HABER

Kivi tüketiminin yüzde 90'ı ithal

SAMSUN (İHA) - Türkiye'de yılda 4 bin tonun üzerinde kivi tüketildiği, bunun yüzde 90'ının başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere diğer ülkelerden ithal edildiği öğrenildi.

Resmi rakamların yanında miktarı bilinmeyen önemli ölçüde kivinin de sınır ticareti yoluyla Türkiye'ye girişinin ve tüketiminin yapıldığı kaydedildi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Mehmet Ali Yetgin, Samsun'da kivi üretimini araştırdı. Doğal yetiştirme alanları dışında pek bilinmeyen kivinin 1905'li yıllarda misyonerler tarafından Çin'den alınarak Yeni Zelanda'ya götürüldüğünü ve burada kültüre alındığını kaydeden Yetgin, "Kivi, vitaminler ve aromatik maddelerce zengin olduğundan insanlar tarafından sevildi ve kısa sürede dünyada kivi üretimi bir milyon tonun üzerine çıktı" dedi.

Dünyada ilk kivi bahçelerinin 1930'lu yıllarda Yeni Zelanda'da kurulduğunu, 1970'li yıllardan sonra başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede hızlı bir yayılma gösterdiğini, 1985 yılında dünya toplam kivi üretimi 31 bin tonken 1995 yılında 1 milyon tonun üzerine çıktığını ifade eden Yetgin, "Türkiye'de kivi üretim çalışmalarına 1988 yılında başlanmıştır. İlk olarak Yalova'da bulunan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından sahil bölgeler ağırlıklı olmak üzere 15 farklı ekolojide adaptasyon-demonstrasyon bahçeleri kurulmuştur. Yapılan çalışmalar sonucu Karadeniz, Marmara ve Ege (Sahil Kısmı) Bölgeleri'nin kivi yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır" dedi.

Türkiye'de 1997 yılından beri tesis edilmiş kivi üretim alanının 2 bin dekara yaklaştığını, büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesi sahil kuşağında yer almakla birlikte kapama bahçelerin büyüklüğünün 1-2 dekar olduğunu açıklayan Yetgin, "Buna karşılık Yalova, Bursa ve Kocaeli'de ise bahçe büyüklükleri 10-40 dekardır. Marmara'da kapama bahçelerin büyük olmasının nedeni, tüketim merkezine yakınlığı ve soğuk hava depolarının olmasıdır. Bunlar üretimde itici güç oluşturmaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde denizden 200-500 metre yüksek nemli vadilerde kivi üretimi yapılabilmektedir. Akdeniz sahil kuşağında ise aşırı sıcaklar kivi yetiştiriciliğini zora sokmakta olup her gün sulama yapma zorunluluğu, ürün maliyetini arttırmaktadır. Ayrıca kış soğuklama ihtiyacını karşılamadığından çiçek gözlerinin tamamının uyanmaması verim düşüklüğüne sebep olmaktadır. Ülkemizde yılda 4 bin tonun üzerinde kivi tüketilmekte, bunun yüzde 90'ı ithal edilmektedir. İthalat başta Yunanistan ve İtalya'dan yapılmaktadır. Bunun dışında da miktarı bilinmeyen önemli ölçüde kivinin de sınır ticareti yolu ile ülkemize sokulduğu bilinmektedir" bilgilerini verdi.

Samsun'da kivi üretiminin yaygınlaştırılması için çalışıldığına da işaret eden Yetgin, şöyle devam etti:

"Bölgemizde kivi yetiştiricinin daha hızlı artması, gelişmesi ve karlılığı için soğuk hava depoları standartlara uygun hale getirilmeli ve yenileri yapılmalı. Meyve hasadı, ambalaj ve pazarlama konusunda uluslararası standartlara uyulmalı. Yetiştiricilikte basınçlı sulama sistemleri kullanılmalı. İyi bir gübreleme programı yapılmalı. Üreticiler bir birlik çatısı altında toplanmalı."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler