Serhat TEZCAN - Faruk KAHRAMAN/ BURSA, Bursa'daki Uludağ Üniversitesi tarafından Kırım Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu'na fahri doktora ünvanı verilmesi nedeniyle tören düzenlendi. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Kırımoğlu'na fahri doktora ünvanını ve üniversitenin rozetini hediye etti. Tören sonrasında konuşan Kırımoğlu, Mart ayında Rusya'nın işgali nedeniyle Kırım Tatarları'nın kara günler beklediğini kaydetti. Anne ve babasının üniversite okumasını çok istediğini ancak kendisinin giriştiği mücadelelerden dolayı üniversiteyi terk etmek zorunda kaldığını belirten Kırımoğlu, fahri doktora ünvanının manevi anlamda çok güzel bir destek olduğunu kaydetti.
Törenin ardından geçilen basın toplantısında Kırım'daki son durumun kendisine sorulması üzerine Kırımoğlu, şu yanıtı verdi:
"Bu sene dünya kamuoyunun dikkati, merkezi Ukrayna'daydı. Kiev'de yüzden fazla insan öldürüldü. Neticede Ukrayna Cumhurbaşkanı Moskova'ya kaçmak zorunda kaldı. Ukrayna'da demokratik bir düzen kuruldu ama bunun ardından Rusya'nın işgali başladı. İlk önce Kırım'a girdiler. Birkaç günden sonra Putin benimle konuşmak istedi. Moskova'ya davet ettiler. Telefonla Moskova'daki Tataristan'ın temsilciliğinde yarım saat kadar görüştük. Anlattığına göre Kırım, Rusya'nın parçası olacakmış. Orada Kırım Tatarları'nın sorunlarını çözecekmiş. Ukrayna devleti 3 yıl içinde olamayan şeyleri 3 ay içinde yapacakmış. Ben de hiçbir yardımı reddetmiyoruz. Aslında 1944 yılında sürgün ettikleri, soykırıma uğrattıkları zaman Kırım, Rusya'nın bir parçasıydı. Elbette bizim şu anki durumumuzda Rusya'nın da mesuliyeti vardır. 'Yardım edecek olursanız bizim cumhurbaşkanımız, devlet başkanımız var. Onunla masaya oturacaksınız böyle konuşacaksınız. Masaya oturmak için önceden kendi askerlerinizi bizim topraklarımızdan çıkaracaksınız' dedim."
'BİZİM PRENSİPLERİMİZ HİÇ BİR ZAMAN SİLAH KULLANMAMAK'
Bu sözlerinin Putin'in hoşuna gitmediğini ifade eden Kırımoğlu, kendisi dahil başka kişilere de yasak uygulandığını kaydetti. Kırım içinde baskılar uygulandığını ve insanların kaçırılmaya başladığını belirten Kırımoğlu, Stalin dönemi gibi insanlarda korku yaratıldığını söyledi. Kırım'da 20 binden fazla insanın ülkeyi terk ettiğini anlatan Kırımoğlu, "Bunun yarısından çoğu Kırım Tatarı'ydı. Bütün çabalarımız, görüşmelerimiz Kırım'ın yeniden serbestliğidir. Kırım'dan yabancı askerlerin çıkarılmasıdır. Rusya devleti resmen Kırım'ı Rus Federasyonu'nun parçası olarak karar aldı. Buna karşılık batı, demokratik ülkeler yaptırımları başladı. Ukrayna çok zor durumda. Bizim prensiplerimiz hiçbir zaman silah kullanmamak, yalnız demokratik usullerle mücadelemizi yürütmekti. Böyle de devam edeceğiz" diye konuştu.
'RUSLAR ÖLEN ASKERLERİNİ TOPLU ÇUKURA ATIYOR'
Ukrayna'nın Yanukoviç zamanında çok zayıfladığını söyleyen Kırımoğlu, şimdi bazı tedbirlerin alındığına işaret etti. Girilen çatışmalarda doğu bölgelerde Ukrayna ordusunun başarılı çatışmalarda bulunduğunu dile getiren Kırımoğlu, "Bugüne kadar savaşlar esnasında Ukrayna'nın doğu bölgelerinde 4 bine yakın insan ve askerler öldü. Sivil ölen, yaralanan sakat kalanlar ile bu rakam 10 bine yaklaştı. Ruslar'ın da az değil ama Ukraynalılar öldürülen askerlerini kahraman ile törenle toprağa veriyor. Ruslar ölülerini gizliyor. Toplu çukura atıyorlar. Ana babalarına bile haber vermiyorlar. Çünkü Putin'in söylediğine göre Ukrayna toprağında Rus askerleri yokmuş. Bu pis hareketlerden dolayı Ukrayna, Kırım halkı bu durumda" diye konuştu.
'TÜRKİYE'DEN BİRAZ DAHA DİKKAT BEKLİYORUZ'
Ukrayna ve Kırım'da yaşananlara karşı dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştıklarını söyleyen Kırımoğlu, Türkiye'den daha fazla dikkat beklediklerini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Putin'e karşı bazılarının hayranlıkla baktığını belirten Kırımoğlu, İslam ülkelerinden de yeterli destek göremediklerini açıkladı. Kırım ile ilgili sahte referandum yapıldığını ileri süren Kırımoğlu, "Putin ile konuşmamızda nasıl bu referandum sahte olduğunu anlatmaya çalıştım. Neden 1996 yılında Çeçenistan'da referandum yapmadı, öldürmeye başladı. Neden bizde referandum yapma isteği oldu. Putin ile telefonda konuştuğumuzda askerlerini çıkarmanız iyi olur. Rusya ile Ukrayna arasında çok yıllar sonra problem olacak dediğimde bekleyelim '4 gün sonra referandum var. Sonrası halkın iradesi nasıl olacak?' diye cevap verdi. Bende 'İşgal olan yerde hiçbir referandumun kıymeti olmaz' dedim" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz