YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kivi üreticilerine bakteri uyarısı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Son 3-4 yıl içerisinde bazı ülkelerin yetiştirdiği kivi fidanlarında bakteriyel

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Son 3-4 yıl içerisinde bazı ülkelerin yetiştirdiği kivi fidanlarında bakteriyel hastalıklardan söz ediliyor, bu ülkelerden ithal ettiğimiz fidanlar konusunda daha dikkatli olup karantina tedbirleri almamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada kivi üretiminin her yıl yaygınlaştığını ancak buna paralel olarak kivi fidanları ve ağaçlarındaki hastalıkların ise arttığını söyledi.

PSA adı verilen bu bakteriyel hastalığın bazı ülkelerin üretimlerine ciddi zararlar verdiğini gözlemlediklerini de belirten Karadeniz, şöyle devam etti:

"Son 3-4 yıl içerisinde bazı ülkelerin yetiştirdiği kivi fidanlarında bakteriyel hastalıklardan söz ediliyor, bu ülkelerden ithal ettiğimiz fidanlar konusunda daha dikkatli olup karantina tedbirleri almamız gerektiğini düşünüyorum. Kivinin yayılmasına paralel olarak hastalıkları da çoğalmış durumda. 1970'li yıllarda kivi yetiştiriciliğinin yapılmasına paralel olarak kısmen de olsa bir bakteriyel hastalıktan söz ediliyor. Ancak en son yayıldığı zamanı 1985-1990'lı yıllarda görmüştük. Ama bu bakteriyel hastalık iklim koşullarına bağlı olarak da geçtiğimiz 3-4 yılda çok zarar vermeye başladı. Hem Avrupa hem Yeni Zellanda'da, Kore ve Çin'de görülmeye başladı. Bu ülkeler bu hastalığa karşı ciddi karantina tedbirleri uyguluyorlar."

Hastalığın görüldüğü ülkelerde zararın üst seviyelerde olduğunu anlatan Karadeniz, şunları kaydetti:

"Yeni Zellanda'nın 2011 yılında zararı bu hastalık nedeniyle 1 milyar dolara yakın. Bu üretimleri yüzde 18'lik bölüme karşın geliyor. Önümüzdeki 2013 yılında Yeni Zellanda'nın ürettiği kivilerin yüzde 25'inin pazarlanamayacağı ve dolayısıyla zararlarının katlanarak artacağı ifade ediliyor. Yine yoğun bir şekilde Kore, Çin ve Japonya'da bu hastalık görünüyor. Avrupa'da İtalya zaten bu anlamda çok sıkıntılar yaşayan bir ülke. Bunun için fidan alımlarında özellikle ithalatçı firmaların yanında getirdikleri fidanların gümrüklerde incelenmesini istiyoruz. Bu hastalığın ülkemize girmesi halinde yeni yeşermekte olan kivi yetiştiriciliğini önemli oranda zarara uğratacağını düşünüyoruz. Ülkemizde her yıl artan bir rekolte var. Bunun önüne geçilmez ve gerekli tedbirler alınmazsa bu rekolte düşüşe geçer. Eğer kendi üretimimize bu şekilde darbeler vurursak o zaman daha fazla kiviyi dışarıdan satın alma durumunda kalacağız. Kendi bindiğimiz dalı da bu anlamda kesmiş olacağız. Mutlaka dışarıdan gerek ithalatçılar gerekse vatandaşların kivi fidanı sokması durumunda ülkemizde bunun karantina tedbirleriyle izlenmesini öneriyoruz."

Karadeniz, dünyada en çok üretimin yaklaşık 500 bin tonla İtalya'da yapıldığın, Türkiye'de ise 35 bin ton civarında kivi üretimi olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler