HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kirli su tespiti 30 Eylül'de yapılmış

MALATYA (İHA) - Malatya'da 21 Kasım'da salgına dönüşen hastalığın kaynağı olarak belirlenen kirlenmiş içme suyuyla ilgili tespitin, 30 Eylül 2005'te toplanan İl Hıfzısıhha Meclisi'nin raporunda yer aldığı, belediyeye gerekli uyarıların yapıldığı belirtildi.

Malatya'dan tayini çıkan Vali Yardımcısı Erol Rüstemoğlu'nun, ilden ayrılmadan önce katıldığı ve başkanlık ettiği 30 Eylül'deki İl Hıfzısıhha Meclisi toplantısında suyun kirlenmekte olduğuna ilişkin net verilerin değerlendirildiği kaydedildi. Değerlendirmeden sonra yazılan kararda, "İl merkezinde bulunan sağlık ocakları ve hastanelerden gelen ihbar ve bildirimler incelendiğinde, içme suyu kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarında belirgin bir artış gözlendiğinden" ifadelerine yer veriliyor.
Hıfzısıhha Meclisi'nin 30 Eylül 2005 ve 2005/9 numaralı kararı:

"İlimiz Umumi Hıfzısıhha Meclisi, gündemindeki konuları görüşmek üzere 30.09.2005 tarihinde Vali Yardımcısı Erol Rüstemoğlu başkanlığında toplandı. Sağlık Müdürlüğü'nce il merkezinde içme suyu şebekelerinde yapılan denetimlerde Ağustos ayında 214 adet bakteriyolojik su örneği alınmış, bunlardan 62'si gıda maddeleri tüzüğüne uygun bulunmamıştır. Şebekenin uç noktalarında 110 bakiye klor kontrolü yapılmış, 22'sinde yeterli klor tespit edilmiştir. Eylül ayında analiz sonucu belli olan 133 adet bakteriyolojik örnek sonucundan 29'u tüzüğe uygun çıkmamıştır. 100 bakiye klor kontrolünden 9'unda yeterli klor tespit edilmiştir. Ağustos ayında içme suyundaki kirlilik oran yüzde 28 olduğu belirlenmiş, Eylül ayında bu oranın yüzde 30'un üzerinde olacağı tahmin edilmektedir.

2005 yılı Nisan-Mayıs aylarına göre içme suyu kirliliğinde yüzde 20'lik bir artış olduğu belirlenmiştir. Halk sağlığının korunması amacıyla içme suyunun mümkün olduğunca kesintisiz olarak tüketiciye ulaştırılması ve şebeke uç noktasında en az 0,5 ppm bakiye klor bulunacak şekilde suyun dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla;
Malatya Belediyesi'nce içme suyu kaynağında yapılan klorlama yetersiz olup, kaynağa yakın yerlerde yapılan ölçümlerde 0,5 ppm'den daha fazla klor tespit edilmiş, uç noktalarda çoğu zaman yeterli klor bulunamamıştır. Bu nedenle klorlama belediyeye ait 8 adet depodan ayrı ayrı yapılmalı. İçinde bulunduğumuz mevsimde yağışların başlayacağı göz önünde bulundurularak, altyapı çalışmalarını yürüten firmalarca su şebekesinin tahrip edilmemesi ve bu konuda ilgili firmalara belediyece gerekli eğitimin verilmesi. İl merkezinde bulunan sağlık ocakları ve hastanelerden gelen ihbar ve bildirimler incelendiğinde içme suyu kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarında belirgin bir artış gözlendiğinden şebekeye kesintisiz su verilmesi, dezenfeksiyon altyapısının gözden geçirilerek yeterli düzeye getirilmesi kararı alınmıştır. Alınan bu kararlar oybirliğiyle kabul edilmiştir."

En Çok Aranan Haberler