1. BOL BOL SU TÜKETİN Hamilelikte su içmek önemlidir. Sadece yaz aylarında değil, kış ayların da su tüketimine dikkat edin ve bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Dehidratasyon (yetersiz sıvı alımı) sersemlik veya erken doğum gibi birçok soruna neden olabilir. Uzmanlar, gebe kadınların, hamile kalmadan önce tükettikleri su miktarından bir litre daha fazla içmelerini öneriyor. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız o zaman kafeinsiz çay veya doktorunuzun onayladığı bitkisel çayları da içebilirsiniz.
2. HAVA SOĞUK DA OLSA EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN
Hamile kadınların, doktorların en çok tavsiye ettikleri egzersiz yürüyüştür. Ancak soğuk kış günlerinde dışarıya çıkmak bir eziyet halini alır. Koltuğunuza uzanıp, TV seyretmek tercihiniz olabilir. Ama hamile kadınların, ne olursa olsun günde en az bir saat yürüyüş yapması gerekir. Hava ne kadar soğuk olursa olsun. Bu fiziksel aktivite sizin ve bebeğiniz için çok faydalıdır. Yürüyüşleri kesinlikle ihmal etmeyin.
3. HAMİLELER İÇİN DERSLERE GİDİN
Kış aylarında yapabileceğiniz in güzel aktivitelerden biri de bir hamile egzersiz programına kayıt olmaktır. Bir çok hamile kadın birarada olacağınız için sizin motivasyonunuzu yükseltecek ve eğleneceksiniz. Doğum sırasında nefes kontrolünü öğreneceğiniz gibi gebelik sırasında oluşabilecek sırt ağrılarını da hafifletebilirsiniz.
Yoga, hamile kadınlar için mükemmel bir egzersizdir. Eğer, bir programa kayıt olmak istemiyorsanız, evinizde DVD ile bu programları da uygulayabilirsiniz.
4. D VİTAMİNİ İHMAL ETMEYİN
Özellikle hamile kadınları, açık havada yürüyüş önerilmesinin en önemli sebeplerinden biri de güneş ışığından D vitamini alınmasıdır. Bunun için açık havada yürüyüş öneriliyor. Açık hava hem sizin değişen hormonel dengeniz sebebiyle depresyona girmenizi önler, hem de D vitamini almanızı sağlar. Günlük olarak ihtiyacınız olan D vitamini aldığınızdan emin olur. Bu konuda doktorunuzda ihtayıcınızın ne olduğu ve nasıl karşılamanız gerektiğini öğrenin.
5. MİKROPLAR HER YERDE
Kış aylarında özellkimle üst solunm yolu enfeksiyonları çok sık görülür. Unutmayın, hamile olduğunuz için kendinizi enfeksiyonlardan mümkün olduğunca korumanız gerekiyor. Bunun için ellerinizi sık sık yıkayın. Çünkü asansör düğmelerinden, parktakı banklara kadar her yerde mikroplar bulunuyor. Elinizi ağzınıza götürdüğünüz an, bu mikroplarla karşılaşmış olursunuz. Bunun için ellerinizi her zaman çok temiz tutmaya çalışın. Bu arada doktorunuza danışarak, grip aşısı olabilir hatta bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için boğmaca gibi bazı hastalıkların aşılarını da yaptırabilirsiniz.
6. KAYGAN YOLLARA DİKKAT
Kış aylarında hamile kadınların en büyük kabuslarından biri de kaygan ve çamurlu yollarda yürümektir. Çünkü her an dengenizi kaybedebilir ve düşebilirsiniz. Çünkü hamilelik sırasında vücudunuzun denge merkezi değişir. Bu da hamile kadınların düşme riskini arttırır.
Bunun için kış aylarında yürürken daha dikkatli olunması gerekir. Her zaman hafif dolgu topuk, bot ve çizmeler tercih edilmelidir. Kesinlikle topuklu çizme veya bot giymeyin.
7. MONTUNUZ SİZİ SICAK TUTMALI
Kış aylarında kat kat giyinmek, hamile kadınlar için daha da eziyettir. Zaten kendi ağırlıklarını taşımakta zorlanırken, kat kat giyinmek pek sevimli değildir. Tabi ub arada birkaç ay için çok da fazla masraf etmemek en doğrusudur. Bizim tavsiyemiz, hamilelik dönemi için bir mont almanız yeterli olacaktır. İçine bol bir kazak, eldiven ve şapka sizi soğuk kış günlerinde koruyacaktır. Eşinizin termal giysilerini de kullanabilirsiniz. Unutmayın, çok fazla giyinmeniz termenize neden olur. Soğuk ve sıcak sizi hasta edebilir.