Çin'in Sichuan bölgesinden 25 yaşındaki bir adam, kız arkadaşıyla ilişkisi sona erince IŞİD'e karşı savaşmak için Suriye'ye gitti.
Geçtiğimiz Eylül ayında, bir adam Bangkok'tan İstanbul'a, oradan da Suriye'ye gitti. Çin'de bir işi olmadığını, kız arkadaşının ondan ayrıldığını ve kendi deyimiyle "anlamlı bir şeyler" yapmak istediğini söyledi. Pan'ın ailesi onu Sichua Havalimanı'ndan uğurlarlarken Pan'in Tayland'a gittiğini sanıyordu. Yani aslında nereye gittiğinden haberleri yoktu. Pan'ın ismi açıklanmayan ablası, dünyanın en yüksek tirajlı gazetelerinden West China City Daily gazetesine, Pan'ın durumundan anne ve babasına bahsetmediğini ve bahsetmeyi de düşünmediğini belirtip sözlerine şöyle devam ediyor: "Annem ve babam, ne Suriye'nin nerede olduğunu ne de IŞİD'in ne olduğunu biliyorlar."
Kendini 'Pan' olarak adlandıran genç adam Ekim ayında Ayn-el Arab sınırına geldi ve burada YPG'ye (Halk Savunma Birliği) katılarak IŞİD'e karşı savaşacak ilk Çin vatandaşı oldu.
Pan'in kamuflaj kıyafetli ve ağır silahlı YPG'li yoldaşlarıyla selfie'lerini sosyal medyada paylaşmasının ardından BBC Çin kendisiyle röportaj yaptı. Pan, gazeteci Vincent Ni'ye şunları söyledi: "IŞİD pek çok masum insanın hayatını aldı ve birçok Çin'liyi eğitip tekrar Çin'e gönderdi." Pan'in bu sözleri, Çin'li otoritelerin zamanında dile getirdiği Müslüman etnik azınlık Uygurların IŞİD'le beraber savaşıp terör faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla tekrar Çin'e döndükleri iddiasını güçlendirdi.
BBC Çin'de yer alan habere göre, Pan İngilizce ve Arapça bilmiyor ve silah arkadaşlarıyla sadece elektronik sözlük kullanarak iletişim kurabiliyor. Çin'de resmi bir işte çalışmaması ve kız arkadaşıyla ilişkisinin bitmesi, Pan'i kendi deyimiyle "anlamlı bir şeyler" yapmaya itti ve silahları kuşanıp savaşa katıldı.
Bu yılın başlarında, Çin asıllı İngiliz vatandaşı Huang Lei'nin Suriye'deki savaşa katılıp hayatının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması Weibo (Çin'de twitter yasak olduğu için onun yerini tutan ve ağır devlet denetimindeki bir sosyal medya mecrası)'da trend olmuştu. Bu da Pan'a ilham oldu ve kendisi de aynısını yapmaya karar verdi.
Pan, 2012 yılında üç aylık askerlik eğitimi almış olması nedeniyle Orta Doğu'daki çatışmalara dayanabileceğini düşünüyor. Çin sosyal medyasında çoğu Çin vatandaşı Pan'ı teröre karşı savaşan kuvvetlere katılma cesaretinden dolayı tebrik etse de, bazıları da onun çıldırdığını düşünüyor: "Sen belanı arıyorsun. Hiç tecrüben var mı? Teröre karşı savaşabilir misin? Hala anne ve babanın sana bakmasına muhtaçsın.", "Çin'de zaten çok erkek var. O yüzden git ve geri dönme"
Pan, geçtiğimiz günlerde yolladığı Weibo gönderisinde, hikayesini paylaşmaktan pişman olduğunu belirtti. ***South China Morning Post
***gazetesinin haberine göre Pan şunları yazdı:
Sanırım aptalca bir şey yaptın. BBC'nin bunu haber yapmasına izin vermemeliydim. Hayatta kalmam veya ölmem önemli değil, ama IŞİD de BBC'yi okuyor ve Irak'ta ve Orta Doğu'nun diğer bölgelerinde iş yapan birçok Çinli var. Onların benim yüzümden bir cezalandırılmasını istemiyorum. Benim yüzümden masum insanların zarar görmesini istemiyorum.
YPG; IŞİD'e karşı savaşan koalisyon güçlerinin bölgedeki en önemli yerel ittifaklarından biri. Müttefik hava kuvvetleriyle birlikte Suriye'nin birçok sınır bölgesini terörist grup IŞİD'den temizledi. Bu bölgelerden en çok bilineni ise Türkiye basınında da sıkça yer bulan Kobane Çok etnik yapılı milis güçlerine, dünyanın her yerinden yüzlerce gönüllü ilgi gösteriyor.
Kaynaklar:
Chinese man fighting ISIS with Kurdish YPG fears deadly consequences after going public
Chinese Man Joins Fight Against ISIS After Girlfriend Breaks Up