Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Kızgın mısınız? Bilgisayarlar Artık Ne Zaman Kızgın Olduğunuzu Biliyor!

Çoğu kişi davranışlarınıza bakarak kızgın olduğunuzu anlayabilir. Profesör Jenkins ise bilgisayar faresini hareket ettirme şeklinize göre bunu anlayabiliyor.

Kızgın mısınız? Bilgisayarlar Artık Ne Zaman Kızgın Olduğunuzu Biliyor!

Brigham Young Üniversitesi bilgi sistemleri uzmanı Profesör Jeffrey Jenkins, kızgınlık duygusu (veya hüsran, kafa karışıklığı ve üzgünlük gibi diğer olumsuz duygular) yaşayan insanların fare hareketlerinin daha az hassas olduğunu ve fare imlecini normalden farklı hızlarda hareket ettirdiklerini söylüyor.

Modern teknolojideki gelişmeler sayesinde Jenkins ve çalışma arkadaşları, bu sapmaları ölçmek ve duygusal durumunuzu belirlemek için artık fare imleci hareketlerinden veri göstergelerini toplayıp işleyebiliyorlar.

"Web siteleri bu teknolojiyi kullanarak aptal olmaktan çıkacaklar. Web siteleri sadece bilgi sunmanın ötesine geçebilir ve ne hissettiğinizi anlayabilir. Sadece siteye girdiğiniz bilgileri değil, aynı zamanda ne hissettiğinizi de anlayabilirler."

Söz konusu araştırmaya göre, kullanıcılar üzgün veya kafası karışık olduklarında fare artık düz veya nazikçe kıvrılan hareketler yapmıyor. Onun yerine, hareketler daha dik ve ani oluyor. Ayrıca, olumsuz bir duygu yaşayan kişi fareyi daha yavaş hareket ettiriyor.

Jenkins, "Bu mantığa aykırı gibi geliyor, çünkü insanlar 'Sinirli olduğumda fareyi daha hızlı hareket ettirmeye başlarım ki' diye düşünebilir. Ama hayır, işin aslı daha yavaş hareket ettiriyorsunuz." şeklinde konuşuyor.

Jenkins bu araştırmanın (ve fare hareketlerinin ölçülmesi sonucu ortaya çıkan teknolojinin) en önemli uygulama alanının, web geliştiricilerinin web sitelerindeki olumsuz duygular ortaya çıkaran hassas noktaları düzeltebilecek olmaları olduğunu düşünüyor.

Diğer bir deyişle, artık sizi çileden çıkaran online bilet sitelerini yöneten kişiler pes edip çığlık attığınız yeri tam olarak bilecek.

"Genelde bir kullanıcının çileden çıkıp, siteden tekrar dönmemek üzere ayrıldığını belirlemek oldukça zor. Olumsuz bir duygu tepkisini fark edebilme imkanıyla, kullanıcı deneyimini kullanıcının sitede yaşadığı zorluğu ortadan kaldırmaya veya siteyi kullanırken ona yardımcı olmaya yönelik düzenleyebiliriz."

Jenkins'in teknolojisinin patenti alındı ve lisansı elinde bulunduran start-up firması kuruldu. Şu anda teknolojinin ince ayarları yapılıyor ve son araştırmasının detayları popüler bilgi teknolojileri dergisi MIS Quarterly'de yayınlandı.

Araştırmanın diğer ekip üyeleri arasında, Almanya'dan (Martin Hibbeln), Hong Kong'dan (Christoph Schneider) ve Liechtenstein'den (Markus Weinmann) profesörler de bulunuyor.

Jenkins imleç-takip etme kavramının mobil cihazlara da uygulanabileceğini, fare hareketlerinin yerini ekran kaydırma ve ekrana dokunma hareketlerinin alacağını belirtiyor. Jenkins, şu anda mobil cihazlar üzerindeki araştırmalarının henüz ilk aşamalarında olsa da, akıllı telefonlar ve tabletlerin sunacağı dev boyuttaki veri konusunda heyecan duyuyor.

En Çok Aranan Haberler