YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızılay Mahallesinin sorunlar ele alındı

İlk Olarak 10 Şubat Pazar Günü Çaydaçıra Mahallesi’nde star verilen “Devlet Millet El Ele” Projesi’nin 5. Toplantısı Kızılay Mahallesi’nde yapıldı.

Kızılay Mahallesinin sorunlar ele alındı

İlk Olarak 10 Şubat Pazar Günü Çaydaçıra Mahallesi’nde star verilen “Devlet Millet El Ele” Projesi’nin 5. Toplantısı Kızılay Mahallesi’nde yapıldı.

Toplantıda mahalle sakinleri kanalizasyon, çimento fabrikası ve depreme dayanıksız binalar gibi birçok sorunu dile getirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, proje kapsamında Kızılay Mahallesi’nin ziyaret ettiklerini ifade etti. Proje kapsamında bugüne kadar 4 mahalleyi ziyaret ettiklerini, bu ziyaret kapsamında mahallenin sıkıntılarının not alınarak, İçişlerini Bakanlığına rapor olarak sunulacağını, sorunların çözüme kavuşması için ilgili müdürlüklere sorunların iletileceğini belirtti.

Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, konuşmasına şöyle devam etti;

“Biz bu hattı 16 mahalle şeklinde belirlemiştik. Elazığ’ın az gelişmiş 16 mahallesi, çünkü gerçektende problemleriniz fazla siz toplanma şehrimizsiniz, ama dikkatli bakıldığında bu 16 mahallenin aşağıda kenarda kalan mahallelerin problemleri merkez mahallelere göre daha fazla olduğu ve yetkililere ulaşma konusunda daha çok sıkıntılar çekildiğini, çünkü mahalle sakinlerimizin devlet makamlarını fazla meşgul etmemek adına kendilerini ifade edemediklerini gördük. İçişleri bakanlığına bir proje müracaatında bulunmuştuk, demiştik ki biz vatandaşın ayağına biz gidelim, milletin ayağına biz gidelim ve kendilerini ifade etsinler ve biz bu problemleri tespit edelim. İnşallah bu tespit edilen sonra sizin ifade edeceğiniz mahallenizle ilgili problemler İçişleri Bakanlığına rapor olarak verilecek, sonra İçişleri Bakanlığı üzerinden de sorunların çözülmesi için ilgili müdürlüklere gönderilecek.

Bu toplantının sonunda sizin ifade ettiğiniz sorunlar ilgili uzun vadede bir çözüme ulaşılmış olur. Bu arka arkaya gelen Hicret Mahallesi, Aksaray Mahallesi ve sonuç itibari ile sizin mahalleniz Kızılay Mahallesi’nin problemleri aslında bir birine çok yakın problemler çünkü bir takım olumsuzlukları siz bu 3 mahalle birlikte hissediyorsunuz. Bunların başında Devlet Demiryollarının mahallenizin tam kenarından geçiyor olması sayılabilir, öbür iki mahalle toplantısında konuşulmuştu.

Ama sizi gelende Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi raporlarında genelde Kızılay Mahallesi’ni (Kesirik) örnek veriyorum. Çünkü gerçekten burası Filistin gibi oldu. Burası Devlet Demiryollarının altı özellikle 4 metre yüksekliğinde duvarın örülmüş olması sizi tenjit etti. Buradaki insanlarımızın çok rahatsız olduğunu biliyoruz ve özellikle bu mahalle Elazığ’ın ilk yerleşim yeri olduğu, ilk mahalle olduğu ve daha çok önem gösterilmesine inanan kişilerden bir tanesiyim. Filistin Bölgesi olarak göstermekten de dolayı çok da üzüntü duyuyorum. Ama gerçekten de Devlet Demiryolları her iki yakayı birbirinde ayırmış durumda.”

Açılış konuşmasını yapan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, sözü mahallenin sakinlerine bıraktı.

Çok eski yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken mahalle sakinlerinden Yusuf ÇEKEN, mahallenin sıkıntılarını şöyle dile getirdi. ÇEKEN, “Kızılay Mahallesi tarihini arıyor, Elazığ’ın en eski mahallesi 1700’lü yıllarda bu mahallede 2400 kişi yaşıyordu ve Harput yolumuz var idi, hanlar, hamamlarımız var idi, biz tarihimizi arıyoruz. Devletin elini henüz biz göremedik, Belediye üvey evlat muamelesi yapıyor, Demiryolundan dolayı hizmet gelmiyor.

1957’de su deposu yapıldı mahallenin tüm suyu gitti 52 akan çeşmemiz varidi bugün hiçbir yerde su çeşmemiz yok, suyumuzu aldılar, kanalizasyon verdiler, lağım suyuyla tarım üretimi yapıyoruz. Biz bu mahallede mikrop üretiyoruz, bizim ürünlerimiz her yere ulaşıyor çözüm bulmamamız gerekiyor. Olmayan yol, çimento imar gibi sorunlarımız var, şu an mahallemizde Kesrikli kalmamıştır, mahallemizin kiralar ucuz olmasından dolayı çok göç almakta bu da mahallenin ahengini bozmaktadır. Zamanında sürsürü para etmez iken, şimdi orda yaşayan insanlar trilyonluk, Kesrikli ise fakir” dedi.

Mahalle sakinlerinden Tuncay ÇAKMAK ise, mahallenin sıkıntılarını şöyle anlatıyor. ÇAKMAK, “ Kesrik Mahallesi olarak ABD de olan 3 sınıf insanın 3.sınıfını temsil ediyoruz, kendimizi Türkiye’nin Kızılderilileri olarak görüyoruz. Çevre kirliği had safhada, yağmur yağdığı zaman şehrin tüm lağım suları bizim mahalleye akıyor. Deprem bölgesiyiz hasarlı binaların %90 ı bu mahallede ancak sağlam raporu veriliyor.

İnsanlar bu mahalleden kaçıyor Çingeneler geliyor, yerleşiyor, mahallemizde kasap, berber, market yok yetkililer bizi seçimden seçime hatırlıyorlar. Çimento fabrikası kirlilikten dolayı sağlık açısından tehlike saçıyor. Doğalgaz hemen önümüzden geçiyor ancak bizlere yok, Başbakan geldi hayırlı olsun Kesrik Mahallesi dedi ancak sadece 3 caddemize var doğalgaz. Kızılay bizim Mahalle ancak bize bir faydası yok. Eskiden demiryolunun sesine razı idik, şimdi birde Filistin gibi 3 metrelik duvar çektiler. İmar planı sorunumuz var, Çimento Fabrikası ile ilgili çok uğraştık ancak sonuç yok.”dedi.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, sorunların her yerde aynı olduğunu ifade etti. ÇOBAN, “Çaydaçıra Mahallesi, Hicret Mahallesi, Aksaray Mahallesi, Yıldızbağları Mahallesi dilekçe hakkımızı kullanarak, hakkımızı aramalıyız” dedi.

2. kez konuşma hakkı alan Tuncay ÇAKMAK, “Dilekçe veriyoruz ancak sonuç yok. Mahallede çocuk fazla ancak parkımız yok. Ürünlerimiz lağım suyu ile üretildiği için pazarlayamıyoruz. Şuurlandırma ve kamulaştırma yapılmalı” dedi.

Kızılay Mahallesi Muhtarı Mehmet ÇÖKMEZ, “Böyle bir organizasyon yaptığınız için teşekkür ederim. Biz sürekli hakkımızı arıyoruz, ancak sonuç alamıyoruz. Mahalle halkı olarak beraber hareket etmeliyiz” dedi.

2.kez söz alan mahalle sakini Yusuf ÇEKEN, ““Çimento Fabrikası kamyonları bir çocuğun ölümüne sebep oldu. Olaydan sonra 2 gün polis nöbet tuttu sonra gittiler. Çimento Fabrikası kalkmıyorsa bir çözüm üretilsin. Çimento Fabrikasının mahalleye katkısı yok, çalışan Kesrikli yok. Bu kamyonlar mahalleden geçerken evler sallanıyor, çocuklarımızı sokağa gönderemiyoruz. Kamyonların geçmemesi için komisyon kararı olmasına rağmen kimse bu konu ile ilgilenmiyor.” Dedi.

Mahalle sakinlerinden İsmail DAYI ise, “Mahallemizin doğalgaz için imar uygun değil diye vermiyorlar ancak uygun olan yerlere de vermiyorlar. DDY ve Çimento Fabrikası’nın kalkması zor gözüküyor dolaysıyla bu mahallenin gelişmesi zor.”dedi.

Evlerinin depreme dayanıksız olduğu ifade eden Mahalle sakinlerinden Yaşlı DAYI, “Yılında depremde buraya gelen Milletvekilleri ve Ahmet Mete IŞIKARA, tüm evlerin yıkılmasını istedi. Ancak Kentsel Dönüşüm bizim mahalleye hiç uğramadı. Mahalle olarak Kentsel Dönüşümden faydalanmak istiyoruz.” dedi.

Kızılay Mahallesi Muhtarı Mehmet ÇÖKMEZ, “Ahmet Mete IŞIKARA sayesinde okulumuz yenilendi %80 oy vermemize rağmen seçimden seçime siyasiler bu mahalleye geliyor. Bu mahalle bir sürü riskli ev olmasına rağmen yıkılmadı. Yetkililer gelip bu mahalleyi yerinde görsünler, şu an bizden ayrılan mahalle bizden daha ileride. Şuan 5 şiddetinde bir deprem olsa 200 ev yıkılır. Kesrik en eski ve en eski mahalle idi ancak şimdi en kötü ve ucuz mahalle oldu. Encümen azalarına sesleniyorum aldığınız kararların arkasında durun. Diğer mahallelere yapılanların 3’te 1’ini bize yapılsın yeter. Park ve oyun alanı sıkıntımız çok fazla. Belediye Başkanı gelsin bir çay içelim.” Dedi.

Mahalle sakinlerinde Yasin Bey sıkıntıları şöyle ifade etti. Yasin Bey, “Biz sürekli oy veriyoruz bu mahalle 3500 oy var 2800 oy çıkmasına rağmen gelen giden yok. Futbol sahası, çocuk parkı yok, rahmetli Hamza Başkan asfalt yapmıştı hala aynı asfalt duruyor. Bu mahalle şehrin ilk hamamının olduğu mahallesi. Eskiden bu mahallede oturabilmek için birisinin kefil olması gerekiyordu, şimdi göçebeler geliyor.”

2.kez söz alan İsmail Dayı, sorunların çözüme kavuşması için tek çarenin kentsel dönüşümün mahallelerine gelmesi gerektiğini ifade etti.

Kentsel dönüşümün mahallelerine geldiği takdirde nelerin değişebileceğini ise mahalle sakinlerinden Süleyman AKAT anlatıyor. AKAT, “Kentsel Dönüşüm buraya gelirse mahallemiz hareketlenir, bolluk gelir, yollar, parklar, marketler vb. Eskiden 50-60 çeşme vardı şimdi hiç yok, bizim suyumuzu neden kestiler. Diğer mahallenin çocukları parkta oynarken bizim çocuklar çöpte oynuyorlar. Özürlü çocuğum var nasıl 2 araç değiştirerek çocuğumu götüreceğim. Mahallemizde market, berber vb yok.” Dedi.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, toplantıya katıla mahalle sakinlerine göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür etti. ÇOBAN, Demiryolunun altındaki mahallelerin sorunlarının aynı olduğunu belirterek, çözüm için yapılması gerekenleri Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak yapacaklarını ve İçişleri Bakanlığı ile paylaşacaklarını vurguladı.

Ajans23/Özge İnce

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler