YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırsalda Diyabet Büyük Sorun

Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, asrın en önemli rahatsızlıklarından biri...

Kırsalda Diyabet Büyük Sorun

Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, asrın en önemli rahatsızlıklarından biri olan diyabet hastalığının özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanlarda büyük tahribata neden olduğunu belirterek, bu bölgelerde tedavinin de hedefine ulaşamadığını söyledi.

Gerze Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, diyabet hastalığı ve beraberinde getirdiği komplikasyonlar hakkında bilgi verdi. Diyabetin ömrü kısalttığını, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceğini belirten Dr. Dinççağ, "Bilindiği gibi diyabet dünyada ve ülkemizde hızla artan bir hastalıktır. Diyabet tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara yol açar. Özellikle büyük damarlarda yapacağı tahribat ile kalp krizi, inme gibi çeşitli hastalıklara yol açabileceği gibi hastanın yaşam kalitesini bozar, ömrünü kısaltır, hastanede yatma süresini artırır. Bu gibi sağlık problemlerini azaltmak, hastanın yaşam süresini uzatmak, yaşam kalitesini iyileştirebilmek için modern diyabet tedavisinin uygulanabilmesi şarttır. Bu amaca ulaşabilmek için açlık ve tokluk kan şekerinin istenilen düzeylerde olması ve HBA1c düzeyinin 6.5 olması şarttır" dedi.

Diyabetin tedavisi konusunda kırsal kesimlerde sorun yaşandığını ve söz konusu bölgelerde diyabete bağlı komplikasyonların sayısının oldukça fazla olduğunu kaydeden Dinççağ, "Ülkemizde kırsal kesimde, sosyoekonomik düzeyin düşük olduğu yörelerde şeker hastalığının belirlenmiş tedavi kriterlerine ulaşmanın çok az olduğu ve bu yörelerde diyabet komplikasyonlarının çok fazla olduğu görülmektedir. Özellikle kırsal kesimde, ulaşımın zor olduğu yörelerde, sosyoekonomik olarak yoksul köylerde diyabet çok fazla tahribat yapıyor ve tedavi hedeflerine ulaşılamıyor. Genellikle, bilimsel platformlarda ve klinik araştırmalarda elde edilen rakamların çok üzerinde diyabet komplikasyonlarına rastlanılmaktadır. Şeker hastalığına bağlı ayak yaraları ve bunun sonucu ayak kesilmeleri, erken yaşta kalp krizi ve by-pass ameliyatı, inme ve diyalize bağlı böbrek yetmezliği kırsal alanda, yüksek köylerde daha sık rastlanılmaktadır. Bu bölgelerde, kan şekeri yüksekliğinin çok önemsenmediği, şeker hastalığı için hekimlerin verdiği ilaçları içmenin yeterli olacağı düşünüldüğü, sık kan şekeri ölçümünün yapılmadığı ve yapılmasının çok gerçekleşmediği bilinmektedir. Dolayısıyla bu bölgelerde kalp krizi, görme kaybı, böbrek yemezliği, inme ve bacak amputasyonları daha sık görülmektedir. Bu bölgelerde, diyabete karşı farkındalık düşüktür. Yılda bir kez şeker ölçtürüp, hayatı tehdit edici bir rahatsızlık çıkmadıkça doktora gitmedikleri görülmektedir. Bu bölgelerde daha çok eğitim çalışması yapılmalıdır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler