Dikkatli bir sorgulamanın ardından detaylı bir muayeneden sonra kadında önemli bir sorun yoksa, ilk adım olarak erkeğin sperm (meni) sayımı yapılmalıdır. Erkekte anormal bir durum saptanamazsa o zaman kadının kısırlık sebeplerinin araştırılmasına geçilmelidir.
Tetkikler, belli kurallar ve belli bir düzen içinde yapılmalıdır. Eşler tetkik ve tedavi konusunda tam bir fikir birliği içinde olmalıdırlar. Erkekler, sorun kendilerinden kaynaklandığı zaman ya bunu kabullenmemekte, ya tedaviye gitmeyi reddetmekte veya doktor değiştirmeyi yeğlemektedir.
Bu durum hem maddi kayba hem de zaman kaybına neden olmaktadır. Bir tedavinin başarısız olduğuna karar verebilmek için ortalama 1.5-2 senelik bir süre gerekir. Çünkü tetkiklerin tamamlanabilmesi ortalama 6 aylık bir süreyi gerektirir. Bundan sonra da yaklaşık 1-1.5 senelik tedavi boyunca gebelik elde edilmediği takdirde yardımla üreme tetniklerine başvurmak gerekir.
Bunlar tüp bebek, mikro enjeksiyon 'İCSİ,TESE,MESA) gibi ileri teknolojiyi gerektiren yöntemlerdir. Tüp bebekle gebelik şansı yüzde 30, mikro enjeksiyonla yaklaşık yüzde 60 civarındadır.
TESE ve MESA sperm sayımında canlı spermi bulunmayan erkeklerin testislerinden biopsi ile sperm hücresi elde edip, mikro enjeksiyonla yumurta içine enjekte edilmesi ve gebelik meydana getirilmesidir.
Tıpta her geçen gün yeni buluşlar yapılmakta ve bu konuda epey ilerleme kaydedilmektedir. Fakat yine de başarı şansı yüzde 30'ları geçmemektedir.
Bu demektir ki, her 100 çocuğu olmayan çiftten 30 tanesinin tedaviyle çocuğu olurken, 70 tanesinin tedaviye rağmen çocuğu olmamaktadır. Bu durumda bireysel farklılıklar ve henüz bilinmeyen bir sürü detaylar dol oynamaktadır.
Genellikle kısırlık sebepleri kıcasa şöyle özetlenebilir:
1-Üreme organlarına ait yapısal bozukluklar
2-Üreme hormonlarındaki işlevsel bozukluklar
3-Eşler arasındaki cinsel uyumsuzluk ve problemler
4-Psikolojik sebepler
5-Sebebi bilinmeyen kısırlıklar
Tedavide amaç sebebe yöneliktir. Örneğin yumurtlama sorunu olanlarda yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar verilir. Erken boşalma gibi cinsel problemlerde, penisteki şekil bozukluklarında, sperm sayısındaki düşüklüklerde erkek spermleri belli bir işlemden geçirildikten sonra kadının rahimine özel enjektörlerle şırınga edilir.
Sebebi belli olan kısırlıklar olduğu gibi sebebi belli olmayan, yani yapılan tüm tetkiklerde hiçbir anormal durum bulunmayan ve açıklanamayan kısırlık olarak sınıflandırılan çiftler de vardır.
Bunlar da diğer infertil çiftler gibi aynı yollar izlenerek tedavi edilirler. Yani yumurtlama olmasına rağmen yumurtlamayı arttırıcı ilaçlar verilir, inseminasyon yapılır, hatta daha ileri yönetler olan tüp bebek ve mikro enjeksiyon yöntemleri gibi ileri teknikler bile uygulanır.
Kısaca özetlemek gerekirse, bu konuda tıpta yeni buluşlarla epey ilerleme kaydedilmiştir. Görünüşte yüzde 30 başarı şansı az gibi görünmekteyse de bunu objektifin diğer tarafından değerlendirdiğimiz zaman yüzde '0' şansı olan bir çift için yüzde 30 şans oldukça iyi bir orandır.
Tedavide devamlılık şarttır ve eşler bu konuda birbirlerine tam destek olmalıdırlar.