Trabzon Numune Hastanesi'den Bevliye Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Selim, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten 10'unun bu isteğini gerçekleştiremediğini kaydederek, bir çiftin doğum kontrol yöntemlerini kullanmaksızın bir yıl içinde düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen çocuk sahibi olamamalarının infertilite (kısırlık) olarak tanımlandığını söyledi. Kısırlıkta problemin yüzde 40, erkekten yüzde 40 da kadından kaynaklandığını belirten Selim, "Yüzde 20 vakada ise neden tesbit edilememiştir. Sebep ne olursam olsan kısırlığın tedavisi mümkündür. Fakat bu tedavi sabır ve enerjinin yanısıra, eşlerin birlikte muayene ve tedavi olmasını, birbirlerine ve doktorlarına güvenmesini gerektirir. Eşler anlayamadıkları her konuda doktorlarına danışmaktan çekinmemelidir. Bunlar uygulanan tedavinin başarıya ulaşmasında son derece önemli rol oynamaktadır" dedi.
Kısırlığın birçok değişik nedeni bulunabileceğini belirten Selim, "Erkekte kısırlık nedenleri düşük sperm sayısı, kötü sperm hareketi, bozuk sperm şekli ve sperm kanalındaki tıkanıklık nedeniyle sperm üretimi olmaması gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bu bozuklukların sebepleri de sperm damarlarının genişlemesi olarak tanımlanan varikosel, testis enfeksiyonları, hormonal bozukluklar, testis tümörleri, genetik anomaliler, psikolojik nedenler, cinsel birleşme zorlukları ve immunolojik nedenler dediğimiz sperm hücrelerine karşı oluşan ve onları ortadan kaldıran antikor adı verilen maddelerin varlığı olabilir. Kadında görülen kısırlık ise hormonal bozukluklar, hasarlı veya tıkalı tüpler, rahimle ilgili yapısal problemler, immunolojik nedenler, genetik bozukluklar ve psikolojik nedenlerden kaynaklanabilmektedir" diye konuştu.
Erkek kısırlığının tedavisinde teşhisin çok önemli olduğunu ifade eden Opr. Dr. Muhammet Selim, "Bu safhada fizik muayene şarttır. Penis ve skrotum muhteviyatı muayene edilir. Hasta kabakulak orşiti, genore, fıtık ameliyatı, inmemiş testis ameliyatı gibi ameliyatlar geçirmiş mi, travma geçirerek testisi alınmış mı? Bunlara bakılır. Ardından eşler üç gün boyunca cinsel ilişkide bulunmaz ve erkekten alınan spermin analizi yapılarak erkek döl hücresinin kalitesi ölçülür. Bu işlemler bittikten sonra hormon analizi yapılır, ultrasonografi çekilir ve testis biyopsisi ile teşhis konulur. Teşhisin konulmasından sonra tedavi safhasına geçilir" dedi.
Erkekte kısırlığın tedavisinde konulan teşhise göre tedavinin de çeşitlilik gösterdiğine dikkat çeken Selim, "Kullanılan tedavi yöntemleri teşhise göre ilaç tedavisi, hormonal bozukluklar ve enfeksiyonlar için cerrahi tedavi, laboratuvar ortamında döllenmiş erkek sperm hücresinin rahim içine yerleştirilmesi anlamına gelen tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyon yöntemi olarak çeşitlilik gösterir. Bu yöntemlerle tedavisi mümkün olan kısırlık giderilerek çocuk sahibi olmak isteyen eşlere yardımcı olunur" şeklinde konuştu.