Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde kıskançlık nedeniyle tartıştığı memur eşi 31 yaşındaki Ş.Ç. tarafından bıçakla burnu kesilen hemşire 28 yaşındaki İ.Ç.’ye kulak ve kaburga kemiğinin kıkırdak dokularından yeni bir burun yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca gözetim altına alınan şiddet mağduru İ.Ç., Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ndeki 1.5 aylık tedavisinin ardından taburcu edildi.
Olay, 26 Haziran 2013’de Elbistan İlçesi Pınarbaşı Mahallesi’nde meydana geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olan Ş.Ç. ile eşi Elbistan 112 Acil Komuta Merkezi bünyesinde hemşire olarak görev yapan İ. Ç. arasında ’kıskançlık krizi’ nedeniyle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Ş. Ç., iddiaya göre mutfaktan aldığı bıçakla eşinin burnunu kıkırdak ile burun kemiğinin birleşim noktası olan uç tarafından kesti. Ş.Ç. kaçarken, komşularının ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen sağlık görevlileri yaralı meslektaşlarını Elbistan Devlet Hastanesi’ne götürdü.
BAKANLIK GÖZETİMİNDE
Yaralı kadın ilk müdahalesinin ardından daha ileri tetkik ve tedavi için ambulansla Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan İ.Ç.’nin, burnunun ön kısmının 2 santimetre kadar koptuğu saptandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri de hastaneye gelerek hemşirenin tedavisiyle yakından ilgilendi. İ.Ç. bakanlık gözetimine alınırken, gazeteciler ile görüştürülmedi. Bir süre sonra teslim olan öfkeli eş ise tutuklandı.
OPERASYONU ANLATTI
1.5 ay tedavi gören hemşireye ÇÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz ve ekibi tarafından kulak ve kaburga kemiğinin kıkırdak dokularından yeni bir burun yapıldı.
İ.K. tedavisinin ardından taburcu edilirken Prof. Dr. Metin Yavuz, olayın şokunu atlatan hastanın şimdi daha iyi olduğunu söyledi. Uyguladıkları tedaviyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yavuz, şunları kaydetti: "Burnu uç kısmından kopan hastamızın rahat nefes alması ve estetik olarak normal hale getirilmesi için çalıştık. Hastamızın burun kemiğinden sonra gelişen kıkırdak bölgesinde eksiklikler vardı. Yeni burun için hastanın kulaklarından aldığımız kıkırdakları ve yine kendi kaburga kemiğinin birleştiği yerdeki kıkırdağı aldık ve burnu böyle yaptık. Kıkırdakların yani yeni yapılan burun ucunun üstünü, dokusuna uygun renkte ve kalitede olan dokuyu alın bölgesinden alıp yerleştirdik. Doku getirdiğimiz alın bölgesinde de iz kalmaması için oraya da bir doku genişleticisi yerleştirdik. Ameliyat çok başarılı oldu. Hastamızı taburcu ettik. Ama ameliyat nedeniyle yüz bölgesinde şişlikler var. Hasta eğer, estetik açıdan ’Bu kadar yeterli’ derse başka bir operasyon olmayacak. Ama isterse yüzündeki şişlik geçtikten sonra belki küçük bir düzeltme gibi estetik operasyon daha yapılabilir. Bu durum biraz hastanın isteğiyle ilgili. Ama biz işi büyük oranda bitirdik."