YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırılmaz: "çevreyi Korumak Bireysel Sorumluluktur"

Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, "Çevre sorunları ile baş edebilmek ve en...

Kırılmaz: "çevreyi Korumak Bireysel Sorumluluktur"

Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, "Çevre sorunları ile baş edebilmek ve en aza indirgemek için öncelikle herkesin çevre bilincine sahip olması gerekir" dedi.

Kırılmaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla DSİ VI Bölge Müdürlüğü Baraj İçi Sosyal Tesislerinde düzenlenen “Çevre” konulu konferansın açış konuşmasında, temiz bir çevre için yaptıkları tüm çalışmalar, aldıkları tüm önlemlerin geleceğin güvencesi olduğunu söyledi. Daha sağlıklı, daha temiz bir dünya için, çevre sorunları ile baş edebilme konusunda herkesin gereken özveriyi göstermesi temennisinde bulunan Kırılmaz, "Çevreyi korumak kamu idarelerinin görevi olduğu kadar bireysel bir sorumluluktur. Çevre sorunları ile baş edebilmek ve en aza indirgemek için öncelikle herkesin çevre bilincine sahip olması gerekir. İnsanlar yaşamın devamı için doğaya ve birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Birlikte yaşamanın getirdiği kolaylıklar yanında bazı zorluklar da vardır. Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan doğal kaynakların ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır” diye konuştu.

TEMİZ ÇEVREDE YAŞAM HAKKI KORUNMALI

İnsanın doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan en büyük etken olduğunu ifade eden Kırılmaz, şöyle devam etti:

”Doğa kendini temizleme özelliğine sahiptir. İnsanların doğaya verdiği büyük zararlar ve aşırı kirlenmeler sonucunda doğa bu kirlenmeyle baş edememektedir. Sanayi atıkları, petrol atıkları, evsel ve endüstriyel atıklar, yakıtlardan dolayı meydana gelen gazlar, plastik ürünler, spreyler, çöpler çevre kirliliğinin başlıca sebeplerindendir. Bunun için sürdürülebilir kalkınma içinde olmamız gerekmektedir. Sürdürülebilir kalkınma; gelecek kuşakların doğal ve temiz bir çevrede yaşama hakkını koruyarak, gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanını sağlama ve günümüz kuşaklarının da ihtiyaçlarını giderebilecek bir kalkınma içinde olmamız gerekmektedir. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için çevre dostu teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön koşullarından biridir. Sürdürülebilirliğin temel ilkesi doğal kaynakları doğru kullanmak ve etkin bir atık yönetimi olarak özetleyebiliriz.”

GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR

Kırılmaz, ülkemiz için en temel hedefleri şu şekilde sıraladı:

"Çevre kalitesini artırmak, ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerini bozmadan sağlıklı bir şekilde sanayileşip, planlı şehirleşmeyi sağlamak olmalıdır. Kalkınma ve ekonomik gelişme ile çevre sorunları birlikte yürütülmesi gereken iki unsurdur. Ekonomik kalkınmayı gerçekleştirirken çevreyi de korumak için gerekli tedbirleri öngörmeli ve bu tedbirleri uygulamada tereddüt göstermemeliyiz. Hepimiz sağlıklı yaşanabilir bir çevre bilinciyle hareket etmeliyiz. İlimizde yürütülen projeler için de Sayın Valimizin direktifleri doğrultusunda, atık yönetiminden kaliteli içme suyuna, doğal kaynakların verimli kullanılmasından temiz havaya ve doğanın korunması amacıyla her türlü tedbiri alma çabası içindeyiz. Bize düşen görev tabiatın yolundan gitmek ona zarar vermeden, onunla barışık bir biçimde yaşamayı öğrenmektir. Dünyada ekonomik ve teknolojik yarış içinde olan ülkeler arasında, şüphesiz ki yerimizi almamız gerekir. Ancak yukarıda belirttiğim gibi tüm canlılığı kapsayan çevrenin konuşulduğu bugün, daha temiz bir çevre için yapabileceklerimizi de yeniden gözden geçirmek ve uygulamaya koymak adına herkesi bu duyarlılığa davet ediyorum.”

ÇEVRE BİLİNCİ HER ALANDA GELİŞMELİ

Adana Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan da, geçtiğimiz günlerde Seyhan Baraj Gölünde yapılan temizlik çalışmasında birçok madde çıkarıldığını belirterek, "O çalışmanın basına yansıması güzel oldu, belki bu tür kirlilik tekrar yaşanmaz. Çevre bilinci açısından çok güzel oldu. Çevre bilinci her alanda gelişmeli. Anız yangınlarıyla ilgili bu yıl atağa kalkarak, tüm öğrencilerimizle birlikte bir yürüyüş yaparak dikkat çektik. Okullarda bu konularda konferanslar verilmektedir. Anız yakılarak doğanın tahrip edildiğinin artık herkes farkında. Çocuklarımız bu bilinç ile yetişiyor. Ayrıca ekmek israfıyla ilgili de çok önemli çalışmalar var. Çevremizi temiz her zaman temiz tutmalıyız. Bizler soylu bir dinin mensuplarıyız, bizim özümüzde temizlik var” dedi.

Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Mühendis Mimar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük katılımcılara çevre konusunda konferans verdi.

Konferansa Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, Orman Bölge Müdürü Abdurahman Acer, Ulaştırma Müdürü Naci Serter, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, MTA Bölge Müdürü Haşim Yıldız, Adana Afet ve Acil Durum İl Müdürü Mehmet Erdoğan da katıldı.

Kırılmaz: Kırılmaz: Kırılmaz:

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler