MAGAZİN

Kıskanmayan sevgili sevmiyor mudur?

İnsan neden ve kimi kıskanır? Kıskanç sevgiliyle nasıl başa çıkılır, kıskanılmaktan hoşlanmak hastalık mıdır? İşte kıskançlık hakkında tüm merak edilenler...

Bazı insanlara göre seven kıskanır ve kıskanılmaktan da çok hoşlanır. Kimi kişiler de kıskanılmaktan nefret eder ve kıskançlığı sorgular. Gizlice cep telefonunu karıştırıyor, nerede ve kimle olduğunu sorguluyorsanız evet kıskançsınız, fakat bunun altında yatan neden farklı. Kıskançlık bir hastalık mıdır yoksa ilişkinin olmazsa olmazı mıdır gibi soruları Spiritüel Yaşam Uzmanı Gülden Üner, Mynet Kadın için yanıtladı.

İşte o cevaplar...

• İnsan neden kıskanır?

Kıskançlık kendini başkası ile karşılaştırmaktan, kıyaslamaktan kaynaklanır. Zihinsel yapımızın çalışma prensibi çarpıtma, abartma ve genellemelerdir. Kişi kendini öteki ile kıyaslamaya başladığında zihin devreye girer ve karşısındaki kişiyi ve ona ait olan her şeyi abartılı ve çarpıtan düşünceler üreterek yüceltirken, onu kendinden üstün hissetmesine ve kıskançlığın açığa çıkmasına neden olur.

• Kıskançlık bir hastalık mıdır?

Kıskançlık kendini başkasıyla kıyaslayarak kişinin kendini yoksun ve eksik hissetmesine neden olduğu için psikolojik dengemizi bozar dolayısıyla hem kendisinin hem de çevresindekilerin mutsuzluğuna neden olduğu için iyileşmesi gereken bir durum olduğunu söyleyebilirim. Oysaki yaratılmış her insan diğer bir insanla kıyaslanamayacak kadar kendine mahsus, özel ve biriciktir. Olması gerektiği gibidir. Tüm özellikleriyle olabileceği en iyi donanımla yaratılmıştır.

• Kıskançlığı aşmak için ne yapmalı?

Kıskançlığı aşmanın en kolay yollarından biri kişinin kendiyle ilgili bilinçaltında oluşan negatif inanç kalıplarını fark ederek dönüştürmesi ve kendinin eşsizliğini, kıyaslanamaz benzersizliğini fark etmesi, bu farkındalığa kendini açması ile olur.

• Aşırı kıskanç sevgiliyle nasıl başa çıkılır?

Bir ilişki içinde kıskanç olmak o ilişkinin temellerine konulmuş dinamit gibidir. Dozu arttıkça ilişkiyi tehdit eder boyutlara gelir ve tamamen kontrolden çıktığında ilişkiyi patlatır. İlişkinin başlangıcında karşı tarafın kıskançlığı sevginin ifadesi gibi algılanırken bunların şiddetinin giderek artması ile sevgi hissi yerini sıkılma, boğulma hisleriyle uzaklaşma isteğine bırakır. Aşırı kıskanç bir sevgilinin bitmek bilmeyen kıskançlık krizleriyle birlikte talep ettiklerine olumlu cevap vermeyi bırakmak gerekir. Eğer isteklerine cevap vermeye devam edilirse her geçen gün kıskançlığın dozu artacak ve attığı her adımı denetlemek ister hale gelecektir. Bu durumda ya sonsuza kadar taviz verir ve mutsuz bir şekilde zorla ilişkiye devam ederiz ve sonunda pes eder ayrılmanın yollarını ararız ya da bu kıskançlığı psikolojik olarak dengeye almak için en kısa zamanda destek alarak ilişkiyi sevgi ve saygı boyutunda dengeli bir düzleme taşırız.

• Kıskanılmaktan hoşlanmak kötü bir şey midir?

Kıskanılmaktan hoşlanmanın altında kibir, değersizlik duygusu gibi negatif duygular yatar. Kıskanılan biri olduğunda içte yatan değersizlik duygusu perdelendiği için kişi kısa bir anlığına da olsa bu duyguyu kıskançlığın yarattığı haz ile hissetmez hale gelir. Bir nevi o an haz ile uyuşur bu nedenle kıskanılmak hoşuna gider. Diğer taraftan kişinin içsel yoksunluğu yani eksik olduğunu düşündüğü ne varsa öylesine yoğundur ki kıskanılacak her durumda bunu mutlaka ortaya koyar ve içsel yoksunluğunu kıskanılıyor olmanın verdiği geçici haz ile kapatır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler