiren kişiler yetiştirmek amacındayız. Şehirde yeni bir sektör olabilecek. Mandrel ile Cam boncuk ile yöresel ve hediyelik eşya üretiminin daha ucuz, uygun ve kullanılabilir olarak yapabileceğini göstermek, bu üretime yönlendirmek ve İlin reklamını, tanıtımını yapmaktır. İşsiz 36 kişiyi özel sektörde Mandrel ile Cam boncuk yapımı ile hediyelik eşya üretiminde çalışabilecek konuma getireceğiz”

YENİ BİR İŞ SAHASI
Akgül, “Unutulamaya yüz tutmuş bir meslek olan ve Kırıkkale'de bu sanat ve mesleği yapmayı bilen hiç kimsenin olmamasından dolayı bu mesleğin yaşatılması, tekrar hayata geçirilmesine katkıda bulunulacaktır. Mandrel ile cam boncuk yapımını, İç Anadolu Bölgesindeki eğitim imkânlarının sınırlı olması ve işsizliğin boyutları göz önüne alındığında böyle bir eğitimin gerekliliği ve önemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, Kırıkkale, 43 ile ulaştıran karayolları bağlantısını sağlayan karayolları ağı üzerinde bir merkez olmasına rağmen, yolcu taşıma ile birlikte dinlenme tesisleri ve bu tesislerde satılan hediyelik eşyalarda Kırıkkale İline özgü ve Kırıkkale'yi kültürel, yöresel ve folklorik yönden hatırlatan hediyelik eşyası olmaması yönüyle eksiklik olan ve bununla birlikte turizmle yeni tanışan ve turizm açısından gelişmesi gereken bir İl olarak hediyelik eşya üretimine de ihtiyaç duymaktadır”

DESTEK BEKLİYORUZ
“Bu Proje ile Kırıkkale de ilk kez 36 kişiye, ayrı ayrı 3 dönem olarak ve 12’şer kişilik gruplar halinde kurs düzenlenecek. Kırıkkale Halk Eğitim Merkezine 1. ve 2. Kurs Dönemi için, Balışeyh Halk Eğitim Merkezine 3. Kurs Dönemi için yapılan başvurular neticesinde çalışmak isteyen ancak istihdam alanı bulunmayan vasıfsız kadın ve erkeklerden oluşan kişilere 1 kurs dönemi boyunca 400 saat için de eğitim verilecek. Gelir kazanabilecekleri Mandrel ile Cam boncuk yapımını öğretmek için eğitim verilecektir. Projeye hedef kitlesi işsiz, 18 yaş ve üzeri kadın ve erkekler olup gönüllü kişiler arasından kurs için seçilecektir. Bu proje de bize desteklerini esirgemeyen başta Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay’a, Milletvekilimiz Oğuz Kaan Köksal’a, Valimiz Hakan Yusuf Güner’e, Halk Eğitim Müdürü Osman Kara’ya ve emeği geçen il yöneticilerimize ve herkese teşekkür ederiz. Ayrıca proje 50 bin Tl destek aldı ancak bize daha da gerekli. Bu nedenle yetkililerden proje için destek bekliyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler