YURTHABER

Adana
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kış mevsiminin geleneksel hastalığı idrar yolu enfeksiyonu

Üroloji Uzmanı Doç.

Kış mevsiminin geleneksel hastalığı idrar yolu enfeksiyonu

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Volkan İzol, soğuğun idrar torbası üzerindeki olumsuz etkilerinin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırabildiğini, ihmal edildiği takdirde ise çok ciddi böbrek enfeksiyonlarına yol açabileceğini söyledi.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Volkan İzol, genellikle kış mevsiminde artış gösteren ve çoğunlukla kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonunun (sistit), üşütme ile bağlantılı görülüp hafife alınabildiğini belirterek, “Bu sorun idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklı olmakla birlikte, başka hastalıkların da belirtisi olabilir” uyarısında bulundu.
Doç. Dr. İzol, idrar yaparken yanma, mesanede ağrı, sık idrara çıkmak ve bazen kanlı idrar yapma gibi belirtiler veren idrar yolu enfeksiyonunun çoğunlukla “sistit” olarak değerlendirilmekle birlikte, başka hastalıkların belirtisi olup olmadığının tespiti için mutlaka doktora başvurulması ve araştırılması gerektiğini bildirdi.
Soğuğun idrar torbasının üzerindeki olumsuz etkilerinin, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırabildiğini, ihmal edildiği takdirde ise çok ciddi böbrek enfeksiyonlarına yol açabileceğini anlatan Doç. Dr. İzol, “Apandisit, genital enfeksiyonlar, prostat iltihabı, mesane tümörü ve yumurtalık iltihabı da aynı şikayetlere yol açabilir. İdrar yaparken yanma şikayetine ek olarak karın bölgesinin alt kısmında ağrı, idrarı tamamen yapamama hissi, idrara olduğundan fazla çıkma durumu, ağır kokulu ve bulanık renkte gelen idrar da oluşabilir. Bu şikayetlere ateş, bel ağrısı, titreme ve karın ağrısı da eşlik ediyor ve kusma da görülüyorsa böbrekte enfeksiyon oluştuğu ihtimali üzerinde durulmalıdır” diye konuştu.

Bol su için, sağlıklı beslenin
Doç. Dr. Volkan İzol, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle soğuktan korunulması ve bol su içilmesi önerisinde bulunarak, “Bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonunu sık yaşayan kişilerin Antioksidan gıdalar, bitki çayları ve kızılcık suyu gibi içecekler daha fazla tüketilmeli, çok şekerli, kafeinli veya enerji içeceklerden ise kaçınılması gerekmektedir” dedi.

İdrarı uzun süre tutmayın
İdrarın uzun süre tutulmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. İzol, “Mümkünse sıkıştığınız zaman idrar kesenizi hemen boşaltın ve her seferinde idrarınızın tamamını boşalttığınızdan emin olun. İdrarı tutmak, idrar yapmayı ertelemek, geciktirmek mikropların idrar yolları ve torbasında çoğalmasına yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. İzol, cinsel ilişkiyi takiben tuvalete gidip idrar kesesinin boşaltılmasının da önemine dikkati çekerek, “Tuvalet hijyenine mutlaka dikkat edilmeli, temizliğinden emin olunmayan tuvalet mümkünse kullanılmamalı” dedi.
İzol, pamuklu iç çamaşırı giyilmesinin ve iç çamaşırının her zaman temiz tutulmasının da sağlık açısından büyük öneminin olduğunun unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler