HABER

Kışın yapılması gereken 50 şey

50 maddelik listeyi hazırlamak bizden, gerçekleştirmesi sizden...

Kışın yapılması gereken 50 şey

İş güç yorucu, şehir boğucu, hayat zaten zor… Geriye çantamızı kapıp çıktığımız yollardaki güzel hatıralar kalıyor. Tatil deyince aklına sadece yaz gelenlerdenseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Türkiye’nin dört bir yanında kış aylarında da yapabileceğiniz, hatta mevsimi kaçtı mı tadı çıkmayacak o kadar çok şey var ki… İki kişilik uçaklarla havalanmak mı dersiniz, Laz board yapmak mı, tam lezzeti yerindeyken nar gibi kızarmış bir kaza çatal sallamak mı, buzları delip Eskimolar gibi balık tutmak mı… 50 maddelik listeyi hazırlamak bizden, gerçekleştirmesi sizden...

Hürriyet


Safranbolu’da kanatlanın

Mimariye meraklıysanız, illaki Safranbolu’ya gidip kendine özgü o evleri görün. Ama öyle sokaklarda dolaşmakla yetinmeyin, iki kişilik microlight uçaklarla Safranbolu’nun üzerinden uçun, UNESCO listesine giren evleri bir de yüksekten seyredin.


Eskişehir’de sabahlayın

Bir akşam Eskişehir Barlar Sokağı’na girin, ertesi sabah çıkın. İster Türkçe pop, ister caz dinleyin, isterseniz İngiliz pub’ında viskinizi yudumlayıp ‘cool’ sohbetler yapın.


Maskeleri hazırlayın, baloya katılın

Bir şehre üniversite geldi mi, eğlence de kendiliğinden gelir. Hele ki burası Çanakkale’yse… Kıyafetlerinizi hazırlayın, Lodos Bar’da her ay düzenlenen maskeli baloya katılın.


Mardin’de manzaranızı değiştirin

Manzara der demez gözümüzün önüne deniz getirmek çok klişe. Uçsuz bucaksız bir ovanın da aynı huzuru verdiğini görmek için Maridin Otel’in süit odasındaki jakuziye kurulun, önünüzde uzanan Mardin Ovası’nı seyre dalın.


Şeb-i Arus’u kaçırmayın

Mevlana’yı anmak için 7-17 Aralık arasında Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenleri ruhunuzu temizliyor. Semazenleri seyrederken içinizi arındırın, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin.


Yeni pistlerde slalom yapın

Eskiden kar ve kayak dedik mi, sadece Uludağ gelirdi aklımıza. Artık çeşitli kayak merkezlerinin arasında seçim yapmak zor. Yepyeni bir pistte slalom yapmak için Niğde Darboğaz’a veya Burdur Salda’ya gidin, gıcır gıcır pistlerin keyfini çıkarın.


Uludağ’da gençliğinize dönün

Uludağ’ı da ihmal etmeyin tabii. Sadece kayak için değil, eğlence için de. Bursa’da tereyağlı iskenderi mideye indirdikten sonra arabalara atlayıp döne döne Uludağ’a ulaşın; 19 Ocak- 13 Şubat arasında Winterfest’in konserlerinde gençliğinize dönün.


Göl manzaralı kayak

“Beni herhangi bir pist kesmez” derseniz, eli yükseltebiliriz. Isparta Davraz Kayak Merkezi’nde yalnızca bembeyaz yamaçları değil, Eğirdir Gölü’nün manzarasını seyrederek kayak yapın.


Karlı zirvelerle mavi sular yan yana

Bir taşla iki kuş vurmak isteyenler için bir öneri de ‘yükseklerden’. Tahtalı’ya gidip 2365 metre yüksekliğe kadar çıkan teleferiğe binin. Beydağları’nın karlı zirvesiyle Akdeniz’in mavi sularını aynı anda seyredin.


Laz board yapın

Kayak, snowboard, kızak... Bunlar eskilerde kaldı, yeni moda Laz board! 31 Ocak’ta yedinci kez yapılacak Ayder Kardan Adam Şenliği’ne katılın, ip marifetiyle yönlendirilen bu yepyeni ‘board’u mutlaka öğrenin.


Eskimo usulü balık tutun

Kışın en soğuk günlerinde Ardahan’daki Çıldır Gölü’nün yüzeyi 25 santim buz tutuyor. Buza açılan deliklere oltanızı sallandırın ve Eskimolar gibi balık tutun.


Buz hokeyi seyredin

2011 Kış Olimpiyatları için Erzurum’da inşa edilen atlama kuleleri bugün kafeye dönüştü ama buz hokeyi salonu faaliyette. Buz hokeyi liginde iddialı olan Erzurum takımının maçına gitmeden önce kuralları öğrenmeyi ihmal etmeyin.


Gündüz gül şerbeti, akşam Süryani şarabı

Hazır Diyarbakır’dayken Hasan Paşa Han’ın ardındaki sokaklara dalın, Demirciler Çarşısı’nın içinde dolaşın. Adını çevredeki sülükçülerden alan Sülüklü Han’da soğuk bile olsa dışarıdaki masalarda oturun. Gündüzse mutlaka gül şerbeti, akşamsa ev yapımı Süryani şarabı için. Yalnız şarabı ancak iki kadeh veriyorlar, üçüncü kadeh için ısrar etmeyin.


Golf için güneşe doğru yol alın

Yağmurda çamurda, karda kışta golf olmaz. Güneşe doğru yol almak lazım. Golf mevsiminin hiç bitmediği Belek’te kışa inat kendini gösteren güneşin altında en iyi skorun peşinde koşun.


Doğanın gizemine teslim olun

Hayat her zaman dümdüz değil, siz de doğanın engebesine kendinizi bırakın. Sakarya Maden Deresi’nde çınar ve ceviz ağaçları arasından yürüyüp mağara ve geçitleri aşarak şelaleye tırmanın. Dönüşte çevrede yetiştirilen meyve ve sebzelerden almayı unutmayın.


Hasankeyf’i son kez görün

Tarihi 10 bin yıl öncesine kadar giden bir şehrin son nefeslerine şahit olmak isterseniz, atlayın bir uçağa, Batman’a gidin. Sular altında kalmadan önce Hasankeyf’i görün. Kim bilir, belki de bu son kışıdır.


Kayıp demiryolunun izini sürün

Bazen içinizden hafiyelik yapmak gelmiyor mu? 1950’lerde yok olan bir demiryolunun kayıp parçalarını bulanlardan biri olun. I. Dünya Savaşı sırasında kurulan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı demiryollarının izini sürün. Silahtarağa’da başlayıp Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı’ya ulaşan demiryolundan kalan ray parçalarını takip edin.


Beyşehir’de kuşları gözleyin

Doğanın en görkemli sahnelerinden biridir kuş sürülerinin göçü. Türkiye’de göçmen kuşların mola verdiği nadir yerlerden biri Beyşehir Gölü; her yıl 200 bin kuş kışı orada geçiriyor. Sabaha karşı arabanıza atlayıp göl kenarına kurulun, kanat sesleri arasında güneşin doğuşunu seyredin.


Sinan’ın ters lalesini keşfedin

Selimiye Camii’ni görmek elinize aldığınız her Türkiye rehberinin olmazsa olmazlarından biri. Ama mihraba doğru yürüyünce bulacağınız, sütunların birine Mimar Sinan tarafından nakşettirilmiş ters lalenin hikâyesi hâlâ gizemli. Laleyi gözlerinizle görün ve hikâyesini bizzat caminin imamından dinleyin.


Mantıyı bir de av etiyle deneyin

Edirne’ye gitmişken Aydın Ciğercisi’nde tava ciğerini pas geçmeyin elbette ama şimdi tam mevsimiyken av etli bohça mantı yemeden de dönmeyin.


Sabah kavurmasının tadına varın

Soğuk ama güneşli bir Diyarbakır sabahında 500 yıllık Hasan Paşa Hanı’nın yolunu tutun, üst kattaki Kahvaltıcı Kadri’nin kilim desenli koltuklarına kurulup sabah sabah kavurma yemenin tadını çıkarın.


Doğu Ekspresi’yle en doğuya yolculuk edin

Orient Express’in seferlerini durdurduğuna aldırmayın. Siz daha da doğuya doğru ilerleyin. Elinize Agatha Christie’nin romanını alın, Doğu Ekspresi’ne binin, Ankara’dan Kars’a 24 saat süren yol boyunca yemekli vagonda çakırkeyif olup yataklı vagonda mışıl mışıl uyuyun.


Sahlebin en iyisi Burdur’da

İçinizi ısıtmak için sahlepten daha iyisini biliyorsanız bize de söyleyin. Ama öyle herhangi bir sahlep de içmeyin. En iyisinin peşinden ta Burdur’a kadar gidin, Bucak ilçesinde Nur Pastanesi’nde için.


En lezzetli tekerleme:

Kars’ta Kaz İddialı bir şeften pişirmesi beklenen yemeklerden biri de kazdır. Öyle “çevir kazı yanmasın”la da olmaz. En az şef kadar önemli olan, kazın da hangi şehirden geldiği. Bir numara belli: Kars. Uçaktan iner inmez kendinizi eski bir Rus evinden otele çevrilen sekiz odalı Kars Otel’e atın. Eşyaları bırakıp doğru Kars Kaz Evi’ne yollanın.


Hamsi kuşu ama uçmuyor

Bir yemeği mevsiminde yemek gerek. Buzhaneler çıktı mertlik bozuldu ama siz yine de takvimleri kovalayın. Hamsinin en lezzetli olduğu kış aylarında yolunuzu Trabzon’a düşürün, buralara özgü hamsi kuşunu deneyin (Korkmayın, uçmuyor).


Cephanelikte Fransız yemekleri

Trabzon’u yalnız hamsi, kuymak, mısır ekmeği olarak görüp haksızlık etmeyin. Abdülhamit döneminde yapılan bir cephanelikten dönüştürülen lokantada tavandan aşağı sarkan kitapların altında Fransız mutfağından tatlar deneyin.


Sabahın 5’inde avşor mesaisi

Bitlis’te uykunuzdan fedakârlık edin, meşhur avşoru deneyin. Kemiksiz et, büryan yağı, domates, biber, taze fasulye, patlıcan ve salçayla yapılan bu yemek sabah 5’te servise çıkıp iki saat içinde tükeniyor.


Yediklerinizi yolda yakın

Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi Yolu’nu zevkle ve şevkle kat edin, yol boyunca Çorum mutfağının lezzetlerinin tadını çıkarın.


“Altı aydır kışımız/ Çortidir aşımız”

Her ne kadar yemeği Bitlisliler de üstlense de lahana, kuzu kol ve buğdaydan yapılan çorti aşını Muş’ta yiyin ve “Altı aydır kışımız/ Çortidir aşımız” tekerlemesini ezberleyin.


Kâğıdı açın, bıldırcının tadına varın

‘Av Mevsimi’ yalnızca bir film adı değil. Trakyalıların dört gözle beklediği bir dönem. Orada pişen bize de düşer, Kırklareli’ye özgü bıldırcın kâğıtkebabını yerken sakın ola o minik kuşları gözünüzün önüne getirmeyin.


Türkiye’nin en güzel narıyla tanışın

Keklik peşinde ne kadar yol alabilirsiniz? Kış boyunca keklik avının sürdüğü Siirt’e giderseniz Türkiye’nin en güzel narı Zivzik Narı’nı da tadarsınız. Sizin yerinizde olsam büryan ve perdepilavı yemeden dönmem.


Arsuz’un esirgeyen suları

“Ben her kış denize giren cengâverlerdenim” diyenlerdenseniz, Türkiye’nin deniz suyu sıcaklığı en yüksek plajlarına sahip İskenderun Körfezi’ne gidin. Kendinizi Arsuz’un her daim ılık sularına bırakın.


Dalgalara hükmedin

Denize girmek biraz fazla ama kışın sörf pekâlâ yapılır diyenler Alanya’da buluşuyor. Çapasunta’da rüzgârın tadını çıkarın.


The Wall bu klavyede bestelendi

Afyonlu işadamı Şükrü Demirayak’ın kurduğu müzede 35 bin plak ve CD’nin, binlerce müzik setinin, The Wall’un bestelendiği başta olmak üzere yüzlerce klavyenin arasında kaybolun. Ankara yolunun üçüncü kilometresindeki müze, 0272 223 12 30 numaralı telefondan randevu alınıp gezilebiliyor.


Mardin’de geçen yüzyıl

Oryantalizm geçen yüzyılda kaldı. Türkiye’nin en güzel sanat galerinden biri Mardin’de... Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Galerisi’nde geçen yüzyılın Doğu’ya bakışını ‘Batı’nın Gözüyle Doğu Fotoğrafları Sergisi’nde izleyin.


Tuncel Kurtiz’le Sinop’ta buluşma

Gezici Festival bu yıl ‘yol arkadaşı’ Tuncel Kurtiz’in anısına düzenleniyor. 6–9 Aralık’ta festivalin Sinop ayağında 2013’ün ödüllü yerli filmlerini ve Tuncel Kurtiz’in Şeyh Bedreddin Destanı’nı seyredin.


Tuncel Kurtiz’le Sinop’ta buluşma

Gezici Festival bu yıl ‘yol arkadaşı’ Tuncel Kurtiz’in anısına düzenleniyor. 6–9 Aralık’ta festivalin Sinop ayağında 2013’ün ödüllü yerli filmlerini ve Tuncel Kurtiz’in Şeyh Bedreddin Destanı’nı seyredin.


Saray görmüş halılar

1843’te kurulan Hereke Halı Fabrikası’nı ziyaret edin; dünyanın en değerli halılarından sayılan Hereke halılarına dokunun.


Macarların Che’si Tekirdağ’da

Tekirdağ’da Macar bağımsızlık hareketinin önderi Rakoczi’nin müzeye çevrilen evini görün; onu ölüm cezasına çarptıran Habsburg Hanedanı’ndan kaçarak 1715’te Osmanlı’ya sığınan bu adamın maceralı hikâyesini öğrenin.


Toroslar’da at safari yapın

Yürüyerek kat edeceğinizden daha fazla mesafeyi dolaşmak istiyorsanız, bırakın arabaları, motosikletleri ata binin. Toros Dağları’ndaki parkurlarda at safari yaparken fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.


Kendi çömleğinizi yapın

Gezip gördük ama eve hatıra götürmeyecek miyiz derseniz, Avanos’taki çömlek atölyelerinden birine girin. Tezgâha oturun, çamuru ellerinizle şekillendirip kendi çömleğinizi yapın (İsterseniz Hayalet filmindeki Demi Moore pozu da verebilirsiniz).


Kırşehir mermeri evinizde

Çamurla filan uğraşamam derseniz, yapılmışı var. Kırşehir, pidesiyle olduğu kadar oniks mermeriyle de ünlü. Bu mermerden yapılan tabaklar, kalemlikler, biblolar gani. Birini evinize götürün.


Noel Baba’ya iade-i ziyaret

Noel’de bir defa da siz Noel Baba’yı ziyaret edin, Demre’deki Aziz Nikolaos Kilisesi’nde kurulan müzeye gidin.


Türkiye’nin tek Ermeni köyünde Noel kutlayın

Ortodoksların Noeli ise 6 Ocak’ta. Kutsal Doğum Bayramı’nı Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’da geçirin, dönüşte köyün kadınlar kolunun hazırladığı nar ekşisinden almayı unutmayın.


Kafkasör’de dağ evlerine kaçın

Şehir demek karmaşa demek, yorgunluk demek… Birbirimizin gözlerinin içine bakacak vakit bile yok. İyisi mi yanınıza sevgilinizi alın, Artvin Kafkasör Yaylası’ndaki dağ evlerinden birinde karlar altında bir hafta sonu geçirin. Birbirinizi hatırlayın.


Kızılçukur’da romantik saatler

Sükûnet arayanlara bir seçenek de Kapadokya’da… Kızılçukur Vadisi’nde güneşi batırın, ışıklarla birlikte iyice kızıla çalan kayaların kenarına oturup sevgilinize sarılın.


Karadeniz’in hırçın dalgalarını dinleyin

Dağlar çok sessiz sakin, içimdeki fırtınaya eşlik edecek yer yok mu derseniz kontağı Ağva Feneri’nin önünde kapayın. Karadeniz’in eşsiz manzarasını izleyip hırçın dalgaları dinleyin. Odun ateşinde pişen Ağva ekmeği dönerken bagajınızda olsun.


Çıplak gözle hazine görün

Karun Hazineleri’nin en değerli parçasıydı. 2005’te çalınmasının ardından uluslararası bir kaçakçılık hikâyesinin kahramanına dönüştü. Birkaç ay önce Türkiye’ye iade edilen Kanatlı Deniz Atı Broşunu kısa süre sergileneceği Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde çıplak gözle görün.


Yeraltındaki sürpriz Pamukkale

Pamukkale’yi herkes bilir, ya yerin altında bir Pamukkale daha olduğunu? Denizli’deki Kaklık Mağarası, toprak altındaki travertenlerle dolu. 2002’de ziyarete açılan mağaranın içinde dolaşın.


Bursa’daki Soğanlı Hayvanat Bahçesi'ne uğrayın

Eskiden çocukların ilk götürüldükleri yerler hayvanat bahçeleriydi. Şimdi “Bunların iyisi nerede” diye sorsanız, kimse adres veremez. Biz verelim. Bursa’daki Soğanlı Hayvanat Bahçesi, barınakların doğal yaşama uygun düzenlendiği, Avrupa standartlarında bir hayvanat bahçesi.

En Çok Aranan Haberler