BURSA (İHA) - İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Serdar, yaklaşan kış mevsimi öncesi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyararak, özellikle bu mevsimde artış gösteren zatüree hastalığının, iyi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabildiğini söyledi. Dr. Serdar, 30'un üzerinde mikroorganizmanın yol açtığı zatürreeden, sonbahar ayında yaptırılacak grip aşısıyla korunabileceğini bildirdi.
Dr. Hüseyin Serdar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde, yaşanan soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürree gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını bildirdi.
Kış mevsiminde artış gösteren zatürreenin, akciğerlerin iltihabi bir hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Serdar, "Akciğerlerde bulunan hava kesecikleri, iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış-veriş fonksiyonu bozulur, kanda oksijen düzeyi azalır. Bunların sonucunda hücreler normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve hatta bu sebeple ölüm bile görülebilir. Amerika'da bile halen ölüme yol açan hastalıklar arasında zatürree altıncı sırada yer alıyor" dedi.
ZATÜRREEDE RİSK GRUBU İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Serdar, zatürreeye yol açan 30'un üzerinde mikroorganizma belirlendiğini vurgulayarak, "Zatürreenin oluşumunda bakteriler ve virüsler önemli rol oynar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar, yeni doğan bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaş grubunda görülebilir. Alkolikler, yeni ameliyat olmuş hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pnömoniye yakalanma riski daha yüksektir" diye konuştu. Dr. Serdar, hastalığın, 'ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terlemeyle' geliştiğini kaydetti.
Zatürree vakalarının yarısının da virüslerden kaynaklandığını ve bu tür zatürreelerin kısa sürede iyileştiğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Serdar, "Ancak grip virüsü, ağır zatürreeye yol açabilir. Altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlarda ve gebelerde ölüm sebebi bile olabilir" uyarısında bulundu. Dr. Serdar, zatürreenin belirtilerini: 'Ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik" olarak sıraladı.
TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?
Zatürree tedavisinde, antibiyotiklerin yanı sıra ağrı ve ateş için parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların ve balgam söktürücü ilaçların kullanıldığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Serdar, eğer hastanın kanında oksijen düzeyi düşerse, oksijen tedavisinin de önerildiğini bildirdi. Dr. Serdar, genç hastaların, iyileştikten sonra 1 hafta içinde normal yaşantılarına dönebileceğini ifade ederek, "Orta yaşlı kişilerde, eski sağlıklarına kavuşmaları ve kendilerini iyi hissetmeleri haftaları alabilir" dedi. Dr. Serdar, senede bir kez sonbahar ayında yapılan grip aşısının zatürreeden de korunmayı sağladığının altını çizdi.
HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN İl Sağlık Müdürü Hüseyin Serdar, kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için, korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde fayda olduğunu vurgulayarak, yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilerin, havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları gerektiğini kaydetti.
Soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Serdar, "Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmeli. Soğukta özelikle hamileler, mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, maske ile korunmalı. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekiyor. Kalp hastalığı olanlar çok soğukta yürümemeli. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor" diye konuştu.