Söz konusu hamle, Kırım'ın Rusya'ya bağımsız bir devlet olarak katılmasına yasal zemin oluşturmak için atılan bir adım olarak yorumlandı.
Ezici çoğunluğu Rus kökenli milletvekillerinden oluşan parlamentodaki oylamaya katılan 81 vekilden 78'i Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin ve Kırım'a bağlı Sivastopol kentinin bağımsızlık ilanına onay verdi.
Deklarasyonda Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasına atıfta bulunulurken, "BM Uluslararası Adalet Divanı'nın, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilan edebilmesi için 22 Temmuz 2010 tarihinde almış olduğu karar, Kırım’daki durum için de geçerli. Böylece biz de uluslararası hukuku aykırı bir davranışta bulunmamış oluyoruz” denildi.
Kırım'ın başkenti Simferopol’da toplanan yerel parlamentonun, meşruiyeti hali hazırda sorgulanan 16 Mart referandumunu dahi beklemeden aldığı bağımsızlık kararının özellikle Batı dünyasında tepkilere neden olması bekleniyor.
Kırım parlamentosu tarafından kabul edilen deklarasyon, 16 Mart referandumu için gerekli hukuki bir şart. Halen Ukrayna’nın parçası sayılan Kırım’ın, referandumdan sonra Rusya ile birleşebilmesi için bağımsızlık ilan etmiş olması gerekiyor. Zira parlamentonun basın departmanından yapılan açıklamada da bağımsızlık ilanının, referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıkması halinde yürürlüğe gireceği belirtildi.
Kırım parlamentosu bağımsızlık deklarasyonunu kabul etmeden birkaç saat önce Rusya Parlamentosu Duma da Kırım’ın Rusya’ya bağlanması meselesini 21 Mart oturumunda ele alacağını duyurmuştu.