HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kirli hava hastalık riskini artırıyor

Uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte artan hava kirliliğinin, başta domuz gribi olmak üzere birçok hastalığa yakalanmada risk faktörünü artırdığını belirttiler.

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, havaların soğumasıyla birlikte insanların ısınma amaçlı olarak soba ve kaloriferlerini yakmaya başladığını belirterek, "Ayrıca havanın soğuması sebebiyle yürüme yerine taşıma araçlarının tercih edilmesi hava kirliliği oluşmasına yol açıyor. Kirli hava, insanların solunum yoluyla üst solunum yolları ve akciğerlerinde enfeksiyon riskini oldukça artırıyor. Bu

bölgelerdeki mikroba karşı direncin azalması, solunum yoluyla alınan virüs ve mikropların bu bölgelere yerleşmesi ve çoğalmasına sebep olabilir. Bu da insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor" dedi.

"KENDİNİ HASTA HİSSEDENLER DIŞARI ÇIKMASIN"

Son günlerde gündemde olan domuz gribinin de insanlara daha çok solunum yoluyla bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Onur Ural, "Kirli hava sebebiyle mikroplara karşı direnci azalan solunum yolları ve akciğer, domuz gribi virüsünün vücuda sirayetine ve yayılmasına zemin hazırlıyor. Bu sebeple kendini rahatsız hisseden ya da domuz gribi teşhisi konulan insanlarımız mümkün olduğunca evlerinden çıkmasınlar. En az 7 gün süreyle evde istirahat etmeleri şart, çünkü bu virüs ilk 7 gün içinde bulaşıcı özellik

taşıyor. Bu hastalığa yakalanan insanlar, evlerinden çıkmayarak hem kendi sağlıklarını, hem de diğer insanların sağlıklarını tehlikeye atmamış olurlar. Hasta olmayanlar ise mümkün olduğunca hava kirliliğinin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı, fazla dumanlı bölgelerden uzak durmalı, vücut direncini artırıcı besinler yemeli ve mümkünse dışarıya maske takarak çıkmalıdırlar" şeklinde konuştu.

"BU VİRÜS İNSANLARA HİJYENİ HATIRLATTI"

Domuz gribi virüsünün olumlu yönlerinin de olduğunu dile getiren Onur Ural, "Bu hastalıkla birlikte insanlarımız, günlük koşuşturmaca içinde unuttuğu hijyen kurallarını tekrar hatırladı ve hayatlarında uygulamaya başladı. Bunlardan en önemlisi ise insanlar ellerini yıkamayı hatırladı. Ayrıca yaşadıkları çevreyi temiz tutmayı, sık sık dezenfekte etmeyi, mikroplara karşı nasıl dirençli olacaklarına karşı duyarlı olmayı öğrendi. Bence bu, hastalığın bizlere kazandırdığı artı bir özellik" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler