HABER

Kış yaklaştı, gribe dikkat

ANTALYA (İHA) - Kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yüksek ateş, titreme, kuru öksürük ve baş ağrısı gibi belirtileri olan gripten korunmak için, salgın başlamadan önce aşı yaptırılması gerektiği belirtildi.

Uzmanlar, gribin salgın bir hastalık olduğuna dikkat çekerek gripten korunmanın tek yolunun salgın başlamadan önce aşı yapılması olduğunu belirtiyor. Grip aşısı için bir yaş sınırlaması olmadığını söyleyen uzmanlar, özellikle 65 yaşın üstündeki kişilerin, grip aşısı yaptırması gerektiğini vurguluyor.

Okul, kreş, huzurevi, kışla, yurt gibi yerlerde toplu halde yaşayan, sık seyahat eden ve kapalı ortamlarda uzun süre kalanların da grip salgınından korunmak için aşı yaptırmaları gerekiyor. Astım, şeker, kronik solunum hastaları, 65 yaş ve üstü kişiler, kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler, kamu görevlileri, sağlık çalışanları, askerler, öğretmenler, öğrenciler, sık seyahat edenler, hac ve umreye gidenler, grip hastalığının yüksek risk grubunda bulunuyor.

Uzmanlar, hamile kadınların da, gripten korunmak için gerekli önlemleri alması gerektiğine işaret ederek, hamilelik sırasında bulaşan gribin, bebekte ve anne adayında çeşitli komplikasyonlara neden olduğunu belirtiyor. Hamileliğin ilk 3 ayından sonra tüm hamilelere grip aşısı öneren uzmanlar, 6. ayından itibaren bütün bebeklere de grip aşısı yaptırılması gerektiğini kaydediyor. Grip aşısı olan kişilerin, sadece gribe karşı belli oranda korunduğunu belirten uzmanlar, aşının bağışıklık oluşturmadığı kişilerde, genel korunma tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtti.

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI Kış mevsimi ile birlikte artan grip vakalarına karşı uyarıda bulunan uzmanlar, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

"Her sabah soğuk bir duş, özellikle burun-gırtlak bölümünde kan dolaşımını düzenler ve saldırgan virüslere karşı iyi bir savunma oluşturur. Saunada terledikten sonra soğuk suyla dolu bir küvete girmek çok önemli. Soğuk suyun uyarıcılığı damarları hareketlendirir, metabolizmayı düzenler ve bedenin serbest radikallere karşı savunma gücünü çoğaltır. Her iki ayağınızı yaklaşık 12 derece soğukluktaki suya daldırın, bir kaç dakika sonra 40 derece sıcaklıktaki suya sokun. Bir kaç defa tekrar edin. Burada dikkat edeceğiniz nokta, daima soğuk suyla bitirmeniz. Bu uygulama, ağız ve gırtlak bölümündeki mukozanın sıcaklığının bir derece yükselmesini sağlar.Bu bir derecelik fark ise, hastalığa yol açan virüsleri anında öldürür."

Sağlıklı ve vitamin açısından zengin besinler yenilmesini de öneren uzmanlar "A, C ve E vitamini antioksidan özelliklere sahip besinlerdir. Soğan ve sarımsak, grip virüslerini öldüren bitkisel yağları içerir. Dişlerinizle beraber, diş etinizi, damak ve dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Bu işlem, mukozanın virüslere karşı dayanıklılığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer etmen de, soğuk suyla yapılan gargara. Odayı aşırı ısıtmayıp devamlı havalandırın. En iyisi, bir kaç damla bitki özlü yağ (nane yağı) damlatılmış nemli bezleri ısıtma cihazınızın üzerine serin. Soğuk mevsimlerde, vücudun enerji ihtiyacı artar. Bu nedenle daha uzun süre dinlenmek gerekir. Yani yeterince uyumak çok önemlidir. Fırsatını buldukça güneşe çıkın. Doğal ültraviyole ışınları, bedenin savunma mekanizmasını uyarır. Böylece, kemik oluşumu ve kalsiyum dolaşımı için önemli olan D vitamini üretimi artar. Güneş ışığı ayrıca kış depresyonlarına yol açan 'üzüntü' hormonu, Melatonin'in üretimini azaltır" önerilerinde bulundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler