Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi, aspir bitkisinin kış mevsiminde de yetiştirilmesi için çalışma başlattı.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Güngör Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de üretimi yapılan yağlı tohumlu bitkilerden aspirin ekim alanlarının istenen seviyelerin çok altında olduğunu söyledi.
Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin, dünyada ise 700 bin ton aspir üretildiğini belirten Yılmaz, "Türkiye, yağlı tohumlu bitki üretiminde ihtiyacını karşılayamayan, ciddi miktarlarda açığı olan bir ülke. Yaklaşık yılda 2 milyon 300 bin ton yağlı tohum, 1 milyon ton kadar da yağ ithal ediyoruz. En fazla üretilen yağ bitkisi ayçiçeği. Türkiye'nin yıllık toplam yağlı tohum üretimi, yaklaşık 2,5 milyon ton. Yağ ve yağlı tohum ithalatının azaltılabilmesi için, yağ bitkileri ekim alanı ve üretiminin arttırılması gerekiyor. Bu kapsamda üzerinde durulan bitkilerden birisi de aspirdir" diye konuştu.
TÜBİTAK'ın yerli çeşit ve tohumluk üretiminde dışa bağımlılığı azaltabilmek için proje desteği çağrı programına, yağ bitkilerinden ayçiçeği, kolza, aspir ve soyayı aldığını aktaran Yılmaz, "Aspir yüzde 25-40 oranında yağ içeren ve yağı kaliteli olan bir bitki. İçerdiği yağın yüzde 90'ı doymamış yağ asitlerinden olup, bunlar içerisinde yüzde 77 oranında linoleik asit içermektedir. Bu oran ayçiçeğinde yüzde 70 civarındadır" ifadelerini kullandı.
-Verim artacak-
Prof. Dr. Yılmaz, son yıllarda yüksek verimli ve yağ oranı yüksek aspir çeşitlerinin geliştirildiğini bildirerek, Tokat ve yöresinde de kışlık aspir ekimi için çalışma başlattıklarını söyledi.
Kışa dayanıklı aspir çeşidi geliştirme çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Tokat ve yöresinde kışa dayanıklı aspir ile yörenin yağ bitkileri üretimine büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Aspir bitkisinin kış aylarında ekiminin yapılması ciddi miktarda verim artışına yol açacak. Ekim ayının ilk 2 haftasında toprakla buluşturulacak aspir, Temmuz ayında hasat edilecek. Kış aylarında yaklaşık 3 ay kar altında kalacak aspir bitkisinden çok daha yüksek verim elde etmeyi planlıyoruz. Bitkinin hasat süresi uzayacak ama verim de artacak."
Prof. Dr. Güngör Yılmaz, aspir bitkisinin kışlık ekiminin yapılması durumunda yörenin tarımsal ürün desenine ve Türkiye'nin yağ ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Anadolu'da diken olarak bilinen aspirin buğdaydan iki kat fazla kazandırdığı, yağının, zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebildiği, yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilebildiği bildirildi.
Muhabir: Ekber Türkoğlu
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz