Türk Kızılayı Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, terör olaylarının yaşandığı bölgelere her hafta düzenli olarak kan gönderdiklerini belirtti. Gök, bu hafta içinde Van ve Diyarbakır bölgelerine 200-300 ünite kan gönderdiklerini ifade etti.
Türk Kızılayı Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, kanın sürekli ihtiyaç olduğunu belirterek yılsonuna kadar bölgede 300 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının yüzde 72'sini Kızılay'ın karşıladığı bilgisini veren Gök, bölgenin kan ihtiyacının tamamını karşılayan ilk bölge kan merkezi olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Terör olaylarının yaşandığı bölgelere her hafta düzenli olarak kan gönderdiklerini belirten Gök, "Dün Van ve Diyarbakır bölgelerine yaklaşık 300 ünite kan gönderdik. Kan desteğimizi her hafta düzenli olarak tekrarlıyoruz." dedi.
Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının 1 milyon 800 bin ünite olduğunu açıklayan Gök, "Kurumumuz, 'Güvenli Kan Temini Programı'nı uygulamaya başladığı 2005 yılından bu güne kadar 29 olan kan merkezi ve istasyon sayısını 78'e çıkardı. Bunlardan 15 tanesi Bölge Kan Merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Düzenlediğimiz organizasyon ve kampanyalarda Türkiye'nin dört bir yanındaki potansiyel kan bağışçılarımıza ulaşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle de düzenli kan bağışçı sayısını artırıyoruz. Şu an için ülkemizin yıllık kan ihtiyacı 1 milyon 800 bin ünite. Türk Kızılay'ı olarak biz, 2011 yılında yaklaşık 1 milyon 277 bin ünite kan bağışı topladık. Bu rakam ihtiyacın yaklaşık yüzde 72'sine karşılık geliyor. İlk hedefimiz, bu oranı daha da artırmak." diye konuştu.
'YILIN İLK 8 AYLIK DÖNEMİNDE 176 BİN ÜNİTE KAN BAĞIŞINA ULAŞTIK'
Kendi sorumluluk bölgelerinde 2011 yılında 231 bin 224 ünite kan toplandığı bilgisini veren Gök, "Gönüllülük esasıyla aldığımız bu kanlar, faaliyet alanımızdaki 154 hastanenin kan ihtiyacının tümünü, 5 hastanemizin ise ihtiyacının yarısını karşıladı. 2012 yılı sonundaki hedefimiz ise bölgemizin ihtiyacı olan 300 bin ünite kanı toplamak. Şu anda yılın ilk 8 aylık döneminde 176 bin ünite kan bağışına ulaştık. Amacımız bölgesinde kan ihtiyacının tamamını karşılayan ilk bölge kan merkezi olmak. Bunun için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Gök, "Ege Bölgesi Kan MerkeziAvrupa'nın en modern beşinci kan merkezi olarak çalışıyor. Dünya sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen JCI Akreditasyon Kalite Belgesini almak için başvurusunu yaptı. Merkezimiz, denetimleri başarıyla geçerek bu belgeyi almaya hak kazandı. Böylece, yürütülen çalışmaların uluslararası standartlarda olduğu belgelenmiş oldu." dedi.
Kan Bağışı Merkezleri'nde toplanan kanların, uygun koşullarda Ege Bölge Kan Merkezi'ne gönderildiğinin altını çizen Gök, burada kanlara, kan yoluyla bulaşan HIV/AİDS, Hepatit-B, Hepatit-C, Sifiliz (Frengi) tarama testlerinin yapıldığını söyledi. Gök, bu kanların kan grubu tespiti yapılarak, bileşenlerine ayrıldığını ve üç ayrı ürün elde edildiğini kaydederek, "Hazırlanan kan ürünleri, hastanelerin talepleri doğrultusunda uygun ısı şartlarında bizzat araçlarımız tarafından hastane transfüzyon merkezlerine teslim ediliyor. Böylece hasta ve hasta yakınlarının kan arama, bulma ve taşıma konusundaki mağduriyetini gidermiş oluyoruz. Bizler, bölgemizdeki hasta ve hasta yakınlarının mağdur olmadan, kan ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bunun için gönüllü, düzenli ve bilinçli bağışçılara ihtiyacımız bulunuyor. Bu yüzden toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyacımız var." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz