YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kırşehir'de Ceviz Üretimini Geliştirme" Konferansı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Türkiye'nin ceviz ithalatına her yıl 300-350 milyon dolar harcadığını

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Türkiye'nin ceviz ithalatına her yıl 300-350 milyon dolar harcadığını belirterek, bu rakamın üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Akça, Kırşehir Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlediği "Kırşehir'de Ceviz Üretimini Geliştirme" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye'deki ceviz üretimi rakamlarını karşılaştırdı.

Cevizin stratejik bir ürün olduğuna işaret eden Akça, Türkiye'de 87 bin hektar, ABD'de ise 90 bin hektar alanda ceviz üretimi yapıldığını, buna karşılık, ABD'nin üretiminin 456 bin, Türkiye'nin ise 80-85 bin ton olduğunu vurguladı.

ABD'nin ürettiği cevizin yarısını yurt dışına sattığına dikkati çeken Akça, Türkiye'nin ise 2010 yılında 49 bin ton ceviz ithal ettiğini kaydetti.

Kaçak yollarla gelen ceviz de dahil edildiğinde bu konuda ciddi bir döviz çıktısı olduğunu belirten Akça, şöyle konuştu:

"Devletimiz 2010 yılında 49 bin ton ceviz ithal etti. Yaklaşık 250 milyon dolar ediyor. Kaçak yollarla giren yaklaşık 20 bin ton ceviz var. Türkiye her yıl 300-350 milyon doları ceviz için yurt dışına veriyor. Bu üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken bir konu."

Türkiye'deki ceviz üretiminde yapılması gereken en önemli konunun iyi toprak analizi ve iklim şartlarına uygun ürün çeşidinin seçilmesi olduğunu dile getiren Akça, "Yapacağımız iş şu: Üretim yapan her il yarış halinde olacak. Bu da projelerle olur. Hangi il daha güçlü proje yaparsa, Ankara'da dikkati çekiyor, o projelere destek veriliyor" diye konuştu.

-Üretimde doğru bilinen yanlışlar-

Ceviz üretiminde doğru bilinen birçok yanlış uygulama ve düşüncenin olduğunu bildiren Akça, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi bu halden nasıl kurtarabiliriz- Önce ceviz yetiştiriciliğini masaya yatırmamız lazım. Ceviz, adaptasyon yeteneği en zayıf olan meyve türlerindendir. Ceviz kadar zor bir bitki yoktur. Yanlış bir algı var. 'Sahil kenarını çevir, çukurları aç, cevizi dik. Ceviz sulanmaz. Ne aşısı, en güzel tohumdan yetişir, tohumu dik. Sulamaya, budamaya hiç gerek yok. Ceviz her yerde yetişiyor.' Bunlar bizim doğru olarak bildiğimiz yanlışlar."

Akça, cevizde önce ekolojik şartlara bakılması gerektiğine değinerek, "Ceviz bahçesini sınırlayan iklim faktörleri var. Bunların için de birincisi ilkbahar geç donları. Kırşehir'de, Nevşehir'de ve birçok yerde yaşanabiliyor. Türkiye don tehlikesi olan iklime sahip bir ülke. İlkbahar geç don riskini cevizin anayasası gibi dikkate alacağız" diye konuştu.

Toprak analiz sonuçlarının da ceviz üretiminde çok önemli olduğunu vurgulayan Akça, kireç ve tuz oranı çok yüksek olan bölgelerin toprağının çok iyi analiz edilmesi ve ona göre seçim yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Abdullah Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler