YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırşehir'de Bir Ilçe Ve Beldenin Tamamı Vakfa Kayıtlı Çıktı

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına Kırşehir Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarında yapılan araştırmada, Boztepe ilçesi, Karacaören beldesi ve 15 köy arazisi

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına Kırşehir Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarında yapılan araştırmada, Boztepe ilçesi, Karacaören beldesi ve 15 köy arazisi Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesi'ne kayıtlı çıktı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Kırşehir Kervansaray Yurt Müdürü Faruk Şahin, Süleyman Türkmani'nin mezarının bulunduğu kent merkezdeki İmaret Camisi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde çalıştığı sırada Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Niğde illerindeki tapu taramalarını yaparak vakıf yerlerini incelediğini söyledi.

Yaptığı araştırmayı "Vakıf Şehri Kırşehir" adı ile kitaplaştırdığını belirten Şahin, bu kitabın baskısının da Kırşehir Belediyesi tarafından yaptırıldığını ifade etti.

Araştırmasında, Kırşehir'de Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde bir çok vakfın bulunduğu bilgisine ulaştığını anlatan Şahin, Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesi'nin de bunlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Şahin, "Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Niğde illerindeki tapu taramalarını yaparak vakıf yerlerini araştırdım. Osmanlı ve Selçuklu döneminde yaşamış olan, vakıf kurmuş insanların eski defterlerindeki yerlerini aradık. Kırşehir'deki araştırmalarımızda Tapu Sicil Müdürlüğü arşivinde 30 tane defter bulduk. Bu defterleri depodan indirerek tek tek baktık. Bir çok ileri gelen insanların vakıf kurduğunu gördük. Bunlardan bir tanesinin de Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesi olduğunu gördük. İzlerine rastladık. Bunlar hala, tapu kayıtlarında mevcuttur."

Süyelman Türkmani Vakfiyesi ile ilgili kayıtların Vakıflar Genel Müdürlüğü'ndeki 595 nolu defterde de bulunduğunu aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"Şeyh Süleyman Türkmani Hazretleri'nin elimizdeki en büyük kaynağı vakfiyesidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden biz bunu temin ettik. Vakfiyesini 1234 yılında hazırlamıştır. Dönemin padişahı tarafından tasdik edidiği ve yürürlüğe girdiği görülmektedir. Bu, cumhuriyet döneminde korunmuştur. Bu vakfiyelerin varlığı hala sürmektedir. Kırşehir'de hala bu vakfın devamı olan arsalar vardır. Tapu kayıtlarında, kent merkezindeki İmaret Tepesi'nde Şeyh Süleyman Türkmani'nin türbesinin etrafındaki araziler var. Tapu kayıtlarına göre Boztepe ilçesinin tamamı Şeyh Süleyman Türkmani Vakfı'na ait. Yine bu ilçeye bağlı Karacaören belgesinin arazilerinin tamamı vakfa ait. Kırşehir merkezde Ahi Evran, Aşık Paşa ve Kayabaşı mahallelerinde 16 parsel. Merkezde iki çiftlik bir hamam, yine Kırşehir'de 15 köy, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı 1 köy bu vakfa aittir."

-Şeyh Süleyman Türkmani kimdir- -

Faruk Şahin, Şeyh Süleyman Türkmani'nin, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük emeği olan alperenlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Şahin, Süleyman Türkmani'nin hayatı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Miladi 1214 yılında doğuyor. Dedesi o dönem Horasan'da Türkmen beylerinden birisi olan Süleyman Türkmani, Anadolu'ya gelerek Mevlana'dan dersler alıyor. Hem pozitif ilimler hem tasavvuf ilmiyle uğraşıyor. Mevlana'nın Konya'dan gitmesi yönündeki telkini ile, Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'in icazetini aldıktan sonra 1239 yılında Kırşehir'e geliyor. Kırşehir ve çevresinde mevlevi degahı açın Türkmani, sosyal barışın sağlanması, fakirlere ve yolculara yardım edilmesi amacıyla vakıf kuruyor. Yönetiminde kadıların, yöneticilerin de yer aldığı vakfa bağışlanan arazilerin işlenmesi ile hayır hizmetleri yapılıyor."

Muhabir: Abdullah Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler