BERLİN (CİHAN) Almanya'nın başkenti Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Gültan Kışanak, Avrupa'daki görüşmelerde muhataplarının Türkiye'deki çözüm sürecine nasıl katkı yapabileceklerini sorduğunu aktardı.
Çözüm sürecinde Avrupa'ya, Batılı ülkelere düşen bu süreci hızlandıracak bir katkı yapmaktır. PKK yasağına son verilmesi, terör örgütleri listesinden çıkartılması barış için önemli bir katkı olacaktır. "Eminim ki Avrupa ülkeleri bu sorunun barış içinde çözülmesine katkı sağlamak istiyor." diyen Kışanak, "Avrupa'nın, Türkiye'yi çözüm konusunda cesaretlendirmek, PKK'yı da silah dışında başka çözüm yollarının olduğuna daha fazla inandırmak için pratik bir adım atmasının." dedi.
PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını isteyen Kışanak, bu yasağın ömrünü tamamladığına inandıklarını dile getirdi. Kışanak, "Herkesin barış ve demokratik çözüm konusunda çaba sarf ettiği bu ortamda Avrupa 20 yıl önceki argümanlarıyla hareket edemez." diye konuştu. Gültan Kışanak, "Çözüm sürecinde Avrupa'ya, Batılı ülkelere düşen bu süreci hızlandıracak bir katkı yapmaktır. PKK yasağına son verilmesi, terör örgütleri listesinden çıkartılması barış için önemli bir katkı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
‘BATILI BİR ÜLKE SÜRECE GÖZLEMCİ OLARAK DAHİL OLABİLİR'
Üç aşamalı çözüm stratejisinin birinci aşamasında böyle bir izleme komitesinin kurulmasında mutabakat sağlandığını belirten Kışanak, akil insanlar heyetinin de bu anlayışla oluşturulduğunu fakat hükümetin bu heyeti kamuoyu çalışması gibi yönettiğini öne sürdü.
Gültan Kışanak, hükümet ve PKK'nın süreçte üzerine düşeni yaptığını savunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ama süreç tıkandı. Demek ki bir problem var. Buna bir hakem lazım, buna üçüncü bir göz lazım. Batılı bir ülke sürece gözlemci olarak dahil olabilir. Bu da çok önemli. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için artık müzakerenin mekanizmalarını eksiksiz kurma zamanı geldi diye düşünüyoruz.”
‘ROJAVA, SURİYE İÇİN BİR MODEL'
Suriye'deki gruplardan PYD'nin geçici özerklik ilanını da değerlendiren Kışanak, "Biz Rojava'daki gelişmeyi, Suriye'nin geleceği için bir model olarak görüyoruz. Bunun desteklenmesi ve büyütülerek demokratik Suriye'nin bu anlayışla yeniden inşa edilmesi lazım.” dedi.