HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kirli hava o kadar da zararlı değilmiş

Biliminsanları hava kirliliğinin küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Uzmanlara göre, hava kirliliği bitkilerin karbondioksidi emme kabiliyetini artırarak, küresel ısınmayla mücedeleye katkı sunabilir. Bilim dergisi Nature'da yayınlanan araştırma, 1960'lardan beri artan atmosfer kirliliği düzeyinin, bitki verimliliğini dörtte bir oranında artırdığını ortaya koydu. Bu fazladan yüzde 10 oranında karbondioksidin toprakta tutulduğu anlamına geliyor. Bitkilerin en iyi temiz güneşli havada yetiştiği yaygın bir kanıyken, uzmanlar durumun her zaman böyle olmadığını ortaya koydu.

Araştırma, ağaçların ve ekinlerin puslu hava koşullarında da gelişebildiğini, zira bulutların ve atmosferde moleküllerin daha fazla yaprağa ulaşabilecek şekilde güneş ışınlarını dağıttığını gösteriyor.Bu da, bitkilerin ışığı ve karbondioksidi dönüştürerek beslenme süreci olan fotosentezi artırıyor.

Uzmanlar, bu sonuçtan yola çıkarak bitkilerin kirli havada güneş ışınların yayılması dolayısıyla daha fazla karbondioksit emdiğini ve dolayısıyla da atmosferdeki karbondioksit oranını azaltarak küresel ısınmayı yavaşlattığı sonucuna vardı.

1960'lardan beri dünya genelinde artan kirli ve puslu hava koşullarından kaynaklanan ışık azlığının bitkiler üzerindeki etkilerini analiz eden araştırmacılar, kirliliğin yol açtığı "küresel kararma" denilen durumun, 1960'tan 1999'a kadar bitki verimliliğini dörtte bir oranında artırdığını ortaya koydu.

En Çok Aranan Haberler