HABER

Kırsal kesimin hastalığı: Astım

Güneydoğu Anadolu Bölgesi kırsalında vatandaşların sağlıksız ortamlarda yaşadıkları için başta astım olmak üzere nefes darlığı ve bronşit hastalıklarına daha çok yakalandıkları bildirildi.

Kırsal kesimin hastalığı: Astım

Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli göğüs hastalıkları uzmanı doktorların kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar üzerinde yaptıkları bir araştırma sonucunda özellikle kadınlar da astım ve bronşit hastalarına rastlanıyor. Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli beş uzman doktor tarafından bir yıla yakın yapılan saha çalışması sonucu astım hastalığına daha çok kadınların yakalandığı tespit edildi. Saha çalışması hakkında bilgi veren Uz.Dr. Devrim Emel Alıcı, köylerde vatandaşların sağlıksız ortamlarda yaşadıklarından dolayı kronikleşen hastalıklara yakalandıklarını söyledi. Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları polikliniğine kırsal kesimden başvuran astım hastalarındaki artış üzerine köylerde nefes darlığına sebep olabilecek etkenleri araştırdıklarını ifade eden Dr. Alıcı, şöyle konuştu: "Birebir vatandaşa yaptığımız solunum fonksiyon testleri sonucunda köylerde yüzde 60 üzerinde astım, nefes darlığı ve kronikleşen bronşit hastası tespit ettik. Bu hastalıklara neden olabilecek etkenler üzerinde yaptığımız araştırmalarda ise köylerde evlerin içi ve dışında boya yerine kireç kullanılması, evlerin betonarme yerine kireçli topraktan yapılması, ısınma yolu olarak tezek yakılması, saman, polen, hayvan temasları ve tandır yakımından dolayı bu hastalıkların artışını tetiklediğini gördük."

ÇOCUK YAŞTA BAŞLAYABİLİYOR

Nefes darlığına yol açabilecek etkenlerin çocuk yaşta başladığına dikkat çeken Alıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Kırsal kesimde özellikle kadın cinsiyette ısınma yolu ile tezek yakılması ve ekmek yapımında kullanılan tandırda ortaya çıkan gazın fazla olması ve tandır yapılan alanın çocuklar için oyun alanı olması erken yaşta nefes darlığına yol açan sebepler arasında. Nefes darlığına yol açan etkenler konusunda halkın bilinçlendirilmesi, evde ısınma yöntemlerinin değiştirilmesi, özellikle tandır yapılan alanlardan çocukların uzaklaştırılması gerekiyor. Tandır kullanımına devam edilmesi durumunda dumana maruz kalan kişilerin maske kullanması, kireç toprak evler yerinde betonarme evlere geçilmesinin bu bölgede yaşayan insanlarda solunum sistemine ait hastalıkların sıklığının azalmasına yardım edeceğine inanıyoruz."

(İHA)

En Çok Aranan Haberler