Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, "Küçük Şehrin Büyük Düşünen Kadınları" projesi kapsamında ürettiği yöresel giysili kitre bebekler ile kentin tanıtımına katkı sağlamayı hedefliyor.
Dernek Başkanı Leyla Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'un Türkiye'nin en küçük ili olduğunu belirterek, "Maalesef değişimler, gelişimler küçük çapta yürüyor. Burada çok hızlı bir değişim var, bu da Bayburt'ta yaşayan kadınlar" dedi.
Bayburt'ta yaşayan kadınların artık çalışmak, üretime katılmak istediklerini vurgulayan Karabulut, "Ama çalışacakları sektörler çok sınırlı, çareler bulmak lazımdı. Bunun için dernek olarak 'Küçük Şehrin Büyük Düşünen Kadınları' projesini hazırlayarak AB'ye sunduk ve projemiz kabul edildi" dedi.
Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında yürüttükleri proje ile kente gelen ziyaretçiler için yöre kültürünü yansıtan objeler üretmenin yanı sıra yöre kadınına sanat öğretmek ve istihdam sağlamayı amaçladıklarını da anlatan Karabulut, "Bayburt'ta hediyelik eşya sektöründe bir eksiklik olduğunu gördüğümüz için bu sektöre yöneldik. Yöresel el dokumamız ehram var. Buna kendimizden de bir şeyler katarak kıymetli hale getirip sürekliliğini sağlayabileceğimizi düşündük" diye konuştu.
Ehramı günümüzde az da olsa yöre kadınının örtünmek için tercih ettiğini ifade eden Karabulut, "Ehram bir şekilde günümüze kadar taşındı, ehramdan üretilmiş birçok eşya tasarlandı, sergilendi. Ancak biz bunu farklı biçimde sunmalıydık ve tercih edilir hale getirmeliydik. Bunun için de dokusunu bozmadan, bize has nakışları kullanarak hediyelik eşyalar üretmeye başladık" dedi.
Karabulut, kenti ziyarete gelen insanların hediyelik eşya bulmakta zorluk çektiğini fark ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu yüzden kitre bebek yapmaya karar verdik. Kitre bebek Türkiye'nin birçok yerinde yapılıyor ancak Bayburt'ta ilk defa yapılıyor. Biz de bebeklere Bayburt'a özgü kıyafetler dikip Bayburt motiflerini taşıyan nakışlarla bezeyerek hediyelik eşya haline getirdik. Bayburt'a özgü kitre bebek alan ziyaretçilerimizin, yaşadıkları illere döndüklerinde Bayburt'u hatırlayacaklarını düşündük" diye konuştu.
Karabulut, 30 kursiyerle dernek binasında kitre bebek üretimini sürdürdüklerini kaydederek, bebekleri açacakları bir mağazada satacaklarını söyledi.
Kursiyerlerden Şahide Kırtan (49) ise proje kapsamında yaptıkları kitre bebeklerle Bayburt'un geleneksel el dokuması ehramı tanıtmak ve Bayburt'a özgü bebekler yaptıklarını belirterek, "Buradan aldığım cep harçlığımla da iki çocuğumu üniversitede okutuyorum" dedi.
Muhabir: Asena Akçay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz