Kış çayı farklı bitki, narenciye ve baharatın karıştırılması ile elde edilen bir bitki çayıdır. Bu çayın içeriği değişiklik gösterebilir. Damak tadına uygun olarak kış çayı tarifi içerisine farklı eklemeler yapılabilir. Özellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi mevsim geçişlerinde ve kış aylarında yaşanan rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kış çayından sıklıkla yararlanılır. Ihlamur, zencefil, limon ve portakal kabuğu kış çayı içerisindeki olmazsa olmaz içerikler arasındadır.
Kış çayı çeşitli bitkilerin karışımı ile yapılan bir çeşit bitki çayıdır. İçeriğinde yer alan şifalı karışımlar pek çok sağlık sorununun iyileşmesine yardımcı olur. Kış çayının içeriği değişiklik gösterse de genel olarak ıhlamur, adaçayı, tarçın, kuşburnu, zencefil, karanfil, zerdeçal, nane, portakal, limon, elma ve hibiskus kullanılarak yapılır. Çaya farklı faydaları bulunan gül, lavanta, melisa ve daha pek çok bitki eklenebilir. Lezzetini artırmak için aromalı çaylar ile karıştırılabilir. Kış çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Diyet ve detoks dönemlerinde beslenmesine dikkat eden kişiler tükettikleri içeceklere de ekstra özen gösterir. Zayıflamaya yardımcı ve düşük kalorili içecekler tercih etmek daha iyi bir seçim olacaktır. Bitki çayları sağlıklı içecek alternatifleri arasında yer alır. Kış çayı, birden fazla bitki, baharat ve narenciye içeriği ile lezzetli ve oldukça faydalı bir içecektir. Kış çayı ne işe yarar sorusuna içerisinde ödem atmaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı içerikler yer alır cevabı verilebilir. Bu içerikleri ile yağ yakımını hızlandırmada ve kilo vermede yardımcı bir içecektir.
Kış çayı farklı bitkiler ile hazırlanabilen karışık bir çaydır. İhtiyaca ve damak zevkine uygun olarak farklı karışımlar yapılabilir. Hazır olarak marketlerden ve aktarlardan alınan kış çayları da kolay bir şekilde demlenebilir. Ihlamur, portakal, limon, tarçın ve zencefil içeren kış çayları bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsim geçişlerinde içilebilir. Şifa deposu kış çayı nasıl demlenir;
Kış çayı günde 2 bardak içilebilir. 2 bardaktan fazla içilmesi önerilmez. Çay demlendikten kısa bir süre sonra tüketilmelidir. Suda çok fazla bekleyen karışım acılaşabilir ve zamanla içerisinde bakteriler oluşabilir. İçileceği zaman taze şekilde hazırlanmalıdır.
Düzenli olarak içildiğinde tüm etkileri daha net bir şekilde görülebilir. Bitki çayları her ne kadar faydalı olsa da düzenli olarak ilaç kullanan kişiler, alerjisi olan kişiler, emziren ve hamile kişilerin doktora danışmadan tüketmesi önerilmez.