YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kışanak: Kadınların Sürece Katılması, Barış Dolu Günlerin Başlangıcı Olacak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kadınların çözüm sürecine katılmasının, barışı daha da...

Kışanak: Kadınların Sürece Katılması, Barış Dolu Günlerin Başlangıcı Olacak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kadınların çözüm sürecine katılmasının, barışı daha da etkileyeceğini söyledi. Kışanak, "Kadınlar bu sürecin içerisine ne kadar fazla katılırlarsa, barış hepimiz için özlediğimiz bir geleceğin başlangıcı olacaktır. Bizim barıştan anladığımız toplumsal barışımızı inşa ettiğimiz bir süreçtir." dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Cezayir Restoran’ta çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşma yapan Gültan Kışanak, "Bugün yeni bir süreç yaşıyoruz. Kadınlar bu sürecin içerisine ne kadar fazla katılırlarsa, ne kadar fazla sözlerini söylerlerse eminim ki o barış hepimiz için özlediğimiz bir geleceğin başlangıcı olacaktır. Çünkü biz barış sürecini teknik, çatışmalardan kurtulma süreci gibi algılamıyoruz. Bizim barıştan anladığımız toplumsal barışımızı inşa ettiğimiz bir süreç. Demokrasiyi, özgürlüğümüzü geliştirdiğimiz bir süreç olarak algılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Parlamento dışında kurulacak karma komisyonun barış sürecine olumlu etkisi olacağını belirten Kışanak, "Meclis’teki araştırma komisyonların bir kaç problem alanı var. Bunlardan bir tanesi 3 ay gibi bir süre ile kısıtlı olmalı. İkincisi sadece parlamentodaki üyelerle kurulabilir olması. Bunlar böylesine zor ve önemli bir süreçte tek başına yeterli olmayacaktır. Araştırma komisyonu bir denetim mekanizmasıdır. Bu konuda yeni fikirler üreten, ürettiği fikirleri hayata geçmesi için imkânlara sahip olan bir araç değildir. Tabi ki araştırma komisyonları da önemlidir, kurulabilir. Ama bizim asıl ihtiyacımız olan barış sürecinin selamet içerisinde ilerleyebileceği komisyonları yasa ile kurmaktır. Dünyada örnekleri var. Bu tür yasalarda karma komisyonlar öngörülüyor. Parlamento dışında kurulacak, özerk olacak bir komisyona parlamento da katılabilir, siyasi partiler de üye verebilir. Karma komisyonunu sürece daha destek vereceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eyalet sistemiyle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Kışanak, "Düşünmek için 10 yıl sonraya zaman atmayı çok doğru bulmuyorum. Her zaman her şeyi düşünebiliriz, her şeyi konuşabiliriz. Bu konuda Sayın Başbakan ‘bu konuyu 2023’te konuşabilirim’ diyebilir bence toplum ne istiyorsa onu konuşmalı. Herkes kendi çözüm önerilerini söylemeli. Şimdi konuşma zamanı. Bunu ertelemeye gerek yok. Herkes çözüm önerilerini söylemeli ve tartışmalı. Bu belki kendisinin, partisinin bir planlaması olabilir ama toplumun istediğini, istediği zaman konuşma hakkına hiçbir baskı altında kalmadan gerçekleştirebilmeli. Şimdi bir barış sürecindeysek, bu süreçle ilgili herkes düşüncelerini söylemeli diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Aysel Tuğluk da çözüm sürecine vurgu yaparak, "Sayın Başbakan’ın son dönemlerde sürece dönük daha olumlu bir dil kullanmasını, kararlılık ifade etmesini de önemsiyoruz. Ancak bu tek taraflı adımlarla gidecek bir süreç değildir. Karşılıklı adımlarla gerçekleşecektir. En nihayetinde bizim söylediğimiz. Mevcut durum aslında bir sonuç değil başlangıcı bizim açımızdan ifade ediyor. Silahlı siyasetten silahsız siyasete geçiş ve yeni demokratik zeminde mücadeleyi yürütmek olarak algılıyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler