Viktoria döneminde çocuk ölümlerinin başta gelen nedenlerinden biri Birleşik Krallıkta yeniden ortaya çıkmaya başladı. Ancak günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık olması nedeniyle artık ölümcül değil. Doktorlar bu ani salgın nedeniyle şaşkına döndü.
Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türünün salgıladığı toksinlerin neden olduğu kızıl hastalığı, genellikle bu toksinlere karşı doğal bağışıklık geliştirmemiş küçük çocukları etkiliyor.
ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN BAŞLICA NEDENİYDİ
Geçen yüzyıllarda çok sayıda ölümün sebebi olan bu durum son dönemlerde yeniden dikkat çekmeye başladı. Eylül 2013 – Mart 2014 arasındaki altı aylık dönemde vakaların sayısı 2.830 iken bu sayı hızla artarak, Eylül 2015- Mart 2016 döneminde 6.100’e ulaştı.
HER HAFTA 600 YENİ VAKA
The Independent’a göre şu anda her hafta 600 yeni vaka bildiriliyor ve enfeksiyon oranı şu anda 50 yılın en yüksek değerine ulaştı.
Bulaşıcılığı yüksek düzeyde olan enfeksiyon, ilkokulda veya ana okulunda aynı sınıfta olan ve birbiri ile yakın temasta bulunan 10 yaş altındaki çocuklar arasında kolayca yayılabilir. Belirtiler arasında genellikle göğüste ve mide bölgesinde başlayan kızarıklık yer alıyor ve bu kızarıklık daha sonra diğer bölgelere yayılıyor. Bunun yanı sıra dilde şişkinlik, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateş görülüyor.
10 GÜN İLAÇ TEDAVİSİ
Hastalığın aşısı olmamasına rağmen, penisilin gibi standart antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Normalde, tamamen iyileşmek için yaklaşık 10 gün boyunca ilaç alınması gerekiyor.
Ancak bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, komplikasyon olarak pnömoni veya hayati tehdit oluşturan diğer durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle aileler uyanık olmalı ve çocuklarında ortaya çıkan belirtileri gözlemlemeli. Eğer bu belirtilerden biri ortaya çıkarsa, ilk fırsatta doktora görünmek çok önemli.