YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kısacık: Şehirlerin yaşam kalitesi araştırması gerçekçi değil

Cnbc-e Business dergisi tarafından yapılan 81 ilin yaşam kalitesi araştırması birçok şehirde olduğu gibi Adana’da...

Kısacık: Şehirlerin yaşam kalitesi araştırması gerçekçi değil

Cnbc-e Business dergisi tarafından yapılan 81 ilin yaşam kalitesi araştırması birçok şehirde olduğu gibi Adana’da da tartışmalara sebep oldu.
Z Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Sadullah Kısacık, söz konusu derginin yaptığı araştırmada kullanılan kentsel yaşam kalite kriterlerinin bir kısmının kriter olarak kullanılamayacağını, ayrıca kentsel yaşam kalitesi açısından son derece önemli olan bazı kriterlerin ise hiç kullanılmadığını kaydetti.
Bir ilin 2010 yılında yüksek kamu yatırımı almasının o il için mutlaka artı bir değer olacağını ancak, o ilin yaşam kalitesinin yüksek olduğunu kesinlikle göstermeyeceğini aktaran Kısacık, şehirlerin yaşam kalitesi araştırmasında, şehirlerin yaşam kalitesi için önemli olan ve kentsel yaşam kalitesi için yapılan ulusal ve uluslararası araştırmalarda parametre olarak kullanılan bir çok kriterin de değerlendirmeye alınmadığını tespit ettiklerine dikkat çekti.

İLLERİN YAŞAM KALİTESİ LİSTESİNDE TEZATLIKLAR VAR
Kısacık, kentlerin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ildeki üniversite sayısı, süper ligde oynayan takım sayısı, ilin iç talep potansiyeli, ilin otoyol ağına bağlı olup olmadığı, ilin demir yolu ağına bağlı olup olmadığı, kilometrekareye düşen bölünmüş yol uzunluğu, ilin yaşam kolaylığı açısından iklimsel özellikleri, ilin denize kıyısı olup olmadığı gibi kriterlerin yapılan araştırmada hiç değerlendirmeye alınmadığını aktardı.
Kısacık, “Yapılan araştırmada bazı kriterlerin yanlış kullanılması, kentsel yaşam kalitesi açısından önemli gösterge sayılan yukarıda belirtilen bazı kriterlerin ise hiç kullanılmaması araştırma sonucunda açıklanan illerin yaşam kalitesi listesinde birçok tezatlıklar ortaya çıkarmıştır. Örneğin hiç sineması, tiyatrosu, alış veriş merkezi, beş yıldızlı oteli, hava alanı ve demir yolu olmayan, otoyol bağlantısı bulunmayan, kışın çok soğuk ikliminden dolayı il topraklarının aylarca karla kaplı kaldığı Tunceli yapılan araştırmada yaşam kalitesi sıralamasında 25. sırada iken; 4 büyük alış veriş merkezi, 27 sinema salonu, 9 tiyatro salonu, birisi dünyaca ünlü otel zinciri olmak üzere 3 adet 5 yıldızlı oteli, tarihinde hava muhalefeti sebebiyle hiç kapanmamış hava alanı, demir yolu ve otoban bağlantısı olan, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden ve araştırma hastanelerinden birisine sahip olan Adana 55. sırada yer almaktadır. Bu iki kıyaslama bile yapılan araştırma sonucunun rasyonel olmadığını net olarak göstermektedir.” diye konuştu.

URAK’IN ARAŞTIRMASINA GÖRE ADANA 18. SIRADA
Ayrıca Türkiye’deki ciddi kurumlardan bir tanesi olan Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından her yıl yayınlanan iller arası rekabetçilik endeksinde her şehrin “Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi” ölçüldüğünü dile getiren Kısacık, URAK tarafından hazırlanan 2010 yılı en son araştırma raporuna göre Adana’nın yaşam kalitesinde 18. sırada yer alırken Tunceli 52. sırada kendine yer bulabildiğini hatırlattı. Şehirlerin yaşam kalitesi araştırmasının sonuçları bilimsel geçerlilik taşımadığına vurgu yapan Kısacık, “Kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, yerel ve ulusal karar vericilerin, yatırımcıların bu sonuçları karar mekanizmalarında kullanmaları son derece yanlıştır. Cnbc-e Business gibi ciddi bir yayın organımızın bu araştırma kriterlerini tekrar gözden geçirmesini; daha gerçekçi ve bilimsel bir araştırma sonucu yayınlamasını temenni ederiz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler