HABER

"Kısıntı var, ama risk söz konusu değil"

"Kısıntı var, ama risk söz konusu değil"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı azaltmasına ilişkin olarak, "Kesinti var, ama risk söz konusu değil" dedi.

Güler, Türkiye Kömür İşletmeleri'nde düzenlenen, "Kömür ve Enerji Semineri" konulu toplantının girişinde gazetecilerin soruların cevaplandırdı. Güler, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kısmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Kısıntı var, ama kısıntı söz konusu değil" cevabını verdi.

İzmir'deki Egegaz'a ait doğalgaz deposunun devreye sokulduğunu ve gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İran'ın kompresör istasyonlarını devreye almakta olduğunu, bu konuda bir problemin bulunmadığını kaydetti. Gürcistan'ın Şahdeniz Projesi'nden doğalgaz talebi olması ve bunun kabul edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Güler, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki üçlü görüşmenin devam ettiğini söyledi. Yakın zamanda Gürcistan Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye'ye ziyaret edeceğini belirten Güler, konunun bir kaç gün içinde netliğe kavuşacağını vurguladı. Türkiye ve İsrail arasında dün imzalanan Karadeniz-Kızıldeniz çoklu boru hattıyla ilgili bir soru üzerine Güler, bu projenin bölge için son derece önemli, bölge istikrarı ve kalkınması için ayrıca siyasi gelişmeler açısından da son derece olumlu etkileri olacak bir proje olduğunu ifade etti.

Bu projede dün çok önemli bir adım attıklarını ve İsrailli bakanla konu üzerinde anlaştıklarını ifade eden Güler, "Burada çoklu bir boru sistemi, hem petrol, hem doğalgaz, hem su, hem de elektrik geçecek. Dolayısıyla bu son derece önemli. Daha sonra buna bir de fiberoptik eklenirse beşli olabilecek. Bu Samsun-Ceyhan boru hattın devamıdır" diye konuştu.

Projeyle İsrail, Filistin ve Ürdün'ün su ihtiyacının karşılanacağını kaydeden Güler, "Biliyorsunuz bölgede önemli bir gerilim söz konusudur. Bu halledilince Türkiye petrol, doğalgaz, su ve elektriği de dahil edersek, bölge istikrarına önemli bir katkıda bulunacak. Bu bakımdan önemli bir adımdı. Şimdi 6 ay içinde fizibilitesi yapılacak, daha sonra uygulamaya başlayacağız" açıklamasında bulundu.

Güler, söz konusu boru hattının doldurulmasıyla ilgili olarak kaynak olması için Rusya ve diğer üçüncü ülkelerle görüşmelerin sorulması üzerine, Rusya ile zaten devamlı görüştüklerini söyledi. Güler, şunları kaydetti:
"Bu proje, herkese açık bir proje ama bu görüşmeleri özel sektör yapıyor. Biz burada ana politikayı şekillendiriyoruz ve etkin bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Burada önemli olan konulardan bir tanesi de Türkiye'nin bir enerji aktarı olarak sistemin içinde olması, önemli ve belirleyici bir oyuncu olarak devrede bulunmasıdır. Bu ülkemizin stratejik üstünlüğünü ve bölgedeki ağırlığını, ortaya koyacak çalışmalardan bir tanesi."

Güler, söz konusu projenin Samsun-Ceyhan devamı olması nedeniyle bu hattı yapacak olan Çalık Enerji tarafından yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine ise, "Samsun-Ceyhan'ın devamı olması nedeniyle Çalık, burada önemli bir özel sektör şirketi olarak devrede olacak" yanıtını verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler