RİZE (İHA) - Bin 500 tonluk kivi üretimiyle Türkiye'de ilk sırada yer alan Rize'de, geçtiğimiz yıl yaşanan don nedeniyle üretim onda bir seviyelerine kadar düştü.
Konu hakkında bir açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl 2 bin 500 tonluk kivi üretimi hedeflenirken doğal şartların getirdiği olumsuzluklar nedeniyle sadece 350 ton kilo kivi üretilebildiğini söyledi. Paliç, "Rize, yurdumuzda en fazla kivi üretiminin yapıldığı ildir. Geçtiğimiz yıl bin 500 ton kivi üretmiştik. Her yıl üretimin katlanarak arttığını hesaba katarsak bu yıl 2 bin 500 ton kivi üretmeyi planlıyorduk. Ancak, geçtiğimiz yıl yaşanan don olayı tüm meyveleri olduğu gibi kiviyi de son derece olumsuz şekilde etkiledi. İki bin beşyüz ton üretim yapmayı beklerken sadece 350 ton kivi üretebildik. Ancak bu geçici bir olaydır. Doğal bir afetten kaynaklanmıştır. Önümüzdeki yıl bu hedefimizin üzerine çıkacağımıza inanıyorum" dedi.
Rize kivisinin dünyanın en kaliteli kivisi olarak kabul edildiğini belirten Paliç, "Yunanistan gibi kivi üreticisi birçok ülke, Rize kivisi kendi kivilerinden çok daha kaliteli olduğu için bizden kivi satın almak istiyor. Dünyanın en büyük kivi ihracatçısı olan İtalya, yılda 350 ton kivi ihraç etmektedir. Ancak İtalya bile bizden kivi istemektedir. İç kivi tüketimimiz ise yaklaşık 20 bin tona ulaşmıştır. İç üretimimiz bu tüketimi karşılamadığı için de kivi ithal etmek zorunda kalıyoruz. Rize'de bir araştırma yaptık. Bu araştırmanın neticesinde Rize'de yılda 50 bin ton kivi üretilebileceğini tespit ettik. Bugün ise sadece 2 bin 500 ton üretim yapılabilmektedir. Biz Rize Ziraat Odası olarak ilimizde kivi üretimini yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize'de yılda ortalama 50 bin ton kivi üretilmesi halinde sadece üreticinin eline 100 trilyon lira geçeceğini ifade ederek, "Çay tarımından ilimize yılda ortalama 500 trilyon lira girmektedir. Bugün ülkemizde üretim düşük olduğundan kivi ithal ediyor. Rize'de 50 bin ton kivi üretmeyi başarırsak bunun tümünü satabilecek imkana sahibiz. Bu da yılda sadece üreticinin cebine 100 trilyon girmesi demektir. Rize İli'nin ekonomisinin çaya bağlı olduğu hesaplanırsa, çayın getirdiği girdinin beşte birinin kividen gireceği düşünülürse kivinin önemi daha iyi anlaşılır" diye konuştu.
Kivi hasat zamanının henüz gelmediğini ve üreticilerin kivileri 25 Kasım tarihine kadar toplamamalarını isteyen Paliç, "Kiviyle narenciyenin hasat zamanı aynıdır. Özellik olarak da kivi narenciyeye benzer. Bu tür meyveler dalında olgunlaşır. Dalından kopartıldıktan sonra olgunlaşması durur. Kivinin şu anda şeker oranı istenilen seviyede değildir. İstenilen seviyeye ulaşması için 25 Kasım tarihinin beklenmesi gerekmektedir. Üreticilerimizden özellikle kivilerinin hasadında acele etmemelerini, kivileri istenilen olgunluğa geldikten sonra toplamalarını istiyoruz" dedi.