Kırkağaç Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” projesi ile 12 aile iş sahibi oldu.
2012 Yılında ilçe merkezi ve köylerdeki çiftçilere ek gelir getirici ürün olarak deneme amaçlı başlatılan 10 aileye “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” projesinin olumlu sonuç vermesi üzerine 2013 yılında yeniden 12 aile için hazırlanan proje kapsamında toplam 24 ton kompost satın alınarak üreticilere dağıtımı yapıldı. Kompostların çiftçilere tesliminde Ziraat Mühendisleri Ceyda Atatuna,Süheyla Bayram,Ziraat Teknikeri Cihan Doğan ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Sekreteri Mustafa Tıpırtın hazır bulundu. Kırkağaçlı çiftçilerimiz sadece yaz aylarında tarlalardan gelir elde etmesin, kışın da aile bütçelerine katkı sağlayabilsin diye mantarcılık projesinin hayata geçirildiğini belirten Birlik Genel Sekreteri Mustafa Tıpırtın, “İlçemizdeki tarım ürünleri çeşitlensin, kışın boş zamanlarda küçük depolarda çiftçilerimizin gelir elde etmeye devam etmesi amacıyla başlattığımız 'İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği' projesini ilk olarak 2012 yılında Kaymakamımızın talimatıyla başladık. Kırkağaç Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteği ile hayata geçirilen bu projeden başarılı sonuçlar elde ettik, projenin sürdürülebilmesi ve ilçemizde bir Pazar oluşması için Köylere Hizmet Götürme Birliği ile yeni bir proje hazırladık, mantar için uygun yer hazırlayan 12 ailemize nemlendirme sistemi ve 2’şer ton kompost desteği vererek projemizi uygulamaya devam ediyoruz mantar yetiştiriciliğinde para kazanıldığını gören diğer vatandaşlarımız da kendi imkanları ile bu işe başlamak isteyecek mantarcılık, az bir uğraş ile kısa zamanda iyi bir gelir getiren bir kaynak olacak” dedi.
Tıpırtın, İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Projesi için İl Özel İdaresinden gönderilen ödenek ile projenin hayata geçirildiği belirtildi.
Hedeflerinin 2 ton kompost ile 600 kilogram mantar elde etmek olduğunu ifade eden Tıpırtın, “2 ton komposttan 3 ay içinde elde edilen 600 kilogram mantarın kilosu toptan olarak 5-6 liradan alıcı bulunabiliyor. Perakende satış fiyatı ise 8-10 lira civarında. Çiftçilerimizin alternatif tarım ürünü olan mantar ile kazançları daha da artacak, bundan sonrada kendi imkanları ile kompost satın alarak bu işe devam edecekler” diye konuştu.
Kompostların tesliminde çiftçilere, kompostun kuluçka döneminde hangi şartlarda muhafaza edileceği, ne kadar sıcaklık ve nem olması gerektiği ziraat mühendisleri tarafından anlatıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz