Kırım'da Rus yanlısı yönetim Tatarların Akmescit'in merkezinde kutlama yapmasına izin vermedi.
Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından zor günler geçiren Kırım Tatarları geleneksel Bayrak Günü'nü Rus yanlısı yönetimini yasakları yüzünden istedikleri yerde kutlayamadı.
2009'dan beri kutlanan Kırım Tatar Bayrak Günü etkinlikleri Akmescit'in merkezinde değil, kentin batısındaki Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Borçokrak semtinde düzenlendi.
Yaklaşık 5-6 bin Kırım Tatarının katıldığı etkinlikte Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov konuşma yaptı.
Ablayev, kent merkezinde etkinlik yapmaya izin vermeyen Rusya yanlısı Kırım yönetimine tepki gösterirken, "Merkez onlara kalsın, Kırım'ın her köşesi bizimdir. Ne kadar yasaklasalar yasaklasınlar, biz helal yerlerde toplanmak için yol buluruz" dedi.
Tatar Milli meclis Başkanı Çubarov ise, Rus yanlısı Kırım yönetiminin Kırım Tatar halkı ile diyaloğa girmek istemediğini belirtirken, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin 14 Eylül'de yapılacak Kırım Parlamentosu seçimlerinde aday göstermeyeceğini, seçimleri boykot edeceğini söyledi.
Çubarov, "İnsanları milliyete, dine göre ayıran iktidar fazla sürmez" ifadesini kullandı.
Tatar Bayrak Günü Türkiye'de de kutlandı. Eskişehir'deki Kırım Derneği öncülüğünde İstiklal Mahallesi Atatürk Caddesi başında toplanan grup, Adalar mevkisine yürüdü.
Burada, grup adına basın açıklamasını okuyan Kırım Derneği Gençlik Kolları Başkanı Burak Kuşan, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları olarak ana vatanlarına gönül bağı ile bağlı olduklarını bildirdi.
Yürüyüşe katılanlar "Türkiye Kırım'a ses ver" yazılı pankart taşıdı.
Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Yüzbinlerce Kırım tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.