HABER

Kırsal yatırımlara destek

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde makine ve ekipman alımları projelerine hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL'yi geçemeyecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, anıza direkt ekim makinesi alımları, arıcılık makine ve ekipmanı alımları, balya makinesi alımları, basınçlı sulama sistemi alımları, canlı balık nakil tankı alımları, çayır biçme makinesi alımları, çeltik fide dikim makinesi alımları, el traktörü alımları, file sistemi kurulması, güneş kolektörü alımları, hububat harman makinesi alımları, lazerli tesviye aleti alımları, mısır hasat tablası alımları, mibzer alımları, motorlu tırpan alımları, pamuk toplama makinesi alımları, pancar söküm makinesi alımları, patates söküm makinesi alımları, pülverizatör alımları, rüzgar makinesi alımları, sap parçalama makinesi alımları, sap toplamalı saman makinesi alımları, silaj makinesi alımları, soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımları, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımları, tambur filtre alımları, taş toplama makinesi alımları, toprak frezesi alımları, yem hazırlama makinesi alımları, zeytin hasat makinesi alımları yatırımlarını kapsayacak.

81 İLDEKİ TARIM İŞLETMELERİ BAŞVURABİLECEK
Program çerçevesinde 81 ilde yapılacak başvurular kabul edilecek. Program kapsamında, başvuruları kabul edilenler ile il müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla iki ay içerisinde tamamlanacak. Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak şartıyla her bir mal grubu için gerçek ve tüzel kişiler, kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri, programdan yararlanmak üzere başvurabilecek.

Başvuru tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payı ile varsa ayni katkının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacak.

Kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemeyecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL'yi geçemeyecek. Basınçlı sulama sistemleri yatırımları başvurularında en fazla gerçek kişiler için 100 bin TL, tüzel kişiler için 200 bin TL olabilecek. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Başvurular yatırımın gerçekleşeceği İl Tarım Müdürlüklerine yapılacak.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler