Yazılı olarak kendimizi karşı tarafa anlatırken birçok farklı sözcükten yararlanırız. Bazı durumlarda isim belirtmek yerine zamir denilen sözcüklere başvururuz. Bu zamirlerden biri de şahıs zamiri olarak da tabir edilen kişi zamirleridir. Zamirler genel olarak cümle içerisinde kullanırken ad görevini üstlenirler. Zamirlerin nerede ve nasıl kullanılacağını doğru bir şekilde öğrenmek gerekir. Kişi (şahıs) zamirleri; ben, sen, o ve biz, siz, onlar şeklindeki zamirleri içermektedir.
Dil bilgisi konuları içerisinde birden fazla zamir çeşidi vardır. İnsan adlarının yerine kullanılabilen zamir türü, kişi zamiri olarak nitelendirir. Bu zamir çeşidi bazen işaret zamirleri ile aynı tutulabilir. Ancak her iki zamir çeşidi de özellik yönünden birbirinden farklıdır ve bu yüzden karıştırılmaması gerekir. Kişi zamiri, adından da belli olduğu üzere şahıs isimlerinin yerine geçen ve bu yüzden şahıs zamiri olarak da ifade edilen bir zamir türüdür.
Kişi zamirleri kendi içerisinde de farklı nitelikler taşımaktadır. Ben-sen-o tekil şahıs zamirlerine ve biz-siz-onlar çoğul şahıs zamirlerinin sonuna bazı durumlarda ilgi, çoğul ya da hal eki gelerek, çekimlenmiş şahıs zamirlerine dönüştürülebilir. Bu durum o zamirin cümle içerisinde nasıl kullanıldığına göre farklılık gösterebilir. Örneğin “ben” kişi zamiri bazı durumlarda “bana” şeklinde kullanılırken ikinci çoğul şahıs zamiri olarak bilinen “siz” kelimesi sonuna de eki alarak “sizde” şeklinde karşımıza çıkabilir. Genel olarak kişi zamiri örnekleri ise şu şekildedir:
Gündelik konuşma dilinde ve yazılı metinlerde farkında olmadan birçok kez kişi zamirlerini kullanılırız. Bu zamir çeşitleri insan isimlerinin yerine kullanılabilen ve tekil ile çoğul şahıs zamirlerini içeren zamir türleridir. Aşağıda yer alan ve kişi zamiri içeren cümleler konunun daha net anlaşılabilmesi adına sizlere yardımcı olabilir;